26.9.17

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κούρδων Προσφύγων Λαυρίου για το οριστικό κλείσιμο του καταυλισμού

Αναδημοσιεύουμε την επιστολή-ανακοίνωση της Επιτροπής του Καμπ του Λαυρίου σε σχέση με την απόφαση του υπ.μεταναστευτικής πολιτικής να κλείσει οριστικά το παλιότερο καμπ προσφύγων στην χώρα με ιστορία 30 χρόνων. 
Το Καμπ Λαυρίου, στο οποίο διαμένουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια Κούρδοι και πολιτικοί πρόσφυγες έχει μεγάλη συμβολική σημασία για μας τους Κούρδους. Αυτά τα 30 χρόνια, το Κέντρο φιλοξένησε δεκάδες χιλιάδες Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Με τη στήριξη και του Ελληνικού Λαού, παρ΄ όλες τις πιέσεις που γινότανε κατά διαστήματα για να κλείσει το Κέντρου κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ιδιαίτερα πιέσεις γίνονταν από το Τουρκικό Κράτος.

Όμως αυτές τις μέρες βλέπουμε, ότι υπό την ηγεσία του δικτάτορα Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια πολιτική εξαφάνισης του Κουρδικού Λαού. Η πολιτική αυτή έγινε εμφανής με την σύλληψη των συμπροέδρων του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκεν Γιουκσενταγ και 13 βουλευτών. Επίσης εκατοντάδες Δήμαρχοι, κούρδοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, οι πόλεις SUR, CIZRE, NUSAYBIN και πολλές άλλες πόλεις κάηκαν και γκρεμίστηκαν από το Τουρκικό κράτος, και χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η ίδια πολιτική συνεχίστηκε και στις οργανώσεις μας στην Ευρώπη, συνέλαβαν πολλούς Κούρδους πολιτικούς και μέσω της MIT έγιναν σχέδια δολοφονίας Κούρδων.Στην Ελλάδα αποφασίστηκε το κλείσιμο του Καμπ Λαυρίου όπου διαμένουν Κούρδοι πρόσφυγες.

Το 2016 με τη μεγάλη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα, Διεθνείς επιτροπές ήρθαν στην Ελλάδα για να ελέγξουν τα κάμπ. Οι επιτροπές αυτές επισκέφθηκαν και το κάμπ Λαυρίου και διαπίστωσαν οτι και η κατάσταση των κτιρίων και οι συνθήκες στις οποίες ζουσαν οι πρόσφυγες ήταν ελλιπής. Για τις συνθήκες αυτές ενημερώθηκαν ο Ερυθρός Σταυρός και πολλές άλλες οργανώσεις. Το Φλεβάρη και Μάρτη του 2017 επισκέφθηκαν το κάμπ Λαυρίου ο Ερυθρός Σταυρός της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου και αποφασίστηκε η αναστήλωση των κτιρίων. Σχετικά με αυτό ενημερώθηκε η Διοίκηση του Κέντρου και η επιτροπή των προσφύγων. Ενημερωθήκαμε οτι τον Απρίλη θα ξεκινούσαν τις διαδικασίες για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Κέντρο. Στη συνέλευση που έγινε δεχτηκαμε να βοηθήσουμε και εμείς. Το Απρίλη έγινε αλλαγή των παλιών κρεβατιών και ντουλαπιών. Έγινε επίσης απολύμανση από κοριούς και άλλα έντομα. Την στιγμή που ήταν να γίνει αναστήλωση των κτιρίων ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της διοίκησης του καμπ και από τον Ερυθρό Σταυρό ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής αποφάσισε στις 31 Ιουλίου το κλείσιμο του καμπ.

Στις 31 Ιουλίου οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού σταμάτησαν να εργάζονται στο κάμπ και οι άνθρωποι που ζουν εκεί εγκαταλείφθηκαν στην μοίρα τους. Δεν τους παρέχεται αυτή την στιγμή ούτε φαγητό ούτε υπηρεσία υγείας. Οι συναντήσεις που κάναμε με την Κυβέρνηση, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν να μην βρεθεί καποια λύση. Αυτή την στιγμή στο Κέντρο Λαυρίου διαμένουν 300 Κούρδοι πρόσφυγες στην πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες. Και επειδή δεν υπάρχει κάποια οργάνωση οι άρρωστοι άνθρωποι δεν μπορούν να θεραπευτούν ούτε να αγοράσουν τα φάρμακα που είναι πολύ ακριβά.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει εδώ λόγω πολέμου, οι περισσότεροι έχουν χάσει τις οικογένειες τους. Κατα πόσο είναι σωστό να ζουν τα ίδια στην χώρα όπου έχουν έρθει ως πρόσφυγες; Αφήνουμε στην κοινή γνώμη έαν θεωρούνε σωστό να ζούμε όλα αυτά από την Κυβέρνηση. Δεν δεχόμαστε την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά και για αυτό το λόγο θα αντισταθούμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Ξέρουμε ότι όπως πάντα ο Ελληνικός Λαός θα είναι μαζί μας και καλούμε όλους να αγωνιστούν μαζί μας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 θα συκεντρωθούμε στο Συνταγμα με πορεία προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Καλούμε όλους να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.Η Επιτροπή του Καμπ Λαυρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.