26.9.17

Υπόθεση Μάριου Ζ: Η εκδίκαση που άργησε εφτάμιση χρόνια

Ξεκίνησε την Δευτέρα στο ΜΟΔ Αθηνών, με καθυστέρηση 7,5 χρόνων,  η εκδίκαση της υπόθεσης του Μάριου Ζέρβα, δασκάλου κολύμβησης που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2010 στην διαδήλωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εναντίον των μέτρων του πρώτου μνημονίου από τα ΜΑΤ. Η δίκη ξεκίνησε μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα απο αλληλέγγυους πολίτες κάθε ηλικίας, που έσπευσαν στο κάλεσμα συμπαράστασης δίπλα στον Μάριο Ζέρβα. 


Παρά τις δεκάδες μαρτυρίες και φωτογραφίες, που αποδείκνυαν την αθωότητά του, ο Μάριος Ζ. κρατήθηκε 5 ημέρες στην ΓΑΔΑ και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, με τις  κατηγορίες που του αποδόθηκαν να επιβαρύνονται με τον -καταργημένο πλέον
κουκουλονόμο. Αφέθη ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, έπειτα από 40 ημέρες κράτησης στον Κορυδαλλό ύστερα από την πίεση και τις διαμαρτυρίες του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε πανελλαδικά.
Αν και ο κουκουλονόμος καταργήθηκε το 2015, ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα είναι ακόμα σε ισχύ, με το κατηγορητήριο που βασίστηκε στις μαρτυρίες τριών ανδρών των ΜΑΤ να περιλαμβάνει αδικήματα όπως «κατασκευή, κατοχή και χρήση βομβών μολότοφ, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης» κι όλα αυτά τα διέπραξε με «καλυμμένα τα χαρακτηριστικά συμμετέχοντας σε ομάδα 50 ατόμων με σκοπό να βλάψει πρόσωπα και πράγματα».
Το μεγαλύτερο αδίκημα βέβαια που διέπραξε ο Μάριος Ζ. ήταν πως τα μαλλιά του ήταν ράστα. Επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να κατηγορηθεί και για το προπατορικό αμάρτημα, αν για παράδειγμα στο σακίδιο του είχε βρεθεί και ένα μήλο για το κολατσιό του, εκτός από το σαμπουάν, τις σαγιονάρες, τα γυαλάκια, το σκουφάκι και το μπουρνούζι, απαραίτητα εργαλεία για την δουλειά του, αφού ο Μάριος Ζέρβας, ως δάσκαλος κολύμβησης σε νήπια, αμέσως μετά την διαδήλωση, θα πήγαινε στο ΟΑΚΑ για να εργαστεί, όπως κάθε μέρα.

Οι μάρτυρες

«Αρνούμαι τις κατηγορίες» είπε ο Μάριος ερωτηθείς από την Πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατά την έναρξη της διαδικασίας. «Εφτάμιση χρόνια τώρα περιμένω να έρθω και να πω δημόσια κάποια πράγματα» συνέχισε, ενώ η συνήγορος υπεράσπισής του Ιωάννα Κούρτοβικ τόνισε πως «δεν υπάρχει ούτε μια ιατροδικαστική έρευνα που να δείχνει πως υπήρξε έστω και μια γρατζουνιά σε αστυνομικό» και «πως στο δικαστήριο θα φανούν τα πραγματικά περιστατικά».
Τρείς άνδρες των ΜΑΤ κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας. Από τους τρείς ο ένας δεν προσήλθε, καθώς βασανίζεται από ίωση οξείας γαστρεντερίτιδας.
Ωστόσο, ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος μάρτυρας κατάφερε να στηρίξει το κατηγορητήριο, όπως φάνηκε απο την διαδικασία. Και στις δυο περιπτώσεις υπήρχαν αντιφάσεις με την κατάθεση τους στον ανακριτή, ως προς τα τεκταινόμενα και το σημείο σύλληψης του Μ. Ζέρβα, ενώ ο δεύτερος μάρτυρας δεν θυμόταν τον Μάριο να έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Μετά από αρκετά «δεν θυμάμαι» του πρώτου αστυνομικού των ΜΑΤ η πρόεδρος τον κάλεσε να θυμηθεί σωστά τα γεγονότα καθώς όπως τόνισε «κρίνεται η ελευθερία ενός ανθρώπου».
Η Εισαγγελέας της έδρας βλέποντας  στις φωτογραφίες τον Μάριο Ζ. γονατισμένο με χειροπέδες και δυο άνδρες των ΜΑΤ από πάνω του, ρώτησε τον μάρτυρα «αν θεωρεί πως  αυτός ο τρόπος σύλληψης είναι ενδεδειγμένος» και αν δυο εναντίον ενός, μικρόσωμου σε σχέση με αυτούς ατόμου, είναι η ενδεδειγμένη πρακτική. Μεταξύ άλλων ο μάρτυρας απάντησε πως «αυτή είναι η δουλειά μας».
-Είδατε τον κατηγορούμενο κε μάρτυρα; Ρώτησε η συνήγορος σε σχέση με την σύλληψη του Μάριου Ζ. και των επεισοδίων. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως ο κατηγορούμενος πέταξε μολότοφ στον αστυνομικό με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά η αριστερή καλαμίδα της στολής του.
-Πιθανόν… ήταν η απάντηση του αστυνομικού των ΜΑΤ. Νωρίτερα απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου ο μάρτυρας είχε απαντήσει πως είναι σίγουρος πως αυτός είναι ο κατηγορούμενος  τον οποίο βαραίνει το κατηγορητήριο, λίγα λεπτά αργότερα ήταν ..."πιθανόν" σίγουρος.
Ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης ισχυρίστηκε πως δεν είχε εντολή να συλλάβει νωρίτερα τον κατηγορούμενο, ενώ γινόταν επεισόδια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μετά είπε πως θα μπορούσε να τον συλλάβει εφ’ όσον πραγματοποιούσε επίθεση κι όταν  η συνήγορος τον ρώτησε «Και γιατί δεν το κάνατε από πριν;» η απάντηση του μάρτυρα προκάλεσε γέλιο στο ακροατήριο: «Για να μην διαλυθεί η πορεία» είπε.

