12.6.17

Πάρκο Καμπούρογλου και Σαμαρά: ένα φεστιβάλ που τα είχε όλα!

Του Γιώργου Λυγουριώτη
Το φεστιβάλ του «π» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιούνη στο πάρκο που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Καμπούρογλου και Σαμαρά στα Κάτω Πατήσια, ήταν ένα φεστιβάλ που είχε απ’ όλα.
Τουρνουά σκακιού, παιδικό θεατρικό δρώμενο, συζήτηση για τους ελεύθερους χώρους, συλλογή τροφίμων, συναυλίες. Και όλα αυτά πολύ κέφι και όρεξη. Η παρουσία και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής, μικρών και μεγάλων, ήταν καταλυτική καθώς υπολογίζουμε ότι πέρασαν πάνω από 150 άτομα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων


Το φεστιβάλ στήθηκε με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας για την ανανέωση του πάρκου όπου έλαβε χώρα το φεστιβάλ, όπου σαν στόχο έχει να συσπειρώσει τους κατοίκους της γειτονιάς προκειμένου να δοθεί ο αγώνας για την πλήρη αναβάθμισή του.

Από νωρίς το μεσημέρι μαζευτήκαμε στο πάρκο για να το καθαρίσουμε από άκρη σε άκρη. Στήθηκαν τα ηχητικά, οι καρέκλες και το μπαρ ενώ στην ψησταριά είχαν μπει τα πρώτα σουβλάκια. 

Στις 6.30 ξεκίνησε το τουρνουά σκακιού, ενώ μια ώρα αργότερα τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα αλληλεγγύης που γίνονται κάθε Σάββατο στο «π», μαζί με τους εθελοντές δασκάλους τους, μας παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει. Από κάτω δεκάδες παιδάκια μαζί με τους γονείς τους το παρακολούθησαν με μεγάλη χαρά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «η διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων σήμερα» με ομιλήτρια την Τόνια Κατερίνη (πρόεδρος συλλόγου Αρχιτέκτων) 

Στο άνοιγμα εκ μέρους του «π» που έκανε ο συγγραφέας αυτού του άρθρου, αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγκαταλελειμμένο πάρκο και η ανάγκη της δράσης των κατοίκων της περιοχής μέσω μιας διαρκούς εκστρατείας, μέχρι να αναβαθμιστεί.

Έπειτα, η Τόνια Κατερίνη μίλησε για το ξεπούλημα των ελεύθερων δημόσιων χώρων από την πλευρά της κυβέρνησης εναρμονισμένη στις απαιτήσεις των δανειστών και στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Ενώ τόνισε την ανάγκη ενός συντονισμού ανάμεσα στις κατά τόπους επιτροπές αγώνα που αντιστέκονται σε αυτά τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την εισήγηση εκπλαγήκαμε ευχάριστα, όταν είδαμε να παίρνουν το μικρόφωνο παιδιά ηλικίας 10 και 12 χρονών που παίζουν καθημερινά στο συγκεκριμένο πάρκο. Μίλησαν για την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της παιδικής χαράς, την ενίσχυση του φωτισμού, τη συχνή καθαριότητα, την απαραίτητη ασφάλεια στο χώρο και την δημιουργία παρτεριών με πολλά λουλούδια.

Αμέσως μετά ακολούθησαν συναυλίες από τους Ενέδρα, τον Δημήτρη Καρρά καθώς και ρεμπέτικο γλέντι, όπου έπαιξαν αφιλοκερδώς για το όλο εγχείρημα.

Αυτό που κρατάμε είναι τα αιτήματα των παιδιών. Και οφείλουμε να κάνουμε αυτά τα αιτήματα πραγματικότητα γιατί θέλουμε να ζούμε σε μια γειτονιά ζωντανή, ευχάριστη και δημιουργικοί για όλους.

Επίσης ότι πολλοί κάτοικοι υπόγραψαν το σχετικό κείμενο για το πάρκο ενώ δήλωσαν διάθεση συμμετοχής στην εκστρατεία.


Με βάση όλα αυτά την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στον χώρο του «π» με τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα της εκστρατείας του πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.