13.1.18

ΟΗΕ: Ο Τραμπ είναι ρατσιστής

Το ρατσιστικό του πρόσωπο έδειξε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να εκστόμισε πολύ υποτιμητικά λόγια για μετανάστες από χώρες της Αφρικής, αλλά και την Αϊτή. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τα κράτη αυτά «απόπατους» και διερωτήθηκε γιατί η χώρα του πρέπει να δέχεται αυτούς τους ανθρώπους.

Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με πηγές και κυβερνητικούς αξιωματούχους, έγιναν μέσα στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια ενημέρωσής του από γερουσιαστές για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη.
Οι κοινοβουλευτικοί εξηγούσαν το πώς λειτουργούν ορισμένα προγράμματα για την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ για ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή εμφύλιων συρράξεων.
Μία από τις πηγές αναφέρει ότι ο Τραμπ αναρωτήθηκε «Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι... Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία».
Δεύτερη πηγή σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε, ακόμη, το γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να υποδέχονται ανθρώπους από την Αϊτή.
Εκ μέρους του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος Ρατζ Σα τόνισε «ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον διαλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού».
Παράλληλα, μία τρίτη πηγή σημείωσε ότι ο πρόεδρος δεν ήθελε να προσβάλει, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τραμπ εξέφρασε απλά την άποψη πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να δέχονται ανειδίκευτους εργάτες από τέτοιες χώρες, αλλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Ο ίδιος ο Τραμπ, μέσω twitter, επιχείρησε να διαψεύσει ότι προέβη σε υποτιμητικές δηλώσεις για την Αϊτή, «εκτός ότι είναι μία πολύ φτωχή χώρα», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά είναι κατασκευάσματα του Δημοκρατικού κόμματος: καμία εμπιστοσύνη!
Σημειώνεται ότι οι γερουσιαστές ενημέρωναν τον πρόεδρο για το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS). Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει αυτή την προστασία για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που αναμένεται να σημάνει ότι 200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν. Η προστασία πρόκειται να ανασταλεί επίσης για τους υπηκόους κι άλλων χωρών, όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.
Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας έχει στόχο να παραμείνει σε ισχύ το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της «λοταρίας» που επέτρεπε σε περίπου 50.000 ανθρώπους από κράτη ελάχιστοι μετανάστες από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ να μετεγκαθίστανται στη χώρα.
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση οργανώσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των Αϊτινών, αλλά και πολιτικών.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κουάμε Ραούλ, αϊτινής καταγωγής, δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί ούτε συγγνώμη από τον Τραμπ. «Έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανος και ανιστόρητος για τη συμβολή της χώρας (Αϊτή) και των μεταναστών στην ιστορία αυτής της χώρας. Ντρέπομαι που έχω αυτόν τον τύπο για πρόεδρο της χώρας μου».
Η Φάρα Λαριέ, μετανάστης από την Αϊτή και εκπρόσωπος οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα όσων βρίσκονται στη χώρα μέσω του  TPS τονίζει «Αυτό ξεπερνά την πολιτική. Ο τύπος δεν σέβεται κανένα. Δεν μπορώ να κατάλαβω πως κάποιος δηλώνει ότι θέλει να γίνει ο νέος ήρωας της Αϊτής και μετά τη χαρακτηρίζει απόπατο. Με κάνει να αηδιάζω».
Ο Ντενάζ Γκούργε από τον Αϊτινό-Αμερικανικό Εμπορικό Σύλλογο της Φλόριντα δήλωσε ότι δεν θα αφήσει τα σχόλια του Τραμπ να επηρεάσουν κανένα. «Περνάμε πολύ χρόνο να σχολιάζουμε, να παρακολουθούμε ή να εκνευριζόμαστε με τα όσα λέει ο κ. Τραπ. Αυτό είναι που κάνει καλά. Οι λέξεις αυτές δεν μπορούν να με επηρεάσουν. Είναι απλά ένας τραμπούκος» είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή απάντηση

Σκληρή ήταν και η απάντηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που απέρριψε ως «ρατσιστικά» που παρακινούν στην ξενοφοβία τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου. Ο εκπρόσωπός της δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:
Αυτά είναι σοκαριστικά και απρεπή σχόλια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το "ρατσιστικά". Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ολόκληρες χώρες και ηπείρους "απόπατους", ολόκληρος ο πληθυσμός των οποίων, που δεν είναι λευκοί, δεν είναι ως εκ τούτου καλοδεχούμενοι.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο Κόλβιλ τόνισε πως «τα λόγια αυτά δείχνουν «τη χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας, επικυρώνοντας και ενθαρρύνοντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που μπορεί να διαλύσει και να καταστρέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων».
Ο Κόλβιλ θύμισε πως δεν καταδίκασε σαφώς «τις αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες λευκών υπέρμαχων της ανωτερότητας της φυλής στο Σάρλοτσβιλ», σε ένα συλλαλητήριο στη Βιρτζίνια τον περασμένο Αύγουστο.
«Το μέλλον των Ονειροπόλων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί για τα πιο αυστηρά και περιοριστικά μέτρα και μέτρα ασφαλείας που είναι δυνατά. Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για εμπορεύματα», είπε.
Ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τα σχόλια του Τραμπ.
«Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι πως η θέση της UNHCR είναι πάντα πως οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις και χρειάζονται άσυλο, πρέπει να λαμβάνουν προστασία σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, εθνικότητα ή τόπο ή χώρα καταγωγής», είπε ο Σπίντλερ.

Ανησυχούμε

Η Αφρικανική ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Τραμπ δηλώνοντας «δεδομένης της ιστορικής πραγματικότητας για το πόσοι Αφρικανοί έφθασαν στις ΗΠΑ σαν σκλάβοι, η δήλωση αυτή ξεπερνάει τα όρια της όποιας συμπεριφοράς και πρακτικής». Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό από τη στιγμή που οι ΗΠΑ παραμένουν το παράδειγμα για το πώς η μετανάστευση δημιούργησε ένα έθνος βασισμένο στις ισχυρές αξίες της διαφορετικότητας και της ευκαιρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.