Σε συνταρακτικές αποκαλύψεις σχετικά με την άμεση γνώση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη δράση των ταγμάτων εφόδου, την απόλυτη παντοδυναμία του Αρχηγού και τον στενό πυρήνα της ναζιστικής οργάνωσης προχώρησε χθες, καταθέτοντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στη δίκη της Χ.Α., ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης.
Οι απαντήσεις του μάρτυρα για όλα όσα γνωρίζει σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και δράσης της οργάνωσης μέσα από την πολύχρονη έρευνά του ήταν τόσο εμπεριστατωμένες που έριξαν στο κενό τις προσπάθειες της υπεράσπισης να αφήσει υπονοούμενα για την αξιοπιστία του δημοσιογράφου.
Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η ευκολία του μάρτυρα να αναγνωρίζει και να κατονομάζει, στις πλείστες φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, επιτελικά στελέχη των τοπικών πυρήνων της οργάνωσης (Πατέλης, Ρουπακιάς, Μιχάλαρος, Τσακανίκας, Αγγος, Καζαντζόγλου, Δήμου, Κορκοβίλης, Χρυσαφίτης, Αναδιώτης, Κομιάνος) να χαιρετούν ναζιστικά, φορώντας ρούχα μαύρα ή παραλλαγής, γάντια, αρβύλες, καπέλα, μπουφάν, περιβραχιόνια της Χ.Α., να κρατούν όπλα· εικόνες που, όπως είπε, «παραπέμπουν σε τάγματα εφόδου».
«Εδώ βλέπω κουκούλες και κράνη, κοντάρια με σημαίες. Μου θυμίζει το μαχαίρι με το οποίο σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας, το έχω δει γιατί έχει δημοσιευτεί. Αυτή είναι από την Τοπική Νίκαιας» περιέγραψε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε μία φωτογραφία υπέδειξε 10 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα.
«Τους ξέρω όλους αυτούς από την έρευνά μου, γνωρίζω υλικό, παρακολουθώ βίντεο, τις δημοσιεύσεις στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα τους, έχω πληροφόρηση επειδή ασχολούμαι με τη δράση τους» απάντησε πολλάκις και κατηγορηματικά ο Γ. Μπασκάκης στις συνεχείς αιτιάσεις της υπεράσπισης για τις «πηγές» του, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης αδυνατούσαν να κατανοήσουν πώς ένας δημοσιογράφος επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο!
Συνήγορος υπεράσπισης μάλιστα ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη η διήμερη κατάθεση του μάρτυρα επειδή κάποια από τα στοιχεία του ρεπορτάζ του περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
«Δεν μπορεί να μη μας λέει από πού τα πήρε» εξανέστη.
Αρχηγός και κλειστή ομάδα επιτελικών
Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η κατάθεση του δημοσιογράφου για τη δομή της ναζιστικής οργάνωσης που βασίζεται στην απόλυτη παντοδυναμία του Αρχηγού, ο οποίος είναι το ανώτατο πρόσωπο και έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων.
«Στο αυθεντικό καταστατικό της οργάνωσης της δεκαετίας του ‘80 υπάρχει κεφάλαιο που αναφέρεται στην αρχή του Αρχηγού» είπε ο μάρτυρας και εξήγησε ότι για όλα ξέρει ο Αρχηγός, παίρνει όλες τις αποφάσεις ο ίδιος και ο στενός πυρήνας του.
Και είναι βέβαια ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα, κίνηση που δείχνει ότι εκείνος είναι υπεύθυνος για το έγκλημα, όπως εξήγησε ο Γ. Μπασκάκης.
Κάτω από τον Αρχηγό είναι το Πολιτικό Συμβούλιο, τα σταθερά μέλη του οποίου -σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα- είναι «οι Γ. Λαγός, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Γ. Γερμενής, οι οποίοι αποτελούν τον στενό ηγετικό πυρήνα».
Αναφέρθηκε δε στον διπλό λόγο που χρησιμοποιεί η Χ.Α., ο οποίος «οφείλεται στα δύο διαφορετικά ακροατήρια στα οποία απευθύνεται: στο δικό της, το στενό ακροατήριο, στο οποίο θέλει να περάσει το μήνυμά της, τη βία, και στο άλλο, το ευρύτερο, στο οποίο θέλει να αποποιηθεί κάθε ποινική ευθύνη καταδικάζοντας τη βία».
Σκαιότητες
Κατά την πάγια τακτική τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επιδόθηκαν σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς και θέλησαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκράτησης του μάρτυρα εκτοξεύοντας απειλές ότι θα κάτσει εκείνος στο εδώλιο αν αθωωθεί η Θέμις Σκορδέλη για όσα ο δημοσιογράφος έχει καταθέσει, ενώ έφτασαν στο σημείο να αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν ο μάρτυρας να γνωρίζει τι είναι «η σπορά των ηττημένων του ‘45;» αφού τότε δεν είχε γεννηθεί...
Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποίησαν απευθυνόμενοι στον δημοσιογράφο: «Εχετε σπουδάσει κάτι;», «Ξέρετε αν είναι ο Νέδας ή η Νέδα και ποια είναι η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή;»,«Εδώ οι εικονιζόμενοι φοράνε μαγιό, είστε συντάκτης μόδας;», «Δεν θα περάσετε τόσο εύκολα μαζί μου, κύριε μάρτυρα», «Δύο μέρες κακώς είστε εδώ», «Εξακολουθεί ο κύριος το βιολί με το δημοσιογραφικό απόρρητο», «Εκτός από τη δολοφονία Φύσσα, ξέρετε άλλες περιπτώσεις συσχέτισης πολιτικής και ποινικής ευθύνης, για παράδειγμα την περίπτωση Μαρκεζίνη;»
Αξίζει να σημειωθεί ότι, θορυβημένη προφανώς από το περιεχόμενο της κατάθεσης του μάρτυρα, η υπεράσπιση έκανε συνεχείς ερωτήσεις στον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» για τη συνεργασία του με τον συνάδελφό του Δ. Ψαρρά στις αποκαλύψεις για τη λειτουργία και τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης.
7 ερωτήσεις...
Οι κορυφαίες επτά ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης προς τον Γιάννη Μπασκάκη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.