6.12.17

Δίκη «Χρυσής Αυγής»: 'Εσφαζαν αρνιά για να μάθουν να «βρίσκουν αρτηρίες»

Συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της «εκπαίδευσης» των μελών της Χρυσής Αυγής έρχονται στο φως στο πλαίσιο της δίκης. Η, επί εξαετία μέλος της οργάνωσης, προστατευόμενη «μάρτυρας Ε», περιέγραψε στην κατάθεσή της ένα νοσηρό σκηνικό βίας και τρόμου, το οποίο περιλαμβάνει όπλα, εξασκήσεις σφαγών σε αμνοερίφια για να μάθουν να «βρίσκουν αρτηρίες», νυχτερινές αναρριχήσεις, δήθεν «αγανακτισμένους πολίτες» και ξυλοδαρμούς σε όποιο μέλος θέλησε να φύγει από την οργάνωση.

Η προστατευόμενη μάρτυρας κατέθεσε για όσα αντιλήφθηκε, από το 2004 που ξεκίνησε να πηγαίνει στα κεντρικά της Χρυσής Αυγής, μέχρι και το 2010, οπότε «εξαφανίστηκε» από το ιδιόκτητο σπίτι της και την δουλειά της για να μην την εντοπίσουν μέλη της οργάνωσης, καθώς, όπως είπε στο δικαστήριο, κινδύνευε με άγριο ξυλοδαρμό.

Όπως είπε το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, η βίαιη συμπεριφορά των μελών απέναντι σε ξένους και όποιον διαφωνούσε μαζί τους ήταν σταδιακά κλιμακούμενη, από το 2006 και μετά, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από το 2010 άρχισαν να τραβάνε επισήμως μαχαίρια».

Η «μάρτυρας Ε» κατέθεσε επίσης, πως άκουγε για εκπαιδεύσεις με νυχτερινές πεζοπορίες γύρω από την Αθήνα, αναρριχήσεις και «μαθήματα σφαγής και εξουδετέρωσης του εχθρού». Η ίδια, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, δεν συμμετείχε σε όλα αυτά, «λόγω της φύσης μου», εξηγώντας πως είχε ρωτήσει γιατί δεν λάμβανε μέρος στις δραστηριότητες αυτές και της είχαν απαντήσει ότι η «ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού δεν το επιτρέπει».

Είπε επίσης, πως ήταν παρούσα στα γραφεία της οργάνωσης «όταν ο Μίχος ακύρωσε ένα μάθημα σφαγής, όπου θα τους έδειχνε πώς θα χρησιμοποιούν μαχαίρια για να βρίσκουν και να χτυπούν αρτηρίες».

Κατέθεσε επίσης, πως οι ανώτεροί τους στην οργάνωση, τους έλεγαν ότι πρέπει να έχουν όπλα γιατί «κινδυνεύουν» και ότι αυτό εντάθηκε μετά από «μία βόμβα που είχε βρεθεί, τάχα, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής».

Κατέθεσε μάλιστα, πως ο κατηγορούμενος βουλευτής, Νίκος Μίχος, της είχε προτείνει να της πουλήσει όπλο και σφαίρες. Τόνισε επίσης πως όλοι οι «μεγαλοσχήμονες» της οργάνωσης κουβαλούσαν πάνω τους όπλα.

Στην κατάθεσή της η «μάρτυρας Ε» αναφέρθηκε στα επεισόδια που είχαν γίνει το 2009 στο παλιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, όταν χρυσαυγίτες, με την ιδιότητα των «αγανακτισμένων κατοίκων» είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν βίαια στο εγκαταλελειμμένο κτίριο και να το εκκενώσουν από τους μετανάστες που έμεναν εκεί, τραυματίζοντας κάποιους από αυτούς. Η γυναίκα ήταν παρούσα σε όσα έγιναν και τόνισε πως όλη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής επικροτούσε την βία σε αλλοδαπούς.

