28.11.17

Μητροπολίτης Άνθιμος: Επίτιμος Διδάκτορας του μίσους, του ρατσισμού και του φασισμού;Της Κατερίνας Κλείτσα
Η είδηση της αναγόρευσης του Μητροπολίτη Άνθιμου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ σόκαρε πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους, και προκάλεσε αντιδράσεις στην πόλη. Το Σάββατο 25/11 ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία του ΑΠΘ η «αναβολή» της εκδήλωσης, «για λόγους καλύτερης οργάνωσης».


Προφανώς οι αρχές του ΑΠΘ πιεστήκαν από την κατακραυγή που έχει προκαλέσει η απόδοση τιμών στην τεράστια αυτή φυσιογνωμία της πόλης μας. Για τους/ις κακόπιστους/ες που ίσως αμφιβάλλουν για την προσφορά του Άνθιμου στην Παιδεία, στην μόρφωση και σε όσα αυτές οι έννοιες συνεπάγονται (κριτική σκέψη, προοδευτικότητα, κλπ) ή αμφιβάλλουν κατά πόσο οι απόψεις του συμβαδίζουν με την λεγόμενη «χριστιανική αγάπη», μέσα από αυτό το άρθρο θα τους θυμίσουμε λίγες μόνο από τις «λαμπρές» στιγμές του Μητροπολίτη της καρδιά μας.

Για την διοργάνωση των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας– Pride (για τα οποία κάθε χρόνο καλεί και σε αγρυπνία και ως εκ θαύματος το παγκάρι γεμίζει…):

«Τρεις χιλιάδες άνθρωποι γυμνοί και μεταξύ τους να κάνουνε, στη διαδικασία και στη διαδρομή, πράξεις και χειρονομίες και τα λοιπά… φέρτε εσείς τα παιδιά σας να τα δούνε, γιατί δεν τα φέρνετε; Να σας κάνουμε τα εισιτήρια να τα φέρετε. Εμείς λέμε στον κόσμο πάρτε τα παιδιά σας και απομακρυνθείτε».

«Μην ανακατεύετε τα άγια ζητήματα και πράγματα με τα σκυλιά».

«Είναι μια διαστροφή της ανθρώπινης υπάρξεως».

Για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια:

«Πότε υπήρξε τέτοιο φαινόμενο 2015 χρόνια να παντρεύεται άνδρας τον άνδρα και γυναίκα την γυναίκα; Αλλά και να θέλουν το δικαίωμα να έχουν ξένα παιδιά, για να τα μεγαλώσουν, και να τους πουν τι; Ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες διαθέσεις…Κύριε Ελέησον!»

Για να συνεχίσει και να μας διαβεβαιώσει ότι δεν βλέπει πολιτικά το θέμα, διότι η εκκλησία είναι πάνω από κόμματα και ευλογεί μόνο τον χριστιανικό γάμο.

Και λίγο καιρό αργότερα να συναντηθεί με τον Μιχαλολιάκο και την Ζαρούλια και να φωτογραφηθούν παρεούλα:Με την ΧΑ να δηλώνει μετά τη συνάντηση:

«Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και τον πόλεμο που δέχεται από το ανθελληνικό κράτος της αριστεράς».

Είπαμε, ο άνθρωπος δεν τοποθετείται πολιτικά…

Για την εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου:

«Είναι λίγο παλαβά πράματα αυτά».

Για τους πρόσφυγες:

«Είπα πρόσφατα πως όλους αυτούς τους ανθρώπους τους αγαπάμε και όσο μπορούμε να τους βοηθούμε. Αλλά δεν χωράμε άλλους. Κάποιοι το παρεξήγησαν. Ορισμένοι είναι από αυτούς που μόνο λένε αλλά δεν κάνουν πράξεις. Δηλαδή, τι έπρεπε να πούμε; Να έρθουν εκατομμύρια από την Ασία; Αν έρθουν εκατομμύρια τότε τελειώσαμε».

«… Τώρα βλέπετε πως τους φέρνουν από τα σύνορα του Έβρου Τι θα γίνει τώρα; Θα χωράμε όλοι στον Έβρο; Και αν πάμε πιο μέσα, στην Κομοτηνή, αν αυξηθεί ο αριθμός των μουσουλμάνων; Που θα είναι η Ελλάδα;»

Τέτοιες απόψεις πρέπει να έχουν ακουστεί ξανά από ακροδεξιά στόματα, αν δεν μας απατά η μνήμη μας… Αλλά σίγουρα πρόκειται για σύμπτωση, αφού είπαμε! Ο άνθρωπος δεν έχει σχέση με πολιτικούς (πόσο μάλλον με ακροδεξιούς)!

Και τέλος, για το γνωστό «Όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον έναν»:

«Δεν υπάρχει πλέον περιουσία της Εκκλησίας… Να δώσει τι η Εκκλησία; Έχει μερικά ακίνητα στην Αθήνα και μερικά εδώ στη Θεσσαλονίκη.»

«Ποια περιουσία; εμείς δεν έχουμε περιουσία. Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν έχει περιουσία να δώσει, ούτε ένα τετραγωνικό.»

Εξοργιστική απόφαση του ΑΠΘ
Αυτό το συντηρητικό κατάλοιπο λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο που από την πλειοψηφία των δηλώσεών του, δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι στις φλέβες του αντί για αίμα ρέει δηλητήριο, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αποφάσισε να τον αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα!

Η διοίκηση του ΑΠΘ με αυτό τον τρόπο επιβραβεύει στην ουσία τον σκοταδισμό, τις άκρως ρατσιστικές απόψεις, τον πόλεμο σε κάθε «διαφορετικότητα» και τις συναναστροφές με τον αρχηγό των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής!

Εδώ βέβαια να πούμε ότι ο Άνθιμος δεν εκπροσωπεί τους θρησκευόμενους ανθρώπους της πόλης, η πλειοψηφία των οποίων όταν σκέφτεται την «χριστιανική αγάπη» δεν ονειρεύεται την Χρυσή Αυγή στην εξουσία, ή αμύθητα πλούτη ή ρατσισμό και διακρίσεις.

Η απάντηση σε αυτήν την εξοργιστική απόφαση των αρχών του ΑΠΘ, μπορεί και θα έρθει από την ίδια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και τους φοιτητές/τριες που τα τελευταία χρόνια αντιστέκονται σε όλες τις υπερσυντηρητικές και γεμάτες μίσος δηλώσεις και πράξεις του Άνθιμου. Η συμμετοχή ΛΟΑΤ+* ατόμων στις κινητοποιήσεις, οι δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, πολλές από τις οποίες οργανώθηκαν από φοιτητικούς συλλόγους, το αντιφασιστικό κίνημα, η αμφισβήτηση του ρόλου της Εκκλησίας στην καθημερινότητά μας, αποδεικνύουν ότι ο «χώρος» για το δηλητήριο του Άνθιμου και των φίλων του στενεύει. Και απέναντι στις «τιμητικές καρέκλες» που του χαρίζουν οι συντηρητικοί κύκλοι, εμείς έχουμε να απαντήσουμε με τα κινήματα και τους αγώνες για μία καλύτερη κοινωνία, που θα μας χωράει όλους και όλες, εκτός από τους εκπροσώπους του μίσους και των διακρίσεων. Έτσι θα παλέψουμε η αναβολή της εκδήλωσης που ανακοινώθηκε να οδηγήσει και στην οριστική ακύρωση της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.