10.7.17

«Αν θες να 'χεις δουλειά την άλλη μέρα, κάνεις ό,τι σου πουν οι χρυσαυγίτες»

Ιδιαίτερα κατατοπιστική για τη «γραμμή» της Χρυσής Αυγής απέναντι στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις συγκεντρώσεις της ήταν η σημερινή κατάθεση του ρεπόρτερ του STAR Παναγιώτη Μπούσιου, με την οποία ξεκίνησε η 171η συνεδρίαση της δίκης της Χ.Α. στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Ο μάρτυρας, που καλύπτει ειδησεογραφικά τη Χ.Α. από το 1995, περιέγραψε τον φασιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την οργάνωση οι δημοσιογράφοι: «Έχει τύχει να μη μας επιτρέψουν να γράψουμε. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για όλα. Μας λένε από ποιο σημείο επιτρέπεται να καταγράψουμε και πότε να σταματήσουμε. Πάντα ρωτάμε πριν».
Εκτός από αυτόπτης μάρτυρας της φασιστικής νοοτροπίας ο δημοσιογράφος υπήρξε και θύμα της χρυσαυγίτικης βίας καθώς δέχτηκε επίθεση τον Μάρτιο του 2013, όταν βρέθηκε για ρεπορτάζ στο Νέο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια μνημόσυνου για τους δύο χρυσαυγίτες που δολοφονήθηκαν έξω από τα γραφεία της οργάνωσης.
Με το τηλεοπτικό συνεργείο του STAR ακολούθησε την πορεία από τα γραφεία της Χ.Α. προς το νεκροταφείο, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Κασιδιάρης, Γερμενής και Ηλιόπουλος και άλλοι, «φορούσαν μαύρα ρούχα οι περισσότεροι, αυτά τα ρούχα που φοράνε, περπατούσαν σε παράταξη, δεν ήταν σκόρπιοι σε καμία περίπτωση, πάντα οι πορείες τους περιφρουρούνται».
Όπως περιέγραψε, «καθώς πλησιάζαμε προς το νεκροταφείο και ήμασταν στα στενά, κάποιος ένοικος πολυκατοικίας διαμαρτυρήθηκε, προφανώς ήταν αντίθετος. Τότε κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πήγαν προς την πολυκατοικία και κάποιοι άλλοι ήρθαν προς τα εμάς. Στην αρχή μάς μίλησαν ζητώντας να μην καταγραφεί. Νομίζαμε ότι είχε εκτονωθεί το περιστατικό.
»Εμφανίστηκαν άλλα τρία άτομα που ήρθαν από τον κύριο όγκο της πορείας. Ήμουν εγώ, ο οπερατέρ κι ο ανώτερος αξιωματικός που ήταν εκεί, μάλλον ήταν αστυνομικός διευθυντής. Εμφανίστηκαν λοιπόν τρία άτομα. Φοράω μπουφάν. Με πιάνει κι άρχισε να βρίζει και να χτυπάει. Χτύπησε και τον οπερατέρ κι εμένα (...) Με μπουνιές. Το αυτί μου είχε αιμορραγία. Ο οπερατέρ χτυπήθηκε λιγότερο. Φύγαμε τρέχοντας προς τα γραφεία που ήταν το μηχανάκι μας».
Όσο για τη στάση της αστυνομίας; «Μου έκανε εντύπωση που ο αστυνομικός δεν έκανε απολύτως τίποτα. Δεν μας ρώτησε αν θέλουμε βοήθεια, αν χρειαζόμαστε ασθενοφόρο. Τίποτα. Δεν αναφέρθηκε καν στο Κέντρο [επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ] για την επίθεση».
Κατηγορηματική ήταν η απάντηση του μάρτυρα στην ερώτηση του αναπλ. εισαγγελέα: «Αν δεν συμμορφωνόσασταν στις συνθήκες, στις πορείες και συγκεντρώσεις που καλύπτατε, τι θα γινόταν;»
«Υπήρχε ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Υπήρχε ένα κλίμα ότι θέλουν να ορίζουν τα πράγματα. Αν θες να έχεις δουλειά την άλλη μέρα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Κάνεις ό,τι σου πουν».
Πολιτική Αγωγή: «Σήμερα εξακολουθούν να σας λένε πότε να καταγράψετε και πότε όχι;
Μάρτυρας: Ναι. Θα ήθελα να μπορώ να καταγράφω ό,τι θέλω, αλλά δεν γίνεται.
Πολιτική Αγωγή: Η ιδεολογία τους ποια είναι;
Μάρτυρας: Θα έλεγα ότι είναι φασιστική η ιδεολογία. Δεν αισθάνονται άνετα με τίποτα διαφορετικό.

«Φιλικό το ματς Χ.Α. και αστυνομίας»

Ως «φιλικό ματς» με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να κοιτάνε αμέριμνοι χωρίς να κάνουν τίποτα, ενώ χρυσαυγίτες, φουσκωτοί με μαύρες μπλούζες με το μαίανδρο, έδερναν και τραμπούκιζαν ανενόχλητοι φωτορεπόρτερ, περιέγραψε τα επεισόδια στο Εφετείο τον Ιούλιο του 2014 ο Μενέλαος Μυρίλλας καταθέτοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
Ο μάρτυρας, φωτογράφος από το 1997, φωτορεπόρτερ και ιδιοκτήτης ειδησεογραφικού πρακτορείου από το 2011, βρέθηκε μπροστά στην επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον της φωτορεπόρτερ Λουίζας Γουλιαμάκη, και κατόπιν εναντίον του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου, τον οποίο χτύπησαν με αρβύλα στο πρόσωπο, «αφήνοντάς τον σέκο» όπως είπε, ενώ από καθαρή τύχη δεν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα.
Ο φωτορεπόρτερ περιέγραψε με λεπτομέρειες έναν από τους πρωταγωνιστές των επιθέσεων, «άτομο που στέκεται συχνά δίπλα στον αρχηγό ως προστασία και μοιάζει με τον Παναγιώταρο», ενώ φοράει μαύρη μπλούζα με συγκεκριμένο λογότυπο, «σαν αυτή που φοράνε συνέχεια οι χρυσαυγίτες ως σπόνσορα». 
Εκνευρισμό προκάλεσε στην υπεράσπιση ο χαρακτηρισμός του Ηλία Κασιδιάρη ως «ατόμου που χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια ή παίρνει ναρκωτικά», φράση που ο φωτορεπόρτερ αιτιολόγησε από την «υπεροπτική συμπεριφορά» του βουλευτή, που έχει έφεση στη βία, έχει ξυλοκοπήσει καμεραμάν του Ρόιτερς, και θέλει να υπαγορεύει το πώς θα δουλεύουν οι δημοσιογράφοι, ακόμα και με τι φακό και τη γωνία λήψης θα τραβήξουν φωτογραφίες.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών  Κορυδαλλού.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.