21.9.17

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: «Σε βία παραπέμπει η ρητορική της Χρυσής Αυγής»

Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο πλαίσιο της δίκης για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτοντας ολοένα και περισσότερα στοιχεία για το ποιόν της. 

Χθες Τετάρτη, ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως «κόμμα πολιτοφυλακή», τόνισε ότι η ρητορική της παραπέμπει σε βία και υπογράμμισε πως τα χρήματα που έχει και διαθέτει η οργάνωση δεν δικαιολογούνται ούτε από τις συνδρομές των μελών της ούτε από τον αριθμό των βουλευτών της. 
 
Όπως είπε ο καθηγητής -που έχει ασχοληθεί στο πλαίσιο μελέτης του για τα πολιτικά κόμματα με τη Χρυσή Αυγή- το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε πως η δομή της είναι στρατιωτικού τύπου.

Ο κ. Σπουρδαλάκης επισήμανε ότι «η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο με τα έσοδα των υποτιθέμενων μελών, είτε με των βουλευτών. Δηλαδή γραφεία, παρουσιάσεις, εφημερίδα. Η εντύπωσή μου είναι ότι η δραστηριότητα τού συγκεκριμένου κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί, και ειδικά χωρίς κρατική χρηματοδότηση μέχρι τότε. Άρα, κάποιος θα έπρεπε να δει και αυτή τη διάσταση, ερευνώντας το κόμμα». 
Πριν από τον καθηγητή, είχε ολοκληρωθεί η εξέταση του πρώην υποψήφιου βουλευτή και επιστημονικού συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου. Ο μάρτυρας -αν και δέχθηκε πιέσεις από τους συνηγόρους της υπεράσπισης- επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε καταθέσει και τις δύο προηγούμενες ημέρες.
Επίσης, από την πλευρά της υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Ευστάθιου Μπούκουρα, ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Σταύρου για ψευδορκία, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.