Τα αόρατα ίχνη...

Σε ό,τι αφορά την μολότοφ που, κατά τον μάρτυρα και το κατηγορητήριο, έπεσε πάνω στην καλαμίδα  του άνδρα των ΜΑΤ και την έσβησαν με πυροσβεστήρα,  στις παρατηρήσεις της συνηγόρου βλέποντας το φωτογραφικό υλικό, οτι δεν φέρουν ίχνη φωτιάς, ούτε σβησίματος από πυροσβεστήρα η απάντηση του μάρτυρα ήταν πως «τα ίχνη από κάψιμο και πυροσβεστήρα δεν φαίνονται». Ο ίδιος σε ανάλογη φωτογραφία είπε πως τα χαρακτηριστικά του κατηγορούμενου δεν είναι καλυμμένα με μαύρο ύφασμα κατά την ώρα της σύλληψης και πως αυτό δεν το έχει αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεση. Ωστόσο του υπενθύμισε η Πρόεδρος πως o ίδιος το αναφέρει στην κατάθεση που έδωσε τον Μάρτιο.
Ο δεύτερος μάρτυρας, αστυνομικός των ΜΑΤ κι αυτός, δεν θυμόταν να έχει καλυμμένα χαρακτηριστικά ο Μάριος Ζ. Ούτε και θεωρεί πως κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα του συναδέλφου του «εκ του αποτελέσματος» όπως είπε. Ούτε θυμόταν το ακριβές σημείο της σύλληψης του κατηγορούμενου.
Μετά από μικρές διακοπές για να εκφωνηθούν και άλλες υποθέσεις και να ορκιστούν οι ένορκοι, στο δικαστήριο κατέθεσαν φίλος του Μ. Ζέρβα καθώς και η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα που βρισκόταν στην διαδήλωση στο μπλοκ του Υπ. Πολιτισμού και παρατήρησε τον Μάριο με την σύντροφο του να περπατούν παράλληλα με την πορεία, πριν γίνει η συλληψή του.
Ο φίλος του Μάριου κατέθεσε πως «προχωρώντας προς την Ομόνοια, στο ύψος της Σίνα κι ενώ όλα εξελίσσονταν ομαλά, κάτι έγινε, μια σύλληψη». Μαζεύτηκε κόσμος στο σημείο για να διαμαρτυρηθεί για το βίαιο της σύλληψης. «Εγώ οπισθοχώρησα το ίδιο και ο Μάριος λέγοντας στην κοπέλα του ‘Χρυσάνθη πάμε να φύγουμε’. Οπισθοχωρώντας είδα τον Μάριο να πέφτει πάνω σ’ έναν ‘τοίχο’ από ΜΑΤ που είχαν βγει. Τον έχασα για μισό λεπτό απ’ τα μάτια μου. Μετά ο Μάριος συνελήφθη».
Στις ερωτήσεις της Εισαγγελέως ο μάρτυρας υπεράσπισης εξηγώντας τι έγινε στο ύψος της Σίνα απάντησε πως «βγήκε μια διμοιρία ΜΑΤ, δεν υπήρχε κάτι άλλο».
-Και φοβηθήκατε τα ΜΑΤ; ρώτησε η Εισαγγελέας
Η ερώτηση προκάλεσε πικρό γέλιο στο ακροατήριο και απαντήσεις όπως «Φοβόμαστε… ο Μάριος δεν φοβήθηκε και δείτε τι έγινε…».
Η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση του Μάριου Ζέρβα συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου  στην αίθουσα 1 του ΜΟΔ Αθηνών, Δέγλερη 4, στις 09:30 π.μ. 

Γράφει η Ειρήνη Προμπονά για το stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.