Σε ερωτήσεις της Έδρας, αν δέχθηκε απειλές όταν άρχισε να αποστασιοποιείται από την Χρυσή Αυγή, η μάρτυρας αναφέρθηκε σε «εντολή ξυλοδαρμού» εναντίον της, στην παρουσία του αδελφού του κατηγορούμενου βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη, έξω από το σπίτι της, «να με κοιτάει με σταυρωμένα χέρια» και σε «επιτηρήτρια» που της επέβαλαν, στην οποία «έπρεπε να δίνω λογαριασμό για τα πάντα».

Όπως μάλιστα ανέφερε η γυναίκα: «Η εντολή (σσ ξυλοδαρμού) δεν φεύγει. Οποιοσδήποτε μικρότερος ξέρει, πως όπου με βρει θα πρέπει να μου σπάσει τα πόδια». Αναφέρθηκε επίσης σε αντισυγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην «βίλα Αμαλία» στην οποία πήγε η ίδια μετά από τηλεφώνημα του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη. Εκεί βρήκε τον βουλευτή με περίπου 15 νεαρούς που αποχωρούσαν, ενώ η συγκέντρωση αντιεξουσιαστών αριθμούσε 5.000.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως της έδωσαν ρόλο επικεφαλής ομάδας, με μέλη έναν ανήλικο και έναν μεγαλύτερο και αφού τους έδωσαν κράνη και ρόπαλα τους ανέθεσαν να «βαστήξουμε ένα στενό». Όπως κατέθεσε, «εκεί κατάλαβα πως ήταν τρόπος να με φάνε. Όταν συνειδητοποίησα πως ήμουν με δύο μικρούς αποφάσισα να εξαφανιστώ. Τους διέταξα να πετάξουν τα ρόπαλα, βάλαμε τον μικρό σε ένα ταξί να φύγει και με τον άλλον κάναμε το ζευγάρι και φιλιόμασταν για να μπορέσουμε να περάσουμε ανάμεσα από τους αναρχικούς

«Πώς να απευθυνθώ στην αστυνομία, όταν την έβλεπα δίπλα μου στις τάξεις της Χρυσής Αυγής;»

Πρ: Από το 2010-2013 δεχθήκατε απειλή;

Μάρ.Ε: Κατάφερα τότε να εξαφανιστώ. Μετά σκότωσαν τον Φύσσα. Όταν κάποιος έχει φύγει, εναντίον του βγαίνει εντολή, συνήθως ξυλοδαρμού. Η εντολή αυτή δεν φεύγει. Οποιοσδήποτε μικρότερος ξέρει ότι όπου με βρει θα πρέπει να μου σπάσει τα πόδια. Το ξέρω αυτό, π.χ. στην εκδήλωση των Θερμοπυλών άκουσα τον Κασιδιάρη να το λέει για άτομο.

Μετά μεταφέρθηκε το μέτωπο στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου όντως υπήρχαν κάτοικοι. Πήγα σε χαλαρή συγκέντρωση, με μεγάλη αστυνομική δύναμη. Στη δεύτερη συγκέντρωση στη Βίλα Αμαλίας από μετανάστες και υποστηρικτές τους, η Χ.Α. αποφάσισε να κάνει αντισυγκέντρωση. Δεν μπορούσα να μην πάω. Με πήρε ο Κασιδιάρης για να πάμε για μάχη. Ήταν εκεί 15 νεαροί και ο Κασιδιάρης και αποχωρούσαν. Μου έδωσε έναν ανήλικο, 15-16, και έναν μεγαλύτερο, τον Παναγιώτη Μικρό, μας έδωσαν ρόπαλα και κράνη και μας έβαλαν να βαστήξουμε ένα συγκεκριμένο στενό. Συνειδητοποίησα ότι στη Βίλα Αμαλίας ήταν 5.000 άτομα. Κατάλαβα ότι ήταν τρόπος για να με φάνε. Είναι εύκολο να γίνεις ήρωας για τη Χ.Α.

