24.9.17

Το Ρέθυμνο είναι φιλόξενη πόλη για όλους

Σαράντα τέσσερις άνθρωποι ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά, μεταφέρθηκαν την Παρασκευή το πρωί στο Ρέθυμνο, μετά από δύσκολη επιχείρηση διάσωσής τους στα νησιά Παξιμάδια, νότια της Αγίας Γαλήνης. Οι πρόσφυγες, στην πλειονότητα τους από το Ιράκ, μερικοί από αυτούς κουρδικής καταγωγής, και λίγοι από το Ιράν, προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία με μικρό ιστιοφόρο στο οποίο τους είχαν φορτώσει οι διακινητές. Όλοι ήταν σε κακή κατάσταση, εξαιρετικά ταλαιπωρημένοι, χωρίς να έχουν τραφεί τις τελευταίες μέρες. Τρεις από τους πρόσφυγες χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Οι πρόσφυγες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγράφων τους, κρατούνται στο χώρο του λιμεναρχείου, έναν χώρο που προφανώς δεν είναι κατάλληλος να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους για τις μέρες που θα χρειαστούν. Το Λιμενικό έχει χρεωθεί τη διαχείριση της κατάστασης, με τον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια να μην έχουν αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη. Το γεγονός αυτό δείχνει πως παρά τα μεγάλα λόγια, δεν έχει γίνει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών. Σε μια τουριστική περιοχή όπως το Ρέθυμνο, που μπορεί και φιλοξενεί καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, είναι εξοργιστικό να μην υπάρχουν δομές κατάλληλες, να φιλοξενήσουν με αξιοπρέπεια 40 κατατρεγμένους ανθρώπους. Δεν είναι δυνατό, ο πόλεμος να μαίνεται γύρω μας, χιλιάδες άνθρωποι να εξαναγκάζονται σε φυγή και οι τοπικές αρχές να παραμένουν απροετοίμαστες.


Ευτυχώς, αποδείχτηκε πως υπάρχουν κομμάτια της κοινωνίας μας που το επίπεδο της φιλοξενίας τους δεν καθορίζεται από το πορτοφόλι του "ξένου", αλλά από την απλή και πανανθρώπινη προσφορά στους ξενιτεμένους. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες και συλλογικότητες που δρουν στην πόλη μας. Ο Ερυθρός Σταυρός, η Μητρόπολη, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Κοινωνικό Ιατρείο, τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των γιατρών Ε.Σ.Υ., αντιφασιστικές και πολιτικές συλλογικότητες, φρόντισαν να καλυφθούν οι ανάγκες για ρούχα, σκεπάσματα, φαγητό, είδη υγιεινής. Είναι συγκινητικό, πως τόσοι πολλοί άνθρωποι νοιάζονται και προσφέρονται να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Όλοι αυτοί είναι που προασπίζονται την εικόνα του Ρεθύμνου ως μιας πραγματικά φιλόξενης πόλης.

Τις επόμενες ώρες και μέρες χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και διεκδίκηση. Αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας και άμεση ενημέρωση για τα δικαιώματά τους είναι το ελάχιστο και απολύτως απαραίτητο για αυτούς τους ανθρώπους.


*Ειδικά όταν μιλάμε για το Ιράκ, ας μην ξεχνάμε πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή της βάσης της Σούδας στην καταστροφή αυτής της χώρας.


Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες - Ρέθυμνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.