25.8.17

Το καλύτερο... έδαφος για φθηνές φράουλες

Οι συνθήκες άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης και των Μπανγκλαντεσιανών μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και οι πρακτικές τράφικινγκ αποτελούν συστατικό στοιχείο της ελληνικής παραγωγής φράουλας και βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας στην περιοχή, υπογραμμίζει έρευνα του καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Απόστολου Παπαδόπουλου, και της ερευνήτριας Λουκίας-Μαρίας Φρατσέα για το Ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ.

Η έρευνα, που παρουσιάζεται στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μετανάστευση στο Χαροκόπειο (23 με 26 Αυγούστου), επισημαίνει ότι το ελληνικό μοντέλο παραγωγής φράουλας βασίζεται στον καταμερισμό εργασίας ανάλογα με τη φυλετική καταγωγή του εργαζόμενου, με τους εργάτες από το Μπανγκλαντές να παίρνουν τη θέση παλιότερων πληθυσμών, κυρίως αλβανικής καταγωγής, που έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλους τομείς.
Οι πρακτικές εκμετάλλευσης και εμπορίου ανθρώπων αναγνωρίζονται από την τοπική κοινωνία και τους εργοδότες ως κυρίαρχες στην περιοχή, σύμφωνα με την έρευνα.
Αυτές οι πρακτικές οδήγησαν το 2008 και το 2013 στις διαμαρτυρίες των εργατών γης που έληξαν με αιματηρές επιθέσεις των εργοδοτών.
Η Δικαιοσύνη αθώωσε πρακτικά τους δράστες και υποβάθμισε την υπόθεση, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η έρευνα επισημαίνει την αποτυχία του μοντέλου της μετάκλησης μεταναστών και υπογραμμίζει την έλλειψη αποτελεσματικών μεταναστευτικών πολιτικών που θα περιόριζαν την παράτυπη μετανάστευση και θα ρύθμιζαν τις τοπικές αγορές εργασίας.
«Στο φως της προβλεπόμενης επίδρασης που θα έχουν τα μέτρα που σχετίζονται με την ύφεση στο κόστος της παραγωγής φράουλας, συγκεκριμένα ότι η τιμή των κύριων αγροτικών πρώτων υλών μπορεί να αυξηθεί (λόγω της συνιστώμενης αύξησης του ΦΠΑ στις αγροτικές προμήθειες), ο μόνος διαθέσιμος τρόπος για τους καλλιεργητές να περικόψουν το κόστος παραγωγής και να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο είναι μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους. Σε μια εποχή κατά την οποία οι εργάτες γης κερδίζουν 20 με 22 ευρώ τη μέρα, φαίνεται ότι, αν πρόκειται να επεκταθεί κι άλλο η καλλιέργεια φράουλας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος διαχείρισης του ρίσκου καλλιέργειας - η περαιτέρω αύξηση της επισφάλειας της μεταναστευτικής εργασίας», σημειώνουν οι ερευνητές.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.