9.10.17

Για ρατσιστικά μηνύματα κατηγορείται η Dove

Αντικείμενο συζήτησης έγινε για άλλη μια φορά η εταιρεία Dove, καθώς κατηγορήθηκε ότι προωθεί τον ρατσισμό μέσω των στερεοτύπων που προωθεί. Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη και απέσυρε την ανάρτηση από το λογαριασμό της στο facebook, ωστόσο κάποιοι πρόλαβαν να την κοινοποιήσουν.

Στη διαφήμιση της η Dove θέλοντας να προωθήσει μια νέα λοσιόν σώματος, απεικονίζει μια αφρο-αμερικανίδα κοπέλα η οποία «μεταμορφώνεται» σε μια λευκού δέρματος κοπέλα ετά τη χρήση του προϊόντος. Αμέσως η διαφήμιση προκάλεσε αντιδράσεις, όπως αναφέρει η Guardian.
 
Η Ναόμι Μπλέικ, μια γνωστή Αμερικανίδα make-up artist δήλωσε πως ενοχλήθηκε από την ανάρτηση της διαφήμισης. Όταν ρωτήθηκε σε σχόλιο εάν θα τους [δηλ. τους αφρο-αμερικάνους] ενοχλούσε εάν γινόταν το αντίστροφο, δηλαδή εάν η κοπέλα μεταμορφωνόταν από λευκή σε αφρο-αμερικανίδα η ίδια απάντησε «όχι, δε θα μας ενοχλούσε και αυτό είναι το ζήτημα. Τι λέει η Αμερική στους έγχρωμους; Πως κρινόμαστε από το χρώμα του δέρματος μας και πως αυτό σχετίζεται με το εάν θα μπορούμε να θεωρούμαστε όμορφοι».

Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για ρατσιστικό περιεχόμενο σε διαφήμιση της, όταν το 2011 είχε προωθήσει διαφήμιση που έδειχνε τη μετάβαση από σκούρο χρώμα δέρματος προς λευκό.

«Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα σφάλαμε θεωρώντας ότι εκπροσωπούμε τις έγχρωμες γυναίκες και λυπούμαστε πολύ για τη βλάβη που αυτό προκάλεσε» δήλωσε η Dove.

Ωστόσο υποστήριξε ότι «και οι τρεις γυναίκες σκοπεύουν να επιδείξουν το «μετά» από τη χρήση του προϊόντος. Δεν εγκρίνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εικόνες που προσβάλλουν σκόπιμα οποιοδήποτε κοινό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.