14.11.17

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ πάνω από 420 τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στη χώρα

Ξεπερνούν τα 420 τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που έχουν καταγγελθεί στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών «11414» και στην αντίστοιχη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2013 έως και σήμερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, αστυνόμος Β', Ασημίνα Γκοντόλια, έχουν καταγγελθεί πανελλαδικά 312 κρούσματα, εκ των οποίων 47 καταγράφηκαν το 2017, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν καταγγελθεί άλλα 117 περιστατικά.

«Το τηλεφωνικό κέντρο 11414, με αστική χρέωση, λειτουργεί στην έδρα του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στην Αθήνα και οποιοσδήποτε μπορεί καθημερινά, σε 24ωρη βάση, να αναφέρει ένα περιστατικό ή να ενημερωθεί για τα δικαιώματα του.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα καταγγελιών ρατσιστικών περιστατικών και μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας» δήλωσε η κ. Γκοντόλια.

Σύμφωνα με την κ. Γκοντόλια, τα πρόσωπα και οι ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο ρατσιστικής βίας «είναι ομάδες που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία».

Η κ. Γκοντόλια ανέφερε, τέλος, πως τα περιστατικά που απασχόλησαν περισσότερο τις αρχές αφορούσαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ με την έναρξη του 2017 και την ένταξη προσφυγόπουλων στη σχολική κοινότητα υπήρξαν περιορισμένης μορφής αντιδράσεις από γονείς, που ωστόσο στη συνέχεια επικαλέστηκαν πως οι αντιδράσεις δεν είχαν ρατσιστική χροιά, αλλά υπήρξε ελλιπής ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.