29.10.17

Αξιωματούχος του ΟΗΕ σοκαρισμένος από την κατάσταση στην Υεμένη

Με δραματικό τόνο περιέγραψε ο επικεφαλής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Μαρκ Λόουκοκ, την ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Υεμένη, καλώντας ταυτόχρονα τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

Ο  Λόουκοκ ανέβαλε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της χώρας και έχει συναντηθεί με εργαζομένους στον τομέα της υγείας που παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ζήτησε από τους αξιωματούχους στο Άντεν και στη Σαναά να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει σε όσους την έχουν ανάγκη. Επίσης κάλεσε για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σαναά. 
«Ήρθα στην Υεμένη για να καταλάβω καλύτερα την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιλαμβανομένης της ραγδαίας εξέλιξης της επιδημίας χολέρας, της τεράστιας έλλειψης τροφίμων και του κύματος εκτοπισμών πληθυσμών και ήταν σοκαριστικό να διαπιστώνω την επίπτωση (στον πληθυσμό) ενός πολέμου που προκάλεσαν οι άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λόουκοκ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πόλεμος που ξεκίνησε το 2014 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.650 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλών αμάχων. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς -εκτός των άλλων- αποτελούν τα άμεσα θύματα της θανατικής χολέρας που θερίζει τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.