«Μέσα στον δρόμο περπατώ, για έναν τόπο φωτεινό, ειρηνικό.
Πόλεμο και τον θάνατο μην ξαναδώ ποτέ εγώ, στον κόσμο αυτό.
Για την ειρήνη και την αγάπη πάντα να τραγουδώ».
Στο καμπ Μόζα, όπου αρκετές δεκάδες παιδιά διαμένουν με τους γονείς τους, εκπαιδευτικοί από σχολεία του Βόλου αλλά και φοιτητές από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσέφεραν εθελοντική εργασία στη δομή φιλοξενίας οργανώνοντας διάφορες δράσεις για τα παιδιά.
Συνολικά είκοσι οχτώ παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου παρακολούθησαν μαθήματα στις ΔΥΕΠ που λειτούργησαν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου και το 10ο Γυμνάσιο Βόλου τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, όπως μας πληροφορεί η συντονίστρια εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στο καμπ, Μάγδα Βίτσου.
«Η κοινωνία του Βόλου ήταν πολύ δεκτική. Ηταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, καθώς τα προσφυγόπουλα μπήκαν για πρώτη φορά στα δημόσια σχολεία.
»Σε συνεργασία με ολόκληρη την κοινωνία αλλά και τους επίσημους εκπαιδευτικούς φορείς (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) ξεπεράσαμε όλες τις προσδοκίες. Τα παιδιά παρακολούθησαν χωρίς κανένα πρόβλημα τα μαθήματα στις απογευματινές ΔΥΕΠ και συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στις διάφορες εθελοντικές δράσεις που διοργανώθηκαν» μας λέει η Μάγδα Βίτσου.
Εκπαιδευτικοί από το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου ήρθαν σε επαφή με την αρμόδια συντονίστρια εκπαίδευσης και οργάνωσαν μαθήματα μουσικής για τα παιδιά του καμπ.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η παρουσίαση τριών τραγουδιών σε εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για την Ημέρα της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα προσφυγάκια τραγούδησαν το «Αστέρι της Ευρώπης», σε στίχους Πασχάλη Δήμου, διευθυντή του 30ού Δημοτικού, μουσική και διδασκαλία τραγουδιού Νταίζης Φωτοπούλου και Ελένης Μπαρμπουδάκη αντίστοιχα, εκπαιδευτικών στο ίδιο σχολείο και εθελοντριών στο καμπ Μόζα.
Τα παιδιά είπαν επίσης ένα ανέκδοτο τραγούδι στα αραβικά, που έγραψαν τα ίδια και το οποίο περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους με προορισμό την Ευρώπη, αλλά και την απογοήτευση που βίωσαν όταν φτάνοντας αντιμετώπισαν τείχη, απελάσεις και μίσος.
«Μαζί καταφέραμε να σπάσουμε τα τείχη του Αλλου, ήρθαμε κοντά, διασκεδάσαμε και ζητήσαμε μια Ευρώπη ανοιχτή στα παιδιά του πολέμου, μια Ευρώπη αλληλεγγύης κι ανθρωπισμού. Είναι επιτακτική ανάγκη να θάψουμε το αυγό του φιδιού και όλοι μαζί να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Πασχάλης Δήμου, που διευθύνει το 30ό Δημοτικό Βόλου, ένα σχολείο με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση, όπως ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και της κοινωνικής κουζίνας της περιοχής αλλά και λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου μέσα στις δομές της σχολικής μονάδας για όλους τους μαθητές.
Aπό efsyn.gr
Aπό efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.