5.10.17

Δ. Ψαρράς: «Για τη Χρυσή Αυγή ο Φύσσας ήταν εχθρός»

Ατράνταχτες αποδείξεις για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης παρέθεσε και κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος εξετάστηκε από τους συνηγόρους και δεν άφησε ούτε μία ερώτηση της Υπεράσπισης αναπάντητη.

Σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η Χρυσή Αυγή τον Παύλο Φύσσα ο δημοσιογράφος κατέθεσε ότι τον Αύγουστο του 2014 η επίσημη εφημερίδα της Χ.Α. «Εμπρός» είχε μεγάλο αφιέρωμα στο πρόσωπό του και σε αυτό το αφιέρωμα, προσπαθώντας να αμφισβητήσει τη γνησιότητα του καταστατικού, η οργάνωση σχολίαζε ότι «ο "κατ' επάγγελμα ανθέλληνας" Δ. Ψαρράς αυτοονομάζεται "Ιός", όπως ο αντιφασίστας του Κερατσινίου αυτοονομαζόταν "δολοφόνος"».
Με αυτόν τον τρόπο -εξήγησε ο Δ. Ψαρράς- συκοφαντούν τον Φύσσα που στην πραγματικότητα είχε το ψευδώνυμο «Killah P», δηλαδή Kill the Past (Σκότωσε το Παρελθόν) και όχι «δολοφόνος». Επιπλέον η σύνδεση του ίδιου με τον Φύσσα αφενός αποτελεί απειλή για τον πρώτο και αφετέρου ο Φύσσας συγκρίνεται με κάποιον που η Χρυσή Αυγή τον θεωρεί εχθρό της, αποδεικνύοντας ότι έτσι βλέπει και τον Παύλο, δηλαδή ως εχθρό της.
Ο μάρτυρας τόνισε ότι η οργανωμένη δολοφονία του αντιφασίστα (για την οποία η υπεράσπιση έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «τυχαία συνάντηση Ρουπακιά – Φύσσα στην οδό Τσαλδάρη» αλλά και να ρωτάει αν θα είχε γίνει η δολοφονία αν εκείνη τη μέρα δεν μεταδιδόταν ποδοσφαιρικός αγώνας) ήταν καθαρά πολιτική, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του ίδιου του Μιχαλολιάκου.
Ο αρχηγός της Χ.Α., εκτός του ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τη συνέκρινε με τις δύο πιο εμβληματικές πολιτικές δολοφονίες, του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα, και όχι με τη δολοφονία του φιλάθλου Φιλόπουλου.
«Πώς εφαρμόστηκε η Αρχή του Αρχηγού στη δολοφονία Φύσσα;» ρωτήθηκε ο δημοσιογράφος και απάντησε κατηγορηματικά ότι το φθινόπωρο του 2013 η ηγεσία της οργάνωσης είχε δώσει εντολή κλιμάκωσης των επιθέσεων επικεντρώνοντας την προσοχή της στην περιοχή Κερατσινίου – Περάματος, όπου ήταν περιφερειάρχης ο Λαγός.

Κρυπτεία και διπλός μαίανδρος

Στοιχειοθετώντας τις απαντήσεις του από τα γραπτά και τις δημόσιες ομιλίες του ηγετικού πυρήνα της Χ.Α. ο δημοσιογράφος, που ασχολείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 με τη δράση της οργάνωσης, επισήμανε την επιλογή του μαίανδρου ως συμβόλου.
Για τη Χ.Α. ο τέλειος μαίανδρος είναι ο διπλός, δηλαδή η σβάστικα, εξήγησε ο Δ. Ψαρράς και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Κασιδιάρη από τις Θερμοπύλες, όπου δήλωνε δημόσια ότι «βαδίζουμε στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας», δηλαδή σύμφωνα με την τακτική των Σπαρτιατών να δολοφονούν τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως. Λένε ότι είναι οι νέοι Σπαρτιάτες, οι εκδόσεις τους λέγονται «Νέα Σπάρτη», βλέπουν την αρχαία Σπάρτη μέσα από τα μάτια του Χίτλερ, εξήγησε ο μάρτυρας.
Σημείωσε, δε, ότι η οργάνωση θεωρεί κατάλληλους να πάνε στο Άουσβιτς ή στον Καιάδα, επί το ελληνικότερον, μετανάστες, αναρχικοί, αντιεξουσιαστές ή, σε μια ευρύτερη ανάγνωση, όλο το πολιτικό σύστημα.

Βία, πογκρόμ και διπλός λόγος

Η βία είναι το μήνυμα ισχύος της οργάνωσης, επανέλαβε ο μάρτυρας και τόνισε ότι η Χ.Α. χρησιμοποιεί οργανωμένη και μόνιμη βία, ενώ άλλες οργανώσεις μπορεί να είναι ακραίες αλλά οι περιπτώσεις βίας που προέρχονται από αυτές είναι πολύ περιορισμένες.
Διευκρίνισε, δε, ότι τη βίαιη δράση τους ομολογούν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες καθώς -όπως είπε- υπάρχουν τα γραπτά του Αντ. Ανδρουτσόπουλου πριν από τη δολοφονική επίθεση του 1998 που λέει ότι «το κίνητρό μας είναι ο φανατισμός μας και θα το δείξουμε στους δρόμους» αλλά και του Ηλ. Κασιδιάρη πριν από λίγο καιρό που σημείωνε ότι «μας κινεί η αδρεναλίνη της μάχης».
Άλλωστε, η Χ.Α. αναρτά η ίδια βίντεο προβάλλοντας τις βίαιες πράξεις της όπως έκανε, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Δ. Ψαρράς, και μετά το πογκρόμ του 2011 στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν ως επικεφαλής τα ηγετικά στελέχη της Κασιδιάρης και Παναγιώταρος, με τον τελευταίο να το έχει προαναγγείλει κιόλας λέγοντας «αν εκλέξουμε δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, έρχεται πογκρόμ».
Τέλος, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στον διπλό λόγο που χρησιμοποιεί η οργάνωση, ο οποίος απευθύνεται ταυτόχρονα στους μυημένους και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Το άγχος της υπεράσπισης για το καταστατικό

H υπεράσπιση αναλώθηκε σε ερωτήσεις που αφορούσαν το καταστατικό που έχει καταθέσει ο Δ. Ψαρράς προσπαθώντας να αμφισβητήσει τη γνησιότητά του, αλλά τα στοιχεία είναι συντριπτικά.
Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» έχει δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματά του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δύο φορές (1990, 1998), ενώ έχει δημοσιεύσει το καταστατικό και στο βιβλίο του «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» που εκδόθηκε το 2012, αλλά μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής, η οποία αμφισβητεί και τη Διακήρυξή της, διότι και αυτή επιβεβαιώνει τον ναζιστικό χαρακτήρα της.
► Η εξέταση του Δ. Ψαρρά από την Υπεράσπιση συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Θα ακολουθήσει σχολιασμός μαρτυρικών καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.