19.7.17

Εκκλησιαστική «χορωδία της κολάσεως»

Αποτροπιασμό προκαλεί η δημοσιοποίηση έκθεσης για τα πεπραγμένα Καθολικών ιερέων της περίφημης εκκλησιαστικής χορωδίας του Ρέγκενσμπουργκ. Το πόρισμα μεγάλης έρευνας καταγράφει ότι τουλάχιστον 547 παιδιά έπεσαν θύματα κακοποίησης και βιασμού από το 1945 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Περίπου 500 παιδιά, μέλη της χορωδίας Ρέγκενσμπουργκ Ντομσπάτσεν ("Σπουργίτια του Καθεδρικού του Ρέγκενσμπουργκ), η οποία έχει ιδρυθεί το 975 μ. Χ., κακοποιήθηκαν σωματικά και άλλα 67 δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ή βιάστηκαν, όπως ανέφερε ένας δικηγόρος, ο Ούλριχ Βέμπερ, στον οποίο ανέθεσε η Καθολική Εκκλησία να ρίξει φως στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010.
Οι αριθμοί είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2016 όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η ενδιάμεση έκθεση. Τότε γινόταν λόγος για 231 θύματα, ενώ η τοπική  ρωμαιοκαθολική εκκλησία παραδέχονταν ότι τα θύματα ήταν μόνο 72.
Σύμφωνα με την έκθεση τα παιδιά είχαν υποστεί βασανιστήρια όπως στέρηση τροφής και ξυλοδαρμό, ενώ αρκετά έπεσαν θύματα βιασμού. Τα περισσότερα από τα αδικήματα αυτά έχουν ήδη παραγραφεί και οι 49 φερόμενοι ως δράστες δεν αναμένεται να διωχθούν ποινικά. Το καθένα από τα θύματα πάντως θα λάβει αποζημίωση ύψους μέχρι 20.000 ευρώ.
Οι μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων είναι ενοχλητικές, καθώς περιγράφουν τη φημισμένη χορωδία ως «φυλακή, κόλαση και στρατόπεδο συγκέντρωσης, τη χειρότερη περίοδο της ζωής τους που σημαδεύτηκε από τον φόβο, τη βία και τη δυστυχία».
Ο Βέμπερ όμως υποστηρίζει ότι ο αδελφός του πρώην πάπα γνώριζε και «έκανε τα στραβά μάτια». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, στη χορωδία επικρατούσε «η κουλτούρα της σιωπής» και πρωταρχικός στόχος ήταν να προστατευθεί ο θεσμός αυτός.
Το 2010 ένα πρώην μέλος της χορωδίας, ο Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Φραντς Βίτενμπρινκ αποκάλυψε στο περιοδικό Der Spiegel τη βία για την οποία ήταν ικανός ο Ράτσινγκερ, μιλώντας γενικά για «ένα σύστημα σαδιστικών τιμωριών που συνδέονταν με τη σεξουαλική ευχαρίστηση».
Το σκάνδαλο αυτό είναι ένα από τα πολλά που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄, αλλά και ο σημερινός ποντίφικας Φραγκίσκος έχουν ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα των παιδεραστών ιερέων.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.