14.11.17

Ο Μουζάλας αμφισβητεί τις ιατρικές εκθέσεις για τους πρόσφυγες


Σε μία τοποθέτηση που προκαλεί το κοινό αίσθημα, και σίγουρα δεν αποτελεί τιμή για έναν υποψήφιο Επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε ο Γιάννης Μουζάλας, αμφισβητώντας από το βήμα της Βουλής τα στοιχεία των εκθέσεων ιατρικών οργανώσεων, όπως την πρόσφατη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που περιγράφει σημαντική αύξηση των περιστατικών ψυχικής ασθένειας των προσφύγων στα νησιά.

Σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, για την ψυχική υγεία των προσφύγων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επέλεξε να αμφισβητήσει τα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι εκθέσεις, και μάλιστα διακεκριμένων οργανισμών όπως οι ΓΧΣ.

Ο Γ. Μουζάλας απάντησε πως αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων, με πρόφαση το γεγονός πως ο ίδιος δεν έχει λάβει «τα συνοδευτικά έγγραφα που πρέπει να δίνονται σε οποιαδήποτε ιατρική εργασία» παρότι τα έχει ζητήσει. «Στην Ιατρική δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν υπάρχουν τα data, τα papers» πρόσθεσε.

Ακόμη, παραδέχτηκε πως «υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα», αποδίδοντάς τα στις προηγούμενες εμπειρίες των προσφύγων, τον πόλεμο και την προσπάθεια να βρεθούν στην Ευρώπη, αρνούμενος πως αυτά προκύπτουν από τις συνθήκες διαμονής τους και την αναγκαστική παραμονή τους στα νησιά.

Η στάση αυτή του Γ. Μουζάλα προκάλεσε την αντίδραση των ΓΧΣ, με τον γενικό διευθυντή τους, Ηλία Παυλόπουλο, να δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών πως έχουν δημοσιεύσει και αποδώσει τα στοιχεία των μελετών τους με τα υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλώντας παράλληλα τις αρχές για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

«Έχουμε δημοσιεύσει και έχουμε μοιραστεί κατ’ επανάληψη με τα υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής σειρά αναλυτικών αναφορών που στηρίζονται στην ιατρική μας δράση, προκειμένου να ρίξουμε φως στις ανάγκες των ασθενών μας και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Παράλληλα μοιραζόμαστε πλήρη στοιχεία σε τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούμε με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τέλος, είναι σύνηθες για τους ΓΧΣ να πραγματοποιούμε και ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, μία εκ των οποίων αναφέρεται μάλιστα και στην τελευταία μας έκθεση με τίτλο “Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία στη Σάμο και τη Λέσβο”. Είμαστε στη διάθεση όλων όσοι ενδιαφέρονται κάθε φορά για να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Η αλήθεια είναι ότι μετά την τελευταία μας αναφορά και τη συνοδευτική επιστολή στον πρωθυπουργό δεν λάβαμε καμία απάντηση ή αντίδραση από τις επίσημες αρχές» δήλωσε ο Η. Παυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.