10.10.17

Όταν η Μάγδα Φύσσα γνώρισε την Ειντυ Τζουλιάνι


Του Τάκη Γιαννόπουλου
Σήμερα ήταν μια διαφορετική ημέρα στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Μέσα στο δικαστήριο ήταν σε εξέλιξη οι σχολιασμοί των συνηγόρων για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα στην δίκη.


Όταν άρχισε να σχολιάζει η Δ.Βελέντζα συνήγορος του Παναγιώταρου, υποψήφια βουλευτής και δημοτική σύμβουλος της Χρυσής Αυγής στο Δήμο της Αθήνας καταλάβαινες γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι πιο χρυσαυγίτες από αυτούς που εκπροσωπούν.

Στο προαύλιο της αίθουσας συνέβαινε κάτι πιο σημαντικό.

Είχαν έρθει η Νικολέτα Ντόσιο και ο Σιλβάνο Τζιάι από τα κινήματα και την αριστερά της Ιταλίας για να γνωρίσουν από κοντά την Μάγδα Φύσσα και να την καλέσουν σε μια σειρά εκδηλώσεις στην Ιταλία.

Τότε η Νικολέτα είχε την ιδέα και κάλεσε στο τηλέφωνο την Έ.Τζουλιάνι μητέρα του Κάρλο Τζουλιάνι που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στην διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος στην Γένοβα στις 20 Ιουλίου του 2001.

Μετά έδωσε το τηλέφωνο στην Μάγδα Φύσσα. Η Έιντυ δεν ήξερε ελληνικά και η Μάγδα δεν ήξερε ιταλικά. Και όμως επικοινώνησαν. Όπως μπορούν να επικοινωνήσουν 2 μανάδες σύμβολα του κινήματος που είδαν τα παιδιά τους νεκρά από αστυνομικούς και από φασίστες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι. Το τηλέφωνο έκλεισε με μια μεγάλη αγκαλιά που έστειλε η Έιντι μέσω τηλεφώνου στην Μάγδα Φύσσα. Η οποία με την σειρά της την ευχαρίστησε και της έστειλε την αγάπη της.  Της είπε μάλιστα ότι ο Παύλος είχε γράψει ένα τραγούδι ειδικά για τον Κάρλο Τζουλιάνι που θα της το έστελνε.


Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή. Μέσα στο βόρβορο μιας δίκης ναζιστών, με ένα μέρος του κοινού να είναι έμμισθοι χρυσαυγίτες που παριστάνουν το ακροατήριο και με δικηγόρους υπεράσπισης που παριστάνουν ότι απλά κάνουν την δουλειά τους, υπήρξε και μια άλλη εικόνα. Πολύ πιο ελπιδοφόρα και αναζωογονητική. Στον αντίποδα των ναζί οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες. Οι μανάδες των νεκρών του κινήματος. Που δεν το βάζουν κάτω ως την τελική νίκη και την συντριβή του φασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.