13.9.17

Η οικογένεια που σόκαρε τη Βρετανία

Μία φοβερή υπόθεση σύγχρονης σκλαβιάς σοκάρει τη Μ. Βρετανία, όπου εννέα μέλη μίας οικογένειας κρίθηκαν ένοχοι για εκμετάλλευση νεαρών ανδρών, τόσο στην εταιρεία που είχαν, όσο και σε άλλες δουλειές. Οι λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της δίκης είναι συγκλονιστικές.

Η οικογένεια Ρούνεϊ καταδικάστηκε για εκμετάλλευση τουλάχιστον 18 ανδρών, τους οποίους ανάγκαζε να εργάζονται σε πολύ σκληρές συνθήκες, με ελάχιστα χρήματα, αλλά και τους υποχρέωνε να ζουν υπό άθλιες συνθήκες.
Την ίδια στιγμή, τα μέλη της οικογένειας ζούσαν μία προκλητική ζωή, με πολυτελή αυτοκίνητα, διακοπές σε Μπαρμπέιντος, Αυστραλία και Μεξικό, ενώ ξόδευαν πολλά χρήματα για σπα και πλαστικές επεμβάσεις. Επισήμως η επιχείρηση της εταιρείας σχετίζεται με συντήρηση ιδιωτικών δρόμων.
Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, η οικογένεια ξεγέλαγε τα θύματά της (συνήθως άνδρες άστεγοι, αλκοολικοί ή με μαθησιακές δυσκολίες) με την υπόσχεση πως θα τους παρέχει εργασία, φαγητό και στέγη. Στη συνέχεια τους πήγαιναν στο Λίνκολν και τους ανάγκαζαν να μένουν σε σαραβαλιασμένα τροχόσπιτα, χωρίς τρεχούμενο νερό ή τουαλέτα. Σε άλλες περιπτώσεις οι σύγχρονοι σκλάβοι ζούσαν σε στάβλους δίπλα σε σπίτια σκύλων.
Οι άνδρες αυτοί, ηλικίας από 18 έως 63 ετών, πίστευαν ότι χρωστούσαν χρήματα στην οικογένεια και αναγκάζονταν να δουλεύουν για πολλές ώρες στις επιχειρήσεις τους ή στους καταυλισμούς των ταξιδιωτών.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο του Νότιγχαμ, ένα από τα θύματα περιέγραψε τη ζωή του με την οικογένεια Ρούνεϊ ως «πραγματική κόλαση». Ανέφερε ότι ορισμένες φορές τους έδιναν φαγητό μόνο όταν δούλευαν, ενώ άλλες ήταν υποχρεωμένοι να τρέφονται με τα απομεινάρια από το γεύμα της οικογένειας. Αρκετές φορές η μοναδική τους αμοιβή ήταν τσιγάρα και αλκοόλ, ενώ οι ξυλοδαρμοί ήταν συχνό φαινόμενο.
Η αστυνομία πιστεύει ότι ένας από τους άνδρες κρατήθηκε επί 26 χρόνια και κάποια στιγμή η οικογένεια τον ανάγκασε να σκάψει τον τάφο του, σύμφωνα με το BBC. Ένα μέλος της οικογένειας, ο Τζον Ρούνεϊ, του έδειξε την τρύπα στο έδαφος και του είπε: "Θα δουλεύεις για μένα για το υπόλοιπο της ζωής σου... Αν δεν υπογράψεις αυτή τη σύμβαση, εκεί θα καταλήξεις".
Ο αστυνομικός διευθυντής Κρις Ντέιβισον τόνισε ότι η σύγχρονη δουλεία είναι «ένα πραγματικά αποτρόπαιο έγκλημα».
«Τα θύματα δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρόνια που τους έκλεψαν αλλά ελπίζω ότι θα ανακουφιστούν κάπως με την απόδοση δικαιοσύνης. Αυτό δείχνει ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην υποφέρουν άλλοι όπως αυτοί», πρόσθεσε.
Εννέα μέλη της οικογένειας Ρούνεϊ καταδικάστηκαν σε συνολικά 80 έτη φυλάκισης, ενώ άλλα δύο μέλη της οικογένειας καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για απάτες.
Εκτιμάται ότι σήμερα στη Βρετανία υπάρχουν 13.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.