29.9.17

Οι Καταλανοί μίλησαν: 150.000 νέοι στους δρόμους της Βαρκελώνης!


Γραφει η Νατάσσα Αργυράκη
Τεράστια ήταν η συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική απεργία και στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν χθες (28/9) από την Ένωση Μαθητών – Σπουδαστών στην Καταλονία. Η «Επαναστατική Αριστερά», (CWI – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ισπανία) έπαιξε ενεργό ρόλο στο κάλεσμα και τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.
Χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση του Ραχόι και απαιτώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Ακριβώς όπως και στο τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, η νεολαία είναι και τώρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και παλεύει ενάντια στην άγρια καταστολή του κρατικού μηχανισμού, αλλά και ενάντια στη λιτότητα, τις περικοπές και τη διαφθορά. Μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε άλλες κοινότητες, όπως στη Μαδρίτη, τη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων.

Την προηγούμενη μέρα από την προγραμματισμένη διαδήλωση, η Εισαγγελία είχε δώσει οδηγία να διερευνηθούν όλοι όσοι δεν παρευρεθούν στις σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες προκειμένου να συμμετέχουν στην απεργία, με σκοπό να τρομοκρατήσει τη νεολαία και να της στερήσει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, για άλλη μια φορά δεν πτοήθηκε κανείς και οι αίθουσες άδειασαν, γεμίζοντας τους δρόμους. Μάλιστα, στην περιφρούρηση της απεργίας συμμετείχαν ενεργά οι πυροσβέστες της Βαρκελώνης, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα περιφρουρήσουν και τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, ενάντια στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία των λιμενεργατών, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει απεργίες, προκειμένου να μην εξυπηρετούνται τα κρατικά πλοία, σε μια επιπλέον προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση με αυτές τις κινήσεις καταφέρνει να πεισμώσει ακόμα περισσότερο το κίνημα και να αυξάνονται οι διαμαρτυρίες ενάντια της. Η μαζικότητα που έδειξε η χθεσινή διαμαρτυρία είναι ο μόνος δρόμος για να νικηθεί η αντιδραστική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου να κερδηθεί το πιο αυτονόητο δικαίωμα, το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν οι ίδιοι τη σχέση που θέλουν να έχουν με το ισπανικό κράτος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να δυσφημιστεί και να κατασταλεί η διαδήλωση. Συνολικά 16.000 ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν από όλη την ισπανική επικράτεια στην Καταλονία αυτές τις μέρες προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα την Κυριακή. Την ίδια μέρα, κατασχέθηκαν από την αστυνομία 3.000.000 ψηφοδέλτια και 6.000.000 φάκελοι από μια αποθήκη στην Igualada στη Βαρκελώνη. Ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί τόσο αυστηρά μέτρα ενάντια σε διεφθαρμένους πολιτικούς ή τραπεζίτες που πλούτισαν κλέβοντας δισεκατομμύρια από το λαό οδηγώντας τον στην πιο ακραία φτώχεια. Η κυβέρνηση του Ραχόι, κληρονόμοι του φρανκικού καθεστώτος, (που ποτέ δεν το απαρνήθηκαν εντελώς μιας και κάποιοι από τους ιδρυτές του κόμματος ήταν υπουργοί της δικτατορίας) προσπαθεί να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στον καταλανικό λαό απαγορεύοντας το δημοψήφισμα και τις διαμαρτυρίες υπέρ του την ίδια στιγμή που επιτρέπει συγκεντρώσεις φασιστών ενάντια στο δημοψήφισμα.

Η Ένωση Μαθητών-Σπουδαστών καλεί σε μαζική κινητοποίηση αυτή την Κυριακή, ειρηνικά αλλά αποφασιστικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταστολής δικαιωμάτων και σε άμεση προκήρυξη γενικής απεργίας, εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών, προκειμένου να φτάσει αυτός ο αγώνας μέχρι την τελική νίκη.


Δείτε στη συνέχεια βίντεο από τη χθεσινή κινητοποίηση στη Βαρκελώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.