29.11.17

Εγκληματική-σεξιστική επίθεση ενάντια στην Α.Σ. στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης!


Την Κυριακή 26 Νοέμβρη το μεσημέρι έλαβε χώρα, στην Αρετσού Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, περιστατικό εγκληματικής επίθεσης με ξεκάθαρο σεξιστικό και ομοφοβικό χαρακτήρα ενάντια στο μέλος του «ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ», Α.Σ., κατά το οποίο από καθαρή τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός (αν όχι χειρότερα)!

Τα γεγονότα
Η Α.Σ. έκανε βόλτα μαζί με φίλη της, δίπλα από την παραλιακή οδό Θεμ. Σοφούλη, μετά το Κυβερνείο (παλατάκι), εκεί που υπάρχει μια μικρή δασική έκταση. Όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα παρκαρισμένο τζιπάκι (παράνομα, καθώς είναι χώρος περιπάτου, περιφραγμένος) και περνώντας από δίπλα κοίταξαν τον οδηγό του, αυτός αποκρίθηκε στην Α.Σ. λέγοντας: «Τι κοιτάζεις μωρή;». Η Α.Σ. στην προσπάθειά της να του εξηγήσει ότι απαγορεύονται τα αυτοκίνητα στο συγκεκριμένο σημείο, δέχτηκε έναν οχετό ύβρεων, μια χυδαία (λεκτική αρχικά) επίθεση.

Η Α.Σ. κάλεσε επί τόπου την αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό. Την ώρα που εξηγούσε τηλεφωνικά στην αστυνομία το τι συνέβη, στάθηκε στο μπροστινό μέρος του οχήματος και καθώς διάβαζε την πινακίδα του τζιπ, ο οδηγός -συνεχίζοντας να βρίζει- μπήκε στο ΙΧ και έβαλε μπρος. Αντί να κάνει όπισθεν, κινήθηκε προς τα μπροστά, σπρώχνοντας την με τον προφυλακτήρα προς τα πίσω, στο όριο του γκρεμού.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, η Α.Σ. κρατήθηκε από τον προφυλακτήρα και τον υαλοκακαθαριστήρα του τζιπ για να μην πέσει. Στη συνέχεια ο οδηγός επιτάχυνε έχοντας απ’ τη μια πλευρά το γκρεμό και από την άλλη περνώντας ξυστά από τους κορμούς των δέντρων, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, πότε με φρεναρίσματα και πότε στρίβοντας απότομα το τιμόνι, προσπαθώντας να τη ρίξει κάτω, χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρει.

Όταν αναγκάστηκε να ακινητοποιήσει το όχημα, γιατί θα έβγαινε στον κεντρικό δρόμο, βγήκε έξω και της χτύπησε το κεφάλι στο καπό και την γρονθοκόπησε.

Εν τω μεταξύ στο σημείο σταμάτησαν διερχόμενα οχήματα και καθώς ο κόσμος έδωσε τέλος στην επίθεση, ο οδηγός βρήκε ευκαιρία και διέφυγε.

Η Α.Σ. μαζί με 2 αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταγγείλει το γεγονός στο αστυνομικό τμήμα και με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας από την πινακίδα του ΙΧ, κατατέθηκε μήνυση και αναζητείται ο δράστης. Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό, καθώς –πέρα από όλα τα υπόλοιπα– η επίθεση με το αυτοκίνητο συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η Α.Σ. (δυστυχώς) δεν είναι η μόνη…

Ίσως αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι αυτή η επίθεση με σεξιστικές και ομοφοβικές βρισιές από τον οδηγό, έγινε 1 ημέρα μετά την παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Πολλοί ίσως να σκέφτονται ότι σήμερα έχουν αμβλυνθεί οι αντιθέσεις, ότι στο δυτικό κόσμο έχει κατακτηθεί η ισότητα των δύο φύλων και τα περιστατικά σεξιστικής βίας έχουν σχεδόν εκλείψει. Η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά τις παραπάνω σκέψεις, καθώς καταγράφονται διαρκώς αντίστοιχα περιστατικά και, στην περίπτωσή μας μάλιστα, μέρα μεσημέρι, σε δημόσια θέα όπου κατά τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

… αλλά (ευτυχώς) δεν είναι μόνη!
Το Ξεκίνημα καταγγέλλει με τον πιο εμφατικό τρόπο το παραπάνω γεγονός και στέκεται με αλληλεγγύη στο πλάι της Α.Σ. Παράλληλα με το νομικό σκέλος της υπόθεσης, που πολύ σωστά καταγγέλθηκε επώνυμα και με μαρτυρίες, θα δημοσιοποιήσουμε πλατιά το γεγονός τόσο στη γειτονιά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω δράσεις.

Απέναντι στο φόβο και τη σιωπή προτάσσουμε τη μαχητική αντεπίθεση, όχι μόνο για να καταδικαστεί βαριά ο θύτης, αλλά και με στόχο να σταματήσουν πια οι κάθε είδους σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις!

Μόνο η οργανωμένη πάλη του μαζικού κινήματος, η σύνδεση του γυναικείου κινήματος με το αντιρατσιστικό, το εργατικό και τα άλλα κοινωνικά κινήματα μπορεί να θέσει τέρμα σε τέτοιες τραμπούκικες και φασιστικού τύπου επιθέσεις. Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του «Ξ» να δώσουν όση πλατύτερη δημοσιότητα μπορούν στο θέμα.

Καμιά γυναίκα μόνη της απέναντι στην σεξιστική βία!

Ανακοίνωση του «ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.