22.9.17

Ιρλανδία: Αποσύρθηκαν και οι τελευταίες κατηγορίες για το Τζόμπσταουν!

Στα τέλη Ιούνη, έληξε θριαμβευτικά για το ιρλανδικό κίνημα ενάντια στο τέλος ύδρευσης, η πρώτη δίκη των αγωνιστών του Τζόμπσταουν, που κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία της «παράνομης κράτησης» της τότε αναπληρώτριας Πρωθυπουργού Τζόαν Μπάρτον, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης το 2014. Οι επόμενες δίκες, με κατηγορίες για «αντίσταση κατά της αρχής», ήταν προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Οκτώβρη και τον Απρίλη του 2018. Αυτές οι δίκες δε θα γίνουν ποτέ!

Στις 20 Σεπτέμβρη, οι δικαστικές αρχές αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις κατηγορίες, αντιλαμβανόμενες ότι μετά την ιστορική νίκη του κινήματος στην τελευταία δίκη, κανένα σώμα ενόρκων δεν υπήρχε περίπτωση να καταδικάσει τους υπόλοιπους αγωνιστές του Τζόμπσταουν. Πρόκειται για μια ακόμη τεράστια επιτυχία του κινήματος, που απαιτούσε την απόσυρση των κατηγοριών και τον τερματισμό της ποινικοποίησης των αγώνων ενάντια στο μισητό τέλος ύδρευσης, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιβάλει η κυβέρνηση.

Η μάχη όμως δε σταματάει εδώ. Πρώτα απ όλα, γιατί η πρώτη δίκη, με μοναδικό κατηγορούμενο έναν ανήλικο μαθητή που συμμετείχε στη διαμαρτυρία στο Τζόμπσταουν, τον έκρινε ένοχο(!) για «παράνομη κράτηση» της Μπάρτον, απλά και μόνο επειδή πήρε μέρος στην κινητοποίηση! Το κίνημα συνεχίζει να διεκδικεί να ερευνηθούν οι μάρτυρες της υπόθεσης (οι αστυνομικοί που κατέθεσαν εναντίον του, όπως και η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός) και να ανατραπεί η απόφαση. Δεύτερον, γιατί μπορεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση να μην έχει τολμήσει να ξαναφέρει στην επιφάνεια το θέμα του τέλους ύδρευσης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να το κάνει όταν θα ξανανιώσει ασφαλής. Τέλος, το κίνημα προβάλλει το αίτημα συγκρότησης μια ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει το πως η αστυνομία συνέταξε μια τόσο ψευδή δικογραφία ώστε να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι!

Μετά το νέο αυτό θρίαμβο, το κίνημα στην Ιρλανδία πανηγυρίζει, αλλά ταυτόχρονα παραμένει σε ετοιμότητα. Το «Ξ» θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει με νέα, πιο εκτενή αρθρογραφία για το θέμα, το επόμενο διάστημα.

Πηγη:http://net.xekinima.org/irlandia-aposurthikan-kai-oi-teleutai/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.