12.10.17

Ενας πολύ άδικος θάνατος...

«Για να ‘ναι δίκαιος ο θάνατος πρέπει να είναι δίκαιη και η ζωή», γράφει ο Ναζίμ Χικμέτ, αλλά για τον Ρήγα Δουμάνογλου ούτε ο συμψηφισμός δεν ίσχυσε. Στα 71 του χρόνια ο Δουμάνογλου κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε τριετή φυλάκιση ή 400 ώρες κοινωνικής εργασίας. Διάλεξε το δεύτερο, όπως δεκάδες άλλοι συμπολίτες μας εκμεταλλευόμενοι τη σχετική πρόβλεψη του νόμου.

Ο Δουμάνογλου, που επέλεξε να απασχοληθεί στην υπηρεσία του Δήμου Καλαμαριάς, του οποίου ήταν και δημότης, δεν φανταζόταν ποτέ ότι αυτή η επιλογή θα είχε κατάληξη τον τραγικό θάνατό του εν ώρα εργασίας, όταν ένας φοίνικας τον οποίο έκοβε το συνεργείο του δήμου στο οποίο συμμετείχε, τον καταπλάκωσε.
Ολα έγιναν σε μια στιγμή και χθες ο άτυχος άντρας κηδεύτηκε από την εκκλησία της ενορίας του, στον Αϊ-Γιάννη.
Ανακοινώσεις και δηλώσεις, κυρίως όμως μπόλικη αμηχανία και σύγχυση, χρωμάτισαν την είδηση του θανάτου του.
Τώρα κοντά στην τραγωδία αναφύονται κι άλλα ζητήματα, κυρίως όσα αφορούν τους ανθρώπους που κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για να μην εκτίουν τις ποινές τους στις φυλακές και επιλέγουν την απασχόληση σε κάποιον δήμο.

Το περιστατικό

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, το δυστύχημα έγινε ενώ ο τεχνίτης του δήμου, έμπειρος με εικοσαετή εργασία στον συγκεκριμένο τομέα, έκοψε φοίνικα που βρισκόταν σε είσοδο πολυκατοικίας.
Δεν ήταν η πρώτη φορά για το συνεργείο, οι σχετικές κλήσεις είχαν πληθύνει αφού ο παγετός του περασμένου χειμώνα σάρωσε κυριολεκτικά τους φοίνικες σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Οπως λένε εργαζόμενοι της υπηρεσίας πρασίνου στην «Εφ.Συν.», «οι φοίνικες δεν είναι σαν τα άλλα δέντρα που κόβουμε.
Με την παγωνιά σάπισαν οι κορμοί τους και δεν καταλαβαίνεις από πού γέρνουν. Στο θλιβερό περιστατικό, και ο τεχνίτης που έκοβε το δέντρο γλίτωσε από θαύμα και τώρα είναι υπό ψυχολογική παρακολούθηση».
Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς καταδικάζει τη διοίκηση του δήμου διότι «δεν είχε προνοήσει ώστε να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστάτευαν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων», γιατί «στη συγκεκριμένη εργασία απασχολούνταν ανειδίκευτο προσωπικό» και επειδή «το περιστατικό συνέβη σε ιδιωτικό χώρο όπου είχαν μεταβεί οι εργαζόμενοι του δήμου μετά από εντολή της διοίκησης του δήμου, προσφέροντας έτσι εκδούλευση…».
Ο επικεφαλής της ΡΕΚΚ Μανώλης Λαμτζίδης από την πλευρά του τονίζει πως «πρώτο θέμα είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτών καθώς υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες και, δεύτερο, γιατί δόθηκε η έγκριση από την επιμέλεια Κοινωνικής Αρωγής για συμμετοχή του θύματος σε τέτοιες εργασίες».
«Εχουμε δηλώσει ως δήμος ότι συμμετέχουμε στο σχετικό πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και απασχολούμε συνολικά περί τα δέκα άτομα σε διάφορες υπηρεσίες», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, «το δυστύχημα έγινε την ώρα του ωραρίου του και της απασχόλησης ως βοηθητικού προσωπικού. Για την υπόθεση ασχολούνται ήδη η Επιθεώρηση Εργασίας και η Ελληνική Αστυνομία και περιμένουμε το πόρισμά τους. Μπορεί η αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται γιατί έστειλα εργαζομένους σε ιδιωτικό χώρο, αλλά όταν μας καλούν δημότες για βοήθεια έχουμε υποχρέωση να ανταποκρινόμαστε. Εχουμε επέμβει σε πολλές περιπτώσεις δέντρων που ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, τι θα έπρεπε να κάνουμε, να αδιαφορήσουμε;».
Ο Αργύρης Παρθενιάδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο Καλαμαριάς, αναφέρει πως «ο άτυχος συμπολίτης μας έκανε βοηθητικές δουλειές και βρισκόταν ήδη έναν μήνα στην υπηρεσία. Το περιστατικό είναι τραγικό και δείχνει ότι σε τέτοιους χώρους το προσωπικό που απασχολείται πρέπει να είναι εξειδικευμένο και όχι με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας. Σε ό,τι αφορά την κοινωνική εργασία, υπάρχει κενό νόμου σε ό,τι αφορά την αμοιβή και ασφάλιση των απασχολουμένων».
«Το μέτρο της κοινωνικής εργασίας ως εναλλακτικής ποινής πρέπει να παραμείνει και να εκσυγχρονιστεί», λέει στην «Εφ.Συν.» ο επίκουρος καθηγητής Εγκληματολογίας του ΑΠΘ και πρώην γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κοσμάτος, προσθέτοντας πως «το πλαίσιο είναι μεν παλαιό (1997), έχει αδυναμίες -ασφάλιση και αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος- που πρέπει να ρυθμιστούν, αλλά δεν πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο, κάνοντας επιφυλακτικά τα δικαστήρια και τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διότι θα καταλήξουμε πάλι σε αδικία, αφού οι πλούσιοι θα πληρώνουν και δεν θα κάνουν φυλακή, ενώ οι φτωχοί θα οδηγούνται στα κελιά».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και σημειώνει πως «το τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει την αναμφισβήτητη και επιτακτική ανάγκη για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, καθώς και για τη, χωρίς παραλείψεις, παροχή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πλευρά της καταγγέλλει πως «ακόμη και σήμερα, μετά από τόσους θανάτους, ούτε μία σύσκεψη δεν έχει γίνει για την ανάλυση των αιτιών και την αντιμετώπιση των συχνών θανάτων, ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.