31.5.17

Οι επαναπροωθήσεις ζουν και βασιλεύουν

Εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό επαναπροώθησης από το Διδυμότειχο στην Τουρκία ενός Τούρκου δημοσιογράφου, που έχει καταδικαστεί στη χώρα του σε 22,5 χρόνια φυλακή και κατέφυγε στη χώρα μας για να ζητήσει άσυλο, και άλλων επτά Τούρκων, μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι, καταγγέλλει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΛΕΔΑ).

Αν ευσταθεί η καταγγελία, αναδεικνύει βαρύτατες ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες για όσους αποφάσισαν, εκτέλεσαν και ανέχτηκαν την επιχείρηση, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των προσφύγων, σε μια περίοδο κατά την οποία διώκονται και φυλακίζονται μαζικά οι αντιφρονούντες δημοσιογράφοι στην Τουρκία, ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΔΑ, ο Μουράτ Τσαπάν, δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta, o oποίος καταδικάστηκε ερήμην για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος, έφτασε στην Ελλάδα μαζί με δύο φίλους του μέσω του Εβρου στις 24 Μαΐου, στις 6 τα ξημερώματα.
Περπάτησαν μέχρι το Διδυμότειχο, όπου τους εντόπισαν αστυνομικοί και τους οδήγησαν στο τμήμα, όπου συνάντησαν μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά, που είχαν και αυτοί φτάσει στην Ελλάδα από τον Εβρο.
Ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου και η αστυνομία τούς ανακοