7.2.18

Στις Ελληνικές Φυλακές Μπορεί να Πεθάνεις αν Πονάει το Δόντι σου

Πριν λίγες μέρες, στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ένας κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στις Φυλακές Λάρισας. Ήταν μόλις 26 ετών και σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων διένυε τον τέταρτο χρόνο φυλάκισης του εκτίοντας ποινή για κλοπές.

«Ζητούσε επίμονα από τη διοίκηση της φυλακής Μαλανδρίνου όπου κρατούνταν αρχικά, να τον μεταφέρει σε Νοσοκομείο» καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης. Τελικά όμως, ο κρατούμενος απλώς μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας, επειδή σύμφωνα με τους κρατούμενους το σωφρονιστικό κατάστημα του Μαλανδρίνου, δεν διαθέτει οδοντίατρο. Παράλληλα οι συγκρατούμενοι επισημαίνουν πως το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί από το πρήξιμο που του προκάλεσε η φλεγμονή στο δόντι. Δυο μέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, η οποία υποτίθεται πραγματοποιήθηκε λόγω του προβλήματος του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο του.

Όπως τονίζει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων «Πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε με υπερηφάνια ότι το σωφρονιστικό σύστημα αλλάζει, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίαζε ως ριζοσπαστικό έναν κατάπτυστο Σωφρονιστικό Κώδικα που για άλλη μια φορά αποδείκνυε ότι το κράτος εργάζεται προς την εκδικητική εξόντωση των κρατουμένων και σε καμιά περίπτωση προς τον υποτιθέμενο σωφρονισμό τους. Ένα Σωφρονιστικό Κώδικα που στο τέλος το Υπουργείο αναγκάστηκε να βάλει στο συρτάρι μετά από την αντίδραση και τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις των κρατουμένων. Μετά από επισκέψεις σε φυλακές και συζητήσεις με κρατούμενους, έχουμε επανειλλημμένα καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, τις ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, σε υποδομές, φάρμακα και περίθαλψη, αλλά και στην εγκληματική αδιαφορία κάποιων σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργαζομένων σε διοικήσεις των φυλακών».

Στις φυλακές Λάρισας και στις φυλακές Μαλανδρίνου έχει ξεκινήσει η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του 26χρονου, αλλά και οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Στην ιατροδικαστική έκθεση, η ιατροδικαστής Λάρισας κ. Ρουμπίνη Λεονταρή που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, αναφέρει πως δεν αποκλείεται ο θάνατος του κρατούμενου να προήλθε από οδοντική μόλυνση σε παρακείμενους ιστούς και στις επιπλοκές που προκάλεσε.

Ούτε η ζωή, ούτε και ο αξιοπρεπής θάνατος είναι αυτονόητα κεκτημένα για τους κρατούμενους των φυλακών της Ελλάδας. Όπως περιέγραψε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων «Η οικογένεια του κρατούμενου Σωζου Μαλτέζου που δολοφονήθηκε από το σωφρονιστική αναλγησία, είναι άπορη και δεν έχει ούτε τα χρήματα για την κηδεία. Ζήτησαν από το δημαρχείο του Περάματος να τους βοηθήσει ώστε να καταφέρουν να θάψουν τουλάχιστον τον άνθρωπο τους και αυτοί τους απάντησαν να προσπαθήσουν να βρούν άκρη με τη φυλακή του Μαλανδρίνου. Γιατί "δεν μπορούν να κάνουν κάτι"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.