17.10.17

«Ρεσιτάλ κακοποιητικού λόγου για τους τρανς από Μητσοτάκη και Λεβέντη»


Τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Λεβέντη στρέφει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με ανακοίνωσή τους, αναφερόμενο στο «ρεσιτάλ κακοποιητικού λόγου για τους τρανς ανθρώπους» από τον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά και τις ρατσιστικές θέσεις που εξέφρασε ο Βασίλης Λεβέντης κατά στη συζήτηση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ολομέλεια, κάνοντας ειδική αναφορά δύο συναντήσεις «γαλάζιων» στελεχών με εκπροσώπους του ΣΥΔ αλλά και με εκπροσώπους όλης της LGBTQI κοινότητας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΣΥΔ καταγγέλλει το «ρεσιτάλ κακοποιητικού λόγου» κατά των τρανς ανθρώπων που διεξήχθη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενο μάλιστα τόσο στις ειδικές συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποί του με αντίστοιχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και σε συγκεκριμένες αναφορές στελεχών της αναφορικά με το ζήτημα, ενώ υπογράμμισαν το γεγονός πως ο Βασίλης Λεβέντης είχε υπογράψει δέσμευση ότι θα ψηφίσει σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Ακόμα, ανασύρει τις καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επιτάσσουν την κατάργηση της στείρωσης και των άλλων ιατρικών πράξεων, προκειμένου να διασφαλιστεί πως τα διεμφυλικά άτομα δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικώς ασθενή.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΥΔ:


Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα που εργάζεται για την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για την τρανς και ίντερσεξ κοινότητα, σε συνέχεια προηγούμενου δελτίου τύπου[1], αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει στις θέσεις που εκφράστηκαν στο Κοινοβούλιο σχετικά με την νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από την Ένωση Κεντρώων.

Η ανάγκη αυτή υπαγορεύεται από το γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ διαγκωνίστηκαν σε έναν ρεσιτάλ κακοποιητικού λόγου για τους τρανς ανθρώπους, που ποίκιλε από τους ορισμούς του «φυσιολογικού» και του χαρακτηρισμού των τρανς ανθρώπων ως «ψυχικά ασθενών» που μάλιστα χρήζουν «βαριάς ψυχιατρικής επίβλεψης», και έφτανε έως την αναφορά σε εξωγήινους, που μάλιστα διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει ασφαλώς να υπενθυμίσουμε δύο συναντήσεις, την πρώτη την Πέμπτη 6 Ιουλίου με τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, κύριο Παναγιωτόπουλο και στελέχη του κόμματος με εκπροσώπους του ΣΥΔ[2], αλλά και κυρίως την δεύτερη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 με τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ και πολλά στελέχη του κόμματος με εκπροσώπους όλης της LGBTQI κοινότητας[3].
Και στις δύο συναντήσεις, τόσο ο Τομεάρχης της ΝΔ και βουλευτής κύριος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος της ΝΔ, είχαν δεσμευτεί ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο από τότε δεν άλλαξε, παρά μόνον όσο αφορά τα όρια ηλικίας (Άρθρο 3, παράγραφος 2).

Αξίζει να αναφερθούμε σε αυτό το σημείο σε δηλώσεις του βουλευτή, κυρίου Μάκη Βορίδη, στην εκπομπή «X2» του κυρίου Γιάννη Πολίτη την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, όπου ο κύριος Βορίδης είπε επί λέξει μετά το 23:45: «Να σας βεβαιώσω ότι αυτή η θέση που παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν η θέση που είχε από την πρώτη στιγμή»[4].

Συνεπώς, εδώ η λογική υπαγορεύει ότι είτε ο κύριος Βορίδης έχει δίκιο και πράγματι ο Πρόεδρος της ΝΔ μας ενέπαιξε στις 11.7.2017 (και έχει ενδιαφέρον αυτή η θέση εάν πράγματι ισχύει καθώς σε αυτήν την περίπτωση ο κύριος Βορίδης εκθέτει δεικτικά τον Πρόεδρο του κόμματός του), είτε δεν είναι έτσι και όσα αναφέρει είναι αναληθή και κάτι συνέβη εν των μεταξύ ώστε να πιεστεί ο Πρόεδρος της ΝΔ και να μεταβάλει την αρχική θέση που διατύπωση όχι μόνον ενώπιόν μας, αλλά ενώπιον τουλάχιστον 30 ανθρώπων που ήταν μάρτυρες. Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ παραμένει έκθετη, ενώ για λόγους κύρους, θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, εκ της θεσμικής του θέσεως ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιβάλλεται να πάρει θέση επ΄ όλων αυτών, αλλά και να ανασκευάσει την αναφορά του σε «εξωγήινους», που δεν τον τιμά.
Επί της ουσίας των θέσεων που εκφράστηκαν από την ΝΔ, αναφέρθηκε ακόμη ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) –απόφαση Garcon & Nicot κατά Γαλλίας, κατευθύνει τα κράτη ώστε να νομοθετήσουν ορθώς».

Επειδή τούτο αναφέρθηκε κατ΄ επανάληψη, θα πρέπει οπωσδήποτε να σημειώσουμε ότι το ΕΔΔΑ δεν δίνει απολύτως καμία κατεύθυνση, τουναντίον πάντα αναφέρει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ γίνεται μνεία στην Απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας 2048(2015), στην οποία καλεί τα κράτη μέλη[5]:

«6.2.2. Nα καταργήσουν την στείρωση και άλλες υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις, όπως και την διάγνωση ψυχικής υγείας ως αναγκαίες νομικές προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου στην διαδικασία για την μεταβολή του ονόματος και του καταχωρισμένου φύλου
6.3.3. Nα τροποποιήσουν τις κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και να υποστηρίξουν την μεταβολή των διεθνών κατηγοριοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα διεμφυλικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικώς ασθενή, εξασφαλίζοντας και την πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες χωρίς στιγματισμό.
Εν ολίγοις το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι μόνο καλεί τα κράτη μέλη να αφαιρέσουν ως προϋπόθεση τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας, αλλά επιπλέον υπερθεματίζει καλώντας τα να διασφαλίσουν ότι τα διεμφυλικά πρόσωπα δεν θα κατηγοριοποιούνται ως ψυχικά ασθενή. Τούτο δεν είναι κάτι καινοφανές, άλλωστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Ψήφισμα της 22.11.2012, στο σημείο 94 αναφέρει[6]:
1. εκφράζει τη λύπη του διότι οι διεμφυλικοί εξακολουθούν να θεωρούνται πνευματικώς ασθενείς σε ορισμένα κράτη μέλη· καλεί τα κράτη μέλη να εισαγάγουν ή να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες για τη νομική αναγνώριση του φύλου, με βάση το μοντέλο της Αργεντινής, και να επανεξετάσουν τους όρους (συμπεριλαμβανομένης της εξαναγκαστικής στείρωσης) που τίθενται για τη νομική αναγνώριση του φύλου· καλεί την Επιτροπή και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να αποσύρουν τις διαταραχές ταυτότητας φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών και να διασφαλίσει μια μη παθολογοποιητική αναταξινόμηση στις διαπραγματεύσεις επί της 11ης έκδοσης της διεθνούς ταξινόμησης των νόσων της ΠΟΥ (ICD-11)·
Όλα τα παραπάνω απεικονίζουν την πραγματικότητα όπως έχει καταγραφεί και από τον πλέον αρμόδιο, Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που στις 22.8.2014, στην κατεύθυνση της αναθεώρησης του διεθνούς ταξινομητικού καταλόγου των ψυχικών διαταραχών ICD,πρότεινε την αφαίρεση από την κατηγορία F64 την αναφορά σε «διαταραχή ταυτότητας φύλου»[7]. Να σημειώσουμε ότι παρά την θέση που διατυπώθηκε από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος η οποία είναι εντελώς παρωχημένη, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη ανακοίνωση του Διαπολιτισμικού Κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που αναφέρεται στην αποπαθολογικοποίηση εννοιών που συνδέονται με την ταυτότητα φύλου (θα αναφερθούμε σ΄ αυτήν σε ξεχωριστό δελτίο τύπου, καθώς θεωρούμε ότι χρήζει περισσότερης ανάδειξης)».

Συνεπώς τόσο ευρωπαϊκοί, όσο και διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρούν ότι οι θέσεις που καθιστούν την ταυτότητα φύλου συνδεόμενη με ψυχικές διαταραχές που πήρε η ΝΔ είναι αντιεπιστημονικές.
Ειπώθηκε, δε, από τον κύριο Βορίδη, ότι η Κυβέρνηση, με τον νόμο αυτόν εισάγει «νομικό ακτιβισμό» που ξεπερνά την απόφαση του ΕΔΔΑ κατά Γαλλίας. Να υποθέσουμε τότε ότι και η Γαλλία που νομοθέτησε χωρίς προϋποθέσεις ψυχιατρικών γνωματεύσεων, έπραξε νομικό ακτιβισμό, όπως και τόσες ακόμη χώρες, όπως η Μάλτα, η Δανία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία.

Ακόμη, νομικό ακτιβισμό, να υποθέσουμε ότι προτίθεται να πράξει η συντηρητική Τερέζα Μέη, που έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα αφαιρέσει όλες τις προϋποθέσεις που υπάρχουν στον εντελώς παρωχημένο και εκτός ευρωπαϊκών στάνταρντς νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου[8], καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον που ψήφισε νομοθεσία για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων, αλλά είχε κάνει πλήθος δηλώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων[9].

Αντί αυτών η ΝΔ κατέθεσε μία καταφανώς προχειρογραμμένη πρόταση νόμου, που μέσα σε πέντε άρθρα εισάγει τις πιο αναχρονιστικές ρυθμίσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Για λόγους δικαιοσύνης, ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθούμε στην θετική πρόταση που διετύπωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, κύριος Νικήτας Κακλαμάνης, για την κάλυψη απ΄ τα ασφαλιστικά ταμεία των χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου, που δυστυχώς δεν εισακούσθηκε από την Κυβέρνηση, ενώ είναι ανάμεσα στις θέσεις που έχουν διατυπωθεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αξίζει, τέλος να αναφερθούμε στις θέσεις που εκφράστηκαν από την Ένωση Κεντρώων που ο Πρόεδρός της, κύριος Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ILGA-Europe είχε υπογράψει δέσμευση ότι θα ψηφίσει σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου[10], όσο και σε συνάντηση που είχε γίνει στις 22 Ιουλίου, ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης και στελέχη του κόμματος είχαν διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι θα ψήφιζαν τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Αντ΄ αυτού όχι μόνο δεν ψήφισαν στο Κοινοβούλιο, αλλά ο Πρόεδρος της Ε.Κ, κύριος Λεβέντης αναφέρθηκε σε «ανώμαλους» και «κτήνη», καθώς και σε αντιεπιστημονικές εκφράσεις για «βαριές ψυχικές διαταραχές».
Όλα τα παραπάνω δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με κόμματα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως ευρωπαϊκά, και κυρίως δεν συνάδουν με μία ανοικτή δημοκρατική κοινωνία που κατά τα λεγόμενά τους επιθυμούν.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), θεωρεί ότι ο νόμος 4491/2017, για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στο οποία η κοινότητά μας μπορεί να κτίσει για την άρση των περιοριστικών προϋποθέσεων αλλά και την γενικότερη βελτίωσή του ως προς τη ελλείψεις που έχει, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών της τρανς και ίντερσεξ κοινότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.