Έτσι αποφάσισα να εξαφανιστώ, μαζί τους θάνατος και χώρια τους ξύλο. Επέλεξα να φύγω. Όταν συνειδητοποίησα τί συμβαίνει, ότι ήμουν με δυο μικρούς, αφού ήμουν υποτίθεται επικεφαλής της βδομάδας, τους διέταξα να πετάξουν τα ρόπαλα, βάλαμε τον μικρό σε ένα ταξί και με τον άλλο κάναμε ότι είμαστε ζευγάρι και ότι φιλιόμαστε για να μπορέσουμε να περάσουμε μέσα από τις τάξεις των αναρχικών.

Πρ: Η εισαγγελέας.

Εισ: Έχετε δώσει κατάθεση 5/9/2013 όπου λέτε ότι ήσασταν στέλεχος της Χ.Α. μέχρι πρόσφατα. Το 2010 δεν ήταν πρόσφατα.

Μάρτ. Ε: Ναι. Επειδή ήμουν προστατευόμενη μάρτυρας και κινδυνεύει η ζωή μου από τους ανθρώπους αυτούς, η κατάθεση έγινε με τρόπο που να μη δίνεται το στάτους μου. Ήταν τεχνικές οι απαντήσεις μου. Εδώ τώρα είναι διαφορετικό.

Εισ: Πώς καταθέσατε ως μάρτυρας;

Μάρτ.Ε: Ο φόβος μου ήταν ορατός και αληθινός, όταν είδα ότι σκότωσαν έναν άνθρωπο [σσ. τον Φύσσα] και πλέον με περιτριγύριζαν. Ήμουν μόνη μου, απροστάτευτη. Πώς να απευθυνθώ στην αστυνομία, όταν την έβλεπα δίπλα μου στις τάξεις της Χ.Α. σε πορείες κλπ, τότε που δεν διωκόταν η Χ.Α. Όταν έβλεπα τον αδελφό του Κασιδιάρη με σταυρωμένα τα χέρια έξω από το σπίτι μου και να με κοιτάει, τι να σκεφτώ;

Εισ: Στην κατάθεσή σας δεν είπατε για όπλα.

Μάρτ.Ε: Κατέθετα πάνω από 5 ώρες ανακριτικά. Οπότε πολλά πράγματα δεν τα είπα ακριβώς, πότε έφυγα ακριβώς, με ποιους έκανα παρέα κ.λπ.

Εισ: Αναφέρατε σχετικά τον Μίχο.

Μάρτ.Ε: Ναι, ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Μίχος. Μου είχε προτείνει να μου πουλήσει όπλο με σφαίρες. Γυναικείο όπλο, όπως μου είχε πει. Τότε είχε βρεθεί τάχα βόμβα στα γραφεία της Χ.Α. και με την πρόφαση αυτή έλεγαν ότι κινδυνεύουμε πλέον και έπρεπε να έχουμε όπλα. Εγώ δεν το πήρα, γιατί δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος.

Εισ: Είναι πολύ σοβαρά αυτά που μας λέτε σήμερα. Η εκπαίδευση από ποιους γινόταν;

Μάρτ. Ε: Οι Βουλδής, Ηλίας Κασιδιάρης, Γερμενής.

Εισ: Είχατε καταθέσει για τον κ. Μίχο.

Μάρτ.Ε: Όχι. Είναι μπερδεμένη η διατύπωση εκεί. Ο Μίχος μού είχε προτείνει να έχω όπλο ως χρυσαυγίτισσα για να μην κινδυνεύω, αυτό.

Εισ: Λέτε για μαζικές σφαγές αμνοεριφίων. Ήταν με την συναίνεση των ιδιοκτητών;

Μάρτ.Ε: Δεν το ξέρω. Γινόντουσαν όπου υπήρχαν σταμνιά.

Εισ: Δεν αντιδρούσαν οι ιδιοκτήτες;

Μάρτ.Ε: Μα για σφάξιμο τα έδιναν στον Μίχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.