20.10.17

Διώξεις και λεηλασίες στο Κιρκούκ καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Διαρκώς αυξάνεται η ένταση στο Κουρδιστάν με το δημοψήφισμα. Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Κούρδοι άμαχοι το Κιρκούκ, μετά την ανακατάληψή του από τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, και τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, από την περιοχή έχουν φύγει περίπου 100.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ερμπίλ, Ναουάζ Χάντι, περίπου 18.000 οικογένειες Κούρδων από το Κιρκούκ έχουν ζητήσει καταφύγιο στις επαρχίες Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια.
Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχία για τους απλούς πολίτες, κυρίως τους Κούρδους που ζουν στο Κιρκούκ, διότι έχει δεχθεί αναφορές ότι διώκονται και τα σπίτια και τα καταστήματά τους λεηλατούνται και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει βιαιότητες.
Όπως αναφέρθηκε, τουλάχιστον 150 σπίτια πυρπολήθηκαν και 11 καταστράφηκαν από εκρήξεις.
Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι στην πόλη Κανακίν έχει χάσει τη ζωή του ένας Κούρδος πολίτης και έξι τραυματίστηκαν από μέλη των ιρακινών πολιτοφυλακών, επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά την ανακατάληψη της επαρχίας του Κιρκούκ.
Οι Κούρδοι μαχητές έχουν εγκαταλείψει το Κανακίν, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με τις ιρακινές δυνάμεις, που προωθήθηκαν στην περιοχή ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό το κουρδικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Οι Ιρακινοί στρατιώτες εκτός από την πόλη του Κιρκούκ, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους πολλών εθνικοτήτων και θρησκευμάτων, έχουν υπό τον έλεγχό τους και τις πετρελαιοπηγές της επαρχίας του Κιρκούκ, την οποία διεκδικούν Κούρδοι, Τουρκένοι και Άραβες.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ερμπίλ, Ναουάζ Χάντι, περίπου 18.000 οικογένειες Κούρδων από το Κιρκούκ έχουν ζητήσει καταφύγιο στο Ερμπίλ και την Σουλεϊμανίγια.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαιντέρ Αλ-Αμπάμπι δήλωσε ότι η ασφάλεια του Κιρκούκ είναι υπό την εποπτεία της τοπικής αστυνομίας, η οποία ενισχύεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και πως καμία άλλη ένοπλη ομάδα δεν θα επιτραπεί να μείνει στην περιοχή.
Ωστόσο, οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται, καθώς μεταξύ άλλων εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του αντιπροέδρου του Κουρδιστάν Κοσράτ Ρασούλ, επειδή χαρακτήρισε τους Ιρακινούς στρατιώτες «εισβολείς» και «δύναμη κατοχής» στο Κιρκούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.