5.10.17

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν στον ΟΗΕ ενάντια σε κατάργηση της θανατικής ποινής για ομοφυλόφιλους



Του Αλέξανδρου Πραντούνα
Την περασμένη Παρασκευή, 29/9, συνήλθε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η έγκριση ενός ψηφίσματος που προώθησαν 8 χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Μογγολία, Μολδαβία, Μπενίν) και έπαιρνε θέση ενάντια στην επιβολή θανατικής ποινής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και στην περίπτωση όπου οι κατηγορούμενοι είναι ομοφυλόφιλοι.
Συγκεκριμένα το ψήφισμα ανέφερε ότι καταδικάζει:

«…την επιβολή της θανατικής ποινής ως κύρωση για συγκεκριμένες μορφές συμπεριφοράς όπως η αποστασία (σημ: η άρνηση της επίσημης θρησκείας), η βλασφημία, η μοιχεία και οι συναινετικές σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων…»

Επιπλέον το ψήφισμα έπαιρνε θέση ενάντια στην εκτέλεση ανθρώπων

«…με νοητικές ή πνευματικές αναπηρίες, άτομα κάτω των 18 ετών την στιγμή της τέλεσης του εγκλήματος και έγκυες γυναίκες…»

Ενώ εξέφραζε σοβαρή ανησυχία για το γεγονός πως

«…η εφαρμογή της θανατικής ποινής για μοιχεία επιβάλλεται δυσανάλογα στις γυναίκες…»

Το ψήφισμα εγκρίθηκε καθώς 27 από τις 47 χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο το υπερψήφισαν.

13 χώρες (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράκ, Κίνα, Κατάρ, Μπανγκλαντές, Μποτσουάνα, Μπουρούντι, Σαουδική Αραβία) πήραν θέση ενάντια στο ψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 χώρες όπου εξακολουθούν να γίνονται εκτελέσεις ανθρώπων για ομοφυλοφιλία. Αυτές είναι το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Υεμένη, η Νιγηρία και η Σομαλία. Εκτελέσεις ομοφυλόφιλων γίνονται και στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος (ΙSIS) στο Ιράκ και τη Συρία. Σε 5 ακόμη χώρες, η ποινή του θανάτου ισχύει για τους ομοφυλόφιλους, όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται.

Σε δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος της αμερικάνικης κυβέρνησης χτες, 4/10, (δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της εδώ) δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι

«…οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες που ψήφισαν κατά του συγκεκριμένου ψηφίσματος. Ψηφίσαμε ενάντια στο ψήφισμα λόγω ευρύτερων ανησυχιών για την προσέγγιση του ψηφίσματος όσον αφορά την καταδίκη της θανατικής ποινής και την έκκληση του να καταργηθεί συνολικά η θανατική ποινή…».

Στην πραγματικότητα βέβαια, το ψήφισμα δεν αφορούσε συνολικά την κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις.

Ο πραγματικός λόγος που οι ΗΠΑ καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ κλείνει το μάτι σε ότι πιο σάπιο και αντιδραστικό υπάρχει στην αμερικάνικη κοινωνία. Για ρατσιστές και ομοφοβικούς σαν τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο η ζωή των ομοφυλόφιλων έχει μικρότερη αξία, αλλά ίσως να μην ήταν και κακή ιδέα ανάλογες ποινές να εφαρμόζονται και στις ίδιες τις ΗΠΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.