7.2.18

Μίκης Θοδωράκης: "Οι χρυσαυγίτες αγαπούν την πατρίδα με έναν τρόπο εριστικό»


Θέση σχετικά με την κριτική που του έγινε επειδή ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία με την παρουσία της Χρυσής Αυγής, πήρε ο μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300 άτομα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλώντας στο STAR αναφέρθηκε στην κριτική που του γίνεται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την παρουσία του την Κυριακή στο Συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και όσα είπε.

«Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943» δηλώνει o μουσικοσυνθέτης και κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα και συνεχίζει: «Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να την δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα».

Όσον αφορά στις απειλές σε βάρος της ζωής του, δηλώνει: «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν, βλέπεις εκείνο το παράθυρο εκεί; Τους είπα “ανοίγω το παράθυρο για ευκολία, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. “Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε”. Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».

Σχετικά με την κριτική για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, ο Μίκης Θεοδωράκης διερωτάται: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» και επισημαίνει: «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι… Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».

«Ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση από το 1944 μέχρι το 1992, που πάλι εγώ ως βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επέβαλα τον όρο “Mακεδονία” κι έγινε μετά δεκτό και από το συμβούλιο των αρχηγών. Πώς να δεχτούν αυτοί πως ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήμασταν υπερπατριώτες» καταλήγει.Μάλιστα, οι συγκεκριμένες δηλώσεις φαίνεται να χαίρουν της αποδοχής της Χρυσής Αυγής, καθώς αναπαρήχθησαν στον επίσημο ιστότοπο της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «όλοι αποδέχονται ότι η Χρυσή Αυγή αγαπάει την Πατρίδα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.