13.11.17

ΗΠΑ: Αύξηση ρατσιστικών εγκλημάτων κατά την περίοδο Τραμπ

Μεγάλη αύξηση των εγκλημάτων και παραπτωμάτων ρατσιστικού χαρακτήρα ή των ποινικών πράξεων που στόχευαν κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, καταγράφθηκε στις ΗΠΑ την περίοδο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο, αποκάλυψε την Δευτέρα η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας.


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του FBI, οι παράνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν με κίνητρο την προκατάληψη σε βάρος μιας εθνοτικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής ή άλλης ομάδας αυξήθηκαν κατά περίπου 5% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, από τις 5.850 στις 6.121.

Ωστόσο, εάν προσέξει κανείς μονάχα το τέταρτο τρίμηνο (Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου) του 2016, δηλαδή την περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, αυτή η αύξηση ανέρχεται σε σχεδόν 26%.

Τα έξι στα δέκα θύματα στοχοθετήθηκαν τότε εξαιτίας της φυλής τους. Όμως και τα εγκλήματα που είχαν ως κίνητρο το μίσος εναντίον μιας θρησκείας γνώρισαν άνοδο το 2016, ιδίως εκείνα εναντίον των Εβραίων και των μουσουλμάνων.

Ο μεγιστάνας διεξήγαγε μια προεδρική εκστρατεία βασιζόμενος στον λαϊκισμό, εκμεταλλευόμενος τον φόβο για τους ξένους και συνδέοντας συνεχώς την εγκληματικότητα με τις μειονοτικές ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Πολλοί είναι εκείνοι που του καταλογίζουν ακόμη και ότι ενθάρρυνε τις ακροδεξιές οργανώσεις και ενίσχυσε τις φυλετικές αντιπαραθέσεις στη χώρα.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.