12.12.17

Τελεσίδικη καταδίκη για εμπρησμό


Αλλη μία τελεσίδικη καταδίκη προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των καταδικαστικών αποφάσεων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ο λόγος για τη χθεσινή καταδίκη σε δεύτερο βαθμό των Νικόλαου Παπαβασιλείου και Γεώργιου Περρή για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau, ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, στην πλατεία Αμερικής στις 13/5/2013.

Η υπόθεση αυτή, η οποία έχει συσχετιστεί στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της ναζιστικής οργάνωσης σε βάρος μεταναστών και των καταστημάτων τους στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και της Κυψέλης.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ενώπιον του Α' Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, για εμπρησμό από πρόθεση και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τριών μηνών με αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά. Υπενθυμίζουμε ότι η πρωτόδικη ποινή ήταν τρία έτη και πέντε μήνες, ενώ είχαν καταδικαστεί και για το αδίκημα της παράνομης βίας, το οποίο όμως εν τω μεταξύ παραγράφηκε υφ’ όρον.

Οι δύο καταδικασθέντες έχουν παραδεχτεί σε παλιότερες καταθέσεις τους ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 «αστυνόμευαν» την περιοχή, κάνοντας «περιπολίες», ενώ ο Παπαβασιλείου έχει ομολογήσει πολλές φορές, μέχρι και σε γαλλικό κανάλι, ότι έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος με βαριοπούλα που έφεραν από το σπίτι του Περρή, περιέλουσαν το τζάμι και την εσωτερική κουρτίνα με βενζίνη και έβαλαν φωτιά.

Χθες στο δικαστήριο και οι δύο κατηγορούμενοι προσπάθησαν να φορτώσουν την ευθύνη για τις πράξεις τους στους συνεργούς τους. Ο Περρής παραδέχτηκε ότι κατέβασε τη βαριοπούλα από το σπίτι του, αλλά με τον ισχυρισμό ότι το έκανε από... αφέλεια επειδή του το ζήτησε, λέει, ο συγκατηγορούμενός του και ότι ο ίδιος γύρισε την πλάτη να φύγει μετά το σπάσιμο της τζαμαρίας.

Οσο για τον Παπαβασιλείου, o οποίος προσπάθησε να εμφανιστεί ως «αγανακτισμένος κάτοικος», παραδέχτηκε ότι έσπασε την τζαμαρία του Cointreau, αλλά επιχείρησε να ρίξει όλη την ευθύνη για την πράξη του εμπρησμού σε θανόντα συνεργό του, παρά τις σχετικές ομολογίες του.

Το δικαστήριο βέβαια δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και τους καταδίκασε. Δεν δέχτηκε όμως το ρατσιστικό κίνητρο, το οποίο είχε αναγνωριστεί και από το δικαστήριο του πρώτου βαθμού αλλά και από την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.
Εγκληματική οργάνωση

Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο καταδικασθέντες είναι κατηγορούμενοι και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και όσο και αν η συνήγορος του Παπαβασιλείου, Χριστίνα Τσαμπάζη, προσπάθησε κατά την αγόρευσή της να αποσυνδέσει τον εντολέα της από τη ναζιστική οργάνωση, αλλά και τη Χρυσή Αυγή από τη συγκεκριμένη εγκληματική υπόθεση που έχει πλέον τελεσιδικήσει, τα στοιχεία βοούν για το αντίθετο.

Η «Εφ.Συν.» έχει φέρει στο φως το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι ο Παπαβασιλείου, ο οποίος φωτογραφίζεται και με τον Ρουπακιά, ήταν οργανωμένο στέλεχος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας.

Στη συνέχεια πήρε «μεταγραφή» στην περιοχή Κυψέλης-Πατησίων, ενώ έχει παραδεχτεί ότι μετείχε και στην επίθεση στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας (26/9/2012).

Κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Τάκης Ζώτος θύμισε τη δημόσια δήλωση-ομολογία του Παναγιώταρου το 2010, ότι μόλις η Χρυσή Αυγή εκλέξει δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα θα κάνει πογκρόμ, και τόνισε ότι «το κίνητρο των δραστών είναι ο βαθύς ρατσισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.