28.9.17

Σαν σήμερα πριν 4 χρόνια οι Χρυσαυγίτες πρώτη φορά με χειροπέδες. Επιτέλους να καταδικαστούν οι εγκληματίες!

Θυμάμαι ακόμη -και νομίζω ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ- πού ήμουν, τόσο τη στιγμή που έμαθα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όσο και το πρώτο post, λίγες ημέρες μετά στο timeline μου, που έλεγε, «Βάλαμε τους φασίστες φυλακή». Εκείνες τις οργισμένες μέρες ακούστηκαν πολλά για το τι ανάγκασε τις Αρχές να ανασύρουν από τα ντουλάπια τους φακέλους με τις δικογραφίες που αφορούσαν την οργάνωση, αλλά αυτό που επικρατούσε στο αντιφασιστικό κίνημα ήταν η πεποίθηση ότι το κύμα συνεχών διαδηλώσεων από την επομένη κιόλας μέρα της δολοφονίας Φύσσα, με κορυφαία αυτήν που πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, δεν άφηνε τα περιθώρια στο πολιτικό σύστημα να μην αντιδράσει.

Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη μελέτη του πορίσματος του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, και η Χρυσή Αυγή κατηγορούνταν ως εγκληματική οργάνωση, με αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονταν συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών, χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία είχε και την ευθύνη για τις έρευνες.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν τότε ο Νίκος Δένδιας, Υπουργός Δικαιοσύνης ο Χαράλαμπος Αθανασίου και Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Νίκος Δένδιας δήλωνε, μεταξύ άλλων, πως «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος επιχειρούν να αλώσουν τη ζωή της χώρας, να υπονομεύσουν τους θεσμούς της πολιτείας, να υποκινήσουν φυλετικό μίσος, να αμφισβητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη».

H ογκωδέστατη δικογραφία μελετήθηκε σε μια μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε εννέα μήνες, με το Συμβούλιο Εφετών να αποφασίζει με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στις 1.109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης, από το 2008. Δύο χρόνια μετά τις συλλήψεις, στις 20 Απριλίου του 2015, ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη με τρεις υποθέσεις που εξετάζονται εκτός της εγκληματικής οργάνωσης: την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους αιγύπτιους ψαράδες, καθώς και την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.