10.10.17

Αυτή η γυναίκα βγάζει Selfie με τους άνδρες που την παρενοχλούν στο δρόμο και τους εκθέτει

Γύρω στην ηλικία των 27, μετά από μια ολόκληρη δεκαετία όπου δεχόμουν παρενοχλήσεις στον δρόμο κάθε φορά που περπατούσα, βρήκα το κουράγιο να ουρλιάξω, «Άντε γαμήσου» - και μια φορά που ήμουν ιδιαίτερα τολμηρή, είπα, «Πώς τολμάς να με φέρνεις σε τόσο δύσκολη θέση;».
Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, δεδομένου ότι ο άνδρας μπορεί να αντιδράσει βίαια, πράγμα που είναι ένα τρομακτικό ενδεχόμενο. Όμως με έκανε να νιώσω πολύ καλύτερα, από το να σκύβω το κεφάλι και να συνεχίζω να περπατάω τρέμοντας από τα νεύρα, γεμάτη ντροπή και μερικές φορές με δάκρυα στα μάτια, κατηγορώντας τον εαυτό μου που το ανέχομαι και που δεν κάνω τίποτα, για να υπενθυμίσω σε αυτούς τους άνδρες ότι αυτό που κάνουν δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Η Noa Jansma, μια 20χρονη φοιτήτρια από το Άμστερνταμ, βρήκε έναν καλύτερο τρόπο. Στις 29 Αυγούστου, η Noa ξεκίνησε ένα project στο Instagram το οποίο ονόμασε #DearCatcallers και επί έναν μήνα έβγαζε selfie με κάθε άνδρα ή ανδροπαρέα που της μιλούσε πρόστυχα στον δρόμο. Στις λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, περιγράφει συχνά ολόκληρο το περιστατικό και αναφέρει τι της είπε ο εκάστοτε άνδρας: «Με ακολουθούσε για δέκα ολόκληρα λεπτά, λέγοντάς μου "Πού πας σέξι κορίτσι; Μπορώ να έρθω μαζί σου;"», «Με ακολουθούσε με αργό βήμα για δύο στενά, φωνάζοντας "Κουκλάρα!" και "Θες να έρθεις στο αμάξι μου;"», «Ψιτ, πού πας μόνη σου κούκλα;», «Γεια σου κορίτσι, πού πας; Πάμε μαζί στο σπίτι σου; Πού μένεις; Μπορούμε να περάσουμε ωραία εμείς οι δύο», «Ξέρω πολύ καλά τι θα έκανα μαζί σου, μωρό μου».
«Το #Dearcatcallers, δεν είναι κομπλιμέντο», έγραψε η Noa στην εισαγωγική της ανάρτηση. «Αυτή η σελίδα στο Instagram αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση γύρω από την καθημερινή αντικειμενοποίηση των γυναικών. Καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσο συχνά και σε ποιο πλαίσιο μπορεί να μιλήσει κάποιος πρόστυχα, σας παρουσιάζω όσους με παρενόχλησαν σε μια περίοδο ενός μήνα». Οι 24 εικόνες που ακολουθούν δείχνουν άνδρες όλων των ηλικιών, διαφορετικής εθνικότητας και αισθητικής, να χαμογελούν, να χαιρετούν και να σηκώνουν τον αντίχειρά τους, πίσω της. Κάποιοι την κοιτάζουν λάγνα και άλλοι τολμούν ακόμη και να την αγγίξουν. Αυτές οι εικόνες δεν συνοψίζουν όλες της φορές που δέχθηκε παρενόχληση η Noa. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου δεν ένιωσε αρκετά ασφαλής, για να βγάλει φωτογραφία.
Μόνο ένας άνδρας ρώτησε τη Noa γιατί ήθελε να βγάλει selfie μαζί του. «Δεν είναι καθόλου καχύποπτοι, επειδή τους φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό αυτό που κάνουν», είπε στην ολλανδική εφημερίδα Het Parool, όπως αναφέρει ο Independent στο μεταφρασμένο άρθρο. Όπως πολλοί άνδρες στον κόσμο, αισθάνονται τόσο δικαιούχοι στην προσοχή και το σώμα των γυναικών, που δεν τους περνάει καν από μυαλό ότι η Noa καταγράφει την παρενόχληση που δέχεται. Δεν νιώθουν καμία ντροπή και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Παίρνοντας με θάρρος την κατάσταση στα χέρια της και αλλάζοντας το αφηγηματικό πλαίσιο, η Noa επαναδιεκδικεί τη δική της βούληση και την κυριότητα επί του σώματός της. «Βγάζοντας τις selfie, τόσο αυτός που προβαίνει στην αντικειμενοποίηση όσο και το αντικείμενό της, συνενώνονται, για να δημιουργήσουν μια ενιαία σύνθεση», εξηγεί. «Το γεγονός ότι εγώ, ως αντικείμενο, στέκομαι μπροστά από αυτούς που με παρενοχλούν, αντιπροσωπεύει την αντίστροφη σχέση εξουσίας που δημιουργείται μέσω αυτού του project».
Αν και το project #dearcatcaller, έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος του. Στο τελικό της μήνυμα, η Noa έγραψε: «Ο μήνας με τις αναρτήσεις τελείωσε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι παρενοχλήσεις θα σταματήσουν. Θέλοντας να δείξω ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ότι αυτό το καλλιτεχνικό project δεν αφορά μόνο εμένα, θα μεταβιβάσω τον λογαριασμό σε διάφορες κοπέλες, από όλο τον κόσμο. Η διαδικασία αυτή θα πάρει καιρό, γι' αυτό σας παρακαλώ να μείνετε συντονισμένοι» και πρόσθεσε, «Σας καλώ να συμμετάσχετε σε αυτόν τον αγώνα και να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας #dearcatcallers ή να μου στείλετε μήνυμα».
Ένα παρόμοιο project υπάρχει ήδη στη Βρετανία, όπου οι πρόστυχες προσφωνήσεις εξακολουθούν να είναι νόμιμες. Το Cheer Up Luv της 23χρονης Βρετανίδας φωτογράφου Eliza Hatch παρουσιάζει εικόνες γυναικών που συνοδεύονται από λεζάντες στις οποίες περιγράφεται η σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκαν. Στην πόλη της Noa, το Άμστερνταμ, η παρενόχληση στον δρόμο θα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 190 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Αν και η Noa λέει στην Het Parool ότι πιστεύει πως ο νόμος θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, σημειώνει ότι είναι «συμβολικός και πιστεύω ότι αυτό είναι καλό».
Ένα σχόλιο στη σελίδα της στο Instagram είναι ενδεικτικό του πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε στην κουλτούρα μας, προκειμένου να κάνουμε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν πόσο απαράδεκτη και εγκληματική είναι αυτή η συμπεριφορά: «Σας παρακαλώ, τραβήξτε φωτογραφίες όσους δεν σας μιλούν πρόστυχα. Μήπως ήρθε η ώρα να τους εκτιμήσετε λίγο;», γράφουν.
Άνδρες, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν θα κερδίσετε κάποιο βραβείο, επειδή δεν παρενοχλείτε τις γυναίκες στον δρόμο. Αυτό είναι αυτονόητο, αν θέλεις να είσαι ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια. Δεν θα έπρεπε να σας το πει κάποιος αυτό. Τα πρόστυχα πειράγματα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, προκειμένου να επιβεβαιώσετε την κυριαρχία σας πάνω στις γυναίκες και τα σώματά τους. Είναι η καταπίεση της πατριαρχίας σε ζωντανή μετάδοση. Τα πρόστυχα πειράγματα δεν είναι ποτέ κομπλιμέντο. Δεν σας ανήκουμε, ούτε και πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.