18.3.18

Γουίλσον Πίκετ 1941 – 2006

Από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της σόουλ μουσικής, o Γουίλσον Πίκετ (Wilson Pickett) γεννήθηκε στην αγροτική περιοχή Πράτβιλ της Αλαμπάμα στις 18 Μαρτίου 1941 και ήταν ο μικρότερος από τα 11 παιδιά της οικογένειας. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν σε παιδική ηλικία, στην τοπική εκκλησία των Βαπτιστών.

Όντας έφηβος και μην αντέχοντας τη μητέρα του που τον κακομεταχειριζόταν, έφυγε μαζί με τον πατέρα του για το Ντιτρόιτ, όπου το 1959 σημειώνει την πρώτη του εμπορική επιτυχία, μετέχοντας στο συγκρότημα rhythm & blues Falcons.
Η πρώτη του μεγάλη προσωπική επιτυχία του ήρθε το 1965 με το τραγούδι In the Midnight Hour, που έγινε ύμνος της σόουλ, ένα τραγούδι που ακούγεται μέχρι σήμερα. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε μία ακόμη επιτυχία, το Mustang Sally.
Έκτοτε ο Πίκετ δεν σημείωσε άλλη τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά ηχογραφούσε δίσκους και έκανε καλλιτεχνικές περιοδείες έως το 2005. Το όνομά του περιελήφθη στο Hall of Fame του rock and roll το 1999, και το 2004 οι δύο μεγάλες του επιτυχίες In the Midnight Hour και Mustang Sally εντάχθηκαν στον κατάλογο του μουσικού περιοδικού Rolling Stones με τα «500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών».
Ο Γουίλσον Πίκετ πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2006, σε ηλικία 64 χρόνων, από ανακοπή καρδιάς, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.