30.10.17

Δίκη «Χρυσής Αυγής»: Παράταση για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Με διάφορους νομικούς τρόπους προσπαθεί να παρεμποδίσει την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αιτιάσεις της υπεράσπισης ως προς τον τρόπο εξέτασης των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων οδήγησε σε νέα παράταση στη διαδικασία των καταθέσεών τους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπέβαλαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σειρά ζητημάτων για τα οποία δεν διατυπώνεται με σαφή τρόπο σχετική πρόνοια στο νομικό πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Τα θέματα που τέθηκαν αφορούν την παρουσία δικαστών της παρούσας σύνθεσης στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ που θα βρίσκονται οι μάρτυρες κατά την εξέτασή τους. Κάποιοι εκ των υπερασπιστών ζήτησαν επίσης και την παρουσία όσων συνηγόρων επιθυμούν, στο χώρο αυτό.
Τέθηκε επίσης θέμα ως προς τον τρόπο μετάδοσης των καταθέσεων με υπερασπιστές να ζητούν όχι μόνο ηχητική αλλά και οπτική μετάδοση μέσω τεχνικών αλλοίωσης φωνής και εικόνας.
Με την πρότασή της η εισαγγελέας Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να κάνει δεκτό το δικαστήριο το αίτημα της υπεράσπισης για την παρουσία δικαστή από την Έδρα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα της διαδικασίας. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απόρριψη των υπολοίπων αιτημάτων τονίζοντας ως προς αυτό για οπτική μετάδοση ότι παραβιάζει την έννοια του προστατευόμενου μάρτυρα η αποκάλυψη χαρακτηριστικών του.
Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του την Τετάρτη.
Πριν λίγες μέρες, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για υποχρεωτική αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων κρίνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία τους από εκφοβισμό ή εκδίκηση.
Έτσι η κατάθεση των πέντε πρώην μελών της οργάνωσης (Μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ, Ε) θα γίνει ανώνυμα, χωρίς φυσική παρουσία στο δικαστήριο, με σύστημα ηχητικής τηλεδιάσκεψης από το κτίριο της ΓΑΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.