27.11.17

Ένας Πρόσφυγας στη Μόρια Φωτογραφίζει την Καθημερινότητά του για Έναν Μήνα και Πρέπει να τη Δεις

Οι εικόνες μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια Λέσβου είναι σκληρές και απάνθρωπες, ειδικά αυτήν την εποχή.


Χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στη Μόρια, αναμένουν να περάσουν ακόμα έναν χειμώνα σε σκηνές μες στο κρύο. Tην ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ότι είναι περφήφανος για το πώς ζουν οι πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας ωστόσο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα καμπ των νησιών: «Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, που ζουν σε καλές συνθήκες, με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Είμαι υπερήφανος γι' αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες».
Μόνο που η κατάσταση στα νησιά μετά και την υπογραφή της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας δεν είναι απλώς δύσκολη, αλλά απάνθρωπη και εγκληματική. Αυτό είναι το ημερολόγιο ενός πρόσφυγα που ζει στη Μόρια, ο οποίος μοιράστηκε την καθημερινότητα του καταυλισμού τον τελευταίο μήνα. Για λόγους ασφαλείας, δεν αποκαλύπτουμε την ταυτότητά του. Οι σημειώσεις και οι φωτογραφίες είναι του ίδιου.

Τετάρτη 1η Νοέμβρη 

«Σήμερα έφτασαν δύο φορτηγά με πρόσφυγες στη Μόρια. Το καμπ είναι γεμάτο και οι συνθήκες αφότητες. Σας παρουσιάζω λοιπόν εικόνες από τη στέγαση. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε αυτές τις ανθυγιεινές και αγχωτικές συνθήκες και μπορεί να κολλήσουν πολλές ασθένειες. Δείτε επίσης τα ντους στα οποία κάνουμε μπάνιο». 


Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

Αυτή είναι η τρελή ουρά για να πάρεις το συσσίτιο στη Μόρια.

Κι αυτό είναι το φαγητό:Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Σας παρουσιάζω τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων από την Αφρική, μέσα στη Μόρια. Αναγκαζόμαστε να φτιάχνουμε μόνοι μας το φαγητό εξαιτίας της κακής ποιότητας αυτού που μας δίνουν. Αγοράζουμε πράγματα από την αγορά, το κρεωπολείο, την ψαραγορά, το σούπερ μάρκετ. Μαζεύουμε ξύλα μέσα στο δάσος για να μαγειρεύουμε αλλά και για να ζεσταινόμαστε.


Γράφει:Μελπομένη Μαραγκίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.