7.6.17

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Τουρκία


Στη σύλληψη του Τάνερ Κίλιτς, προέδρου του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, οργάνωση η οποία έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν για τις μαζικές διώξεις που έχει διατάξει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, καθώς ακόμα και 22 δικηγόρων, κατηγορούμενοι για δεσμούς με το κίνημα του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι δήλωσε «το γεγονός ότι ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας σύρθηκε από το κύμα διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο έχουν επεκταθεί και πόσο αυθαίρετες έχουν γίνει οι διώξεις αυτές». «Ο Τάνερ Κίλιτς έχει μια μακρά και διαπρεπή ιστορία υπεράσπισης ακριβώς αυτών των ελευθεριών τις οποίες τώρα οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να πατάξουν», πρόσθεσε.

Η σύλληψη του Τάνερ Κίλιτς δεν φέρεται να συνδέεται με την δουλειά του στην Διεθνή Αμνηστία, ούτε θεωρείται πιθανό να συνδέεται με τις εργασίες οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων στην Τουρκία, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Η εντολή κράτησης κάνει λόγο για ύποπτα μέλη της οργάνωσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως οργανωτή του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις αυθαίρετες απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Από thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.