4.11.17

«Ούτε μία ακόμη»: Στους δρόμους του Μεξικού για τις αυξανόμενες δολοφονίες γυναικών

Μαυροφορεμένες και έχοντας βάψει λευκά τα πρόσωπα τους, μιμούμενες σκελετούς, γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μεξικού ως υπενθύμιση για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό γυναικών που δολοφονούνται αλλά και ως πίεση στη κυβέρνηση να βάλει τέλος στην ατιμωρησία. Ο συνολικός αριθμός φόνων στο Μεξικό έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Περίπου 200 διαδηλώτριες βγήκαν στους δρόμους του Μεξικού την Τετάρτη κρατούσαν 
φωτογραφίες των δολοφονημένων αδελφών, θυγατέρων και φίλων τους ενώ φώναζαν «ούτε μία ακόμη», σε μία πορεία που ερχόταν σε αντίθεση με την εορταστική διάθεση που επικρατούσε στην υπόλοιπη πόλη με την ευκαιρία της «Ημέρας των Νεκρών».


Αύξηση κατά 25% επί προεδρίας Νιέτο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 25% κατά μέσο όρο επί προεδρίας Ενρίκε Πένια Νιέτο σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο συνολικός αριθμός φόνων στο Μεξικό έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
 
Η πορεία είχε οργανωθεί από περίπου 50 ακτιβίστριες, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και σε άλλες πολιτείες του Μεξικού που έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών.
«Κάθε υπόθεση είναι μια ιστορία τρόμου», δήλωσε η Άνα Ελένα Κοντρέρας, μια από τις διοργανώτριες, η οποία πιέζει την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους φόνους, τους βιασμούς και την κακοποίηση των γυναικών, σε μια χώρα όπου χιλιάδες βίαια εγκλήματα μένουν ατιμώρητα κάθε χρόνο.

Η Κοντρέρας επεσήμανε ότι για όσο διάστημα οι δράστες δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους στο Μεξικό, το οποίο βρέθηκε πρώτο στην Παγκόσμια Κατάταξη Ατιμωρησίας για το 2017, μπροστά από άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής που θεωρούνται πιο βίαιες. Μεταξύ αυτών είναι η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, που την τελευταία δεκαετία είναι οι χώρες με τους περισσότερους φόνους παγκοσμίως.
 
Το πρόβλημα της βίας είναι τόσο σοβαρό στο Μεξικό ώστε ο ομοσπονδιακός ποινικός κώδικας χαρακτηρίζει κάποιου είδους φόνους «γυναικοκτονίες». Τα τέσσερα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Πένιο Νιέτα καταγράφηκαν στο Μεξικό 2.543 φόνοι γυναικών, αύξηση σε σχέση με τους 2.051 που είχαν καταγραφεί επί προεδρίας Φελίπε Καλδερόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.
 
Οι 2.735 γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν πέρυσι ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1990, και υπερδιπλάσιος σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.