4.6.17

Δημόσια συζήτηση: Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος & των δημόσιων αγαθών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), διοργανώνεται δημόσια συζήτηση για την υπεράσπιση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος, των δημόσιων κοινών αγαθών, την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 7μ.μ. στο Σινέ «Δεξαμενή».Τη συζήτηση διοργανώνουν το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ, «To ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας», η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
Σε μια περίοδο που η ιδιωτικοποίηση – εκποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, των δημόσιων ελεύθερων χώρων, παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις για τη χώρα μας, τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι φορείς των εργαζομένων επιβάλλεται να προτάξουν τις κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που πλήττεται βίαια από την οικονομική και οικολογική κρίση.
Μέσω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, τη δημιουργία του υπερταμείου και την ένταξη σε αυτό φυσικών αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, η δημόσια γη, τα λιμάνια, αεροδρόμια κλπ. επιχειρείται μια μαζική εκποίηση και εκχώρηση τους, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία αποσκοπούν στην υπερ-εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, στο αλόγιστο κέρδος, στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, στη φτωχοποίηση ακόμη μεγαλύτερων λαϊκών στρωμάτων.
Το λεκανοπέδιο της Αθήνας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής καταστροφής στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης με την υπερεκμετάλλευση των ανθρώπινων και φυσικών πόρων με πλήρη αδιαφορία για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι ενέργειες ιδιωτικοποίησης – εκποίησης των τελευταίων μεγάλων αδόμητων ελεύθερων χώρων της Αθήνας: Ελληνικό, Γουδή, Ν. Φιλαφέλφεια, Ελαιώνας, Ακαδημία Πλάτωνος, Παράκτιο Μέτωπο –  από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με αρωγό διαχρονικά τις κυβερνήσεις που ειδικά στις μέρες μας τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.
Επιπλέον, ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του νερού και της ενέργειας εκτός από την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκαλέσει, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση σε ένα ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία εκατομμύριων ανθρώπων.
Το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν ότι θα είναι μια περίοδος έντονων συγκρούσεων και δοκιμασιών. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει μια ισχυρή παρακαταθήκη κοινών αγώνων, εμπειριών και κατακτήσεων.

Πηγη:info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.