14.9.17

Μια φωτογραφία, μ' ανείπωτες λέξεις

Η φωτογραφία είναι από έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Κύπρο. Φυσικά, θα μπορούσε να είναι από προσφυγικό καταυλισμό οπουδήποτε στον κόσμο. Ακριβώς γι’ αυτή την συμβολική της δύναμη επιλέχθηκε την Δευτέρα στις καλύτερες της ημέρας από όλο τον κόσμο, από τους συντάκτες του Πρακτορείου Reuters (Editors Choice Pictures).

‘Οπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Γιάννης Κούρτογλου απαθανατίζει τον Αμάρ Χαμάσο από τη Συρία, ο οποίος ζει στην Κύπρο, να καλωσορίζει την οικογένειά του πίσω από τον φράχτη.

Ο Αμάρ είχε χωριστεί από τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του πριν από ένα χρόνο από την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, όταν μια αεροπορική επιδρομή διέλυσε το σπίτι τους, σκοτώνοντας και ένα από τα πέντε παιδιά του.

Η οικογένειά του, που είχε μείνει πίσω, έφτασε με πλοιάριο μαζί με 300 ακόμη συμπατριώτες τους στα βορειοδυτικά παράλια της Κύπρου, ολοκληρώνοντας τη δική τους μικρή Οδύσσεια.

Οι πρόσφυγες επέβαιναν σε δύο πλοιάρια που εντοπίσθηκαν από ραντάρ και ρυμουλκήθηκαν το Σάββατο το ένα στο αλιευτικό καταφύγιο στο Λατσί και το άλλο στον Πύργο Τηλλυρίας. Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες στην αστυνομία για τη μεταφορά τους πλήρωσαν δύο χιλιάδες δολάρια ο καθένας. Τα δύο πλοιάρια φαίνεται να απέπλευσαν από την Μερσίνα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποβίβαση προσφύγων στο νησί σε μία μόνο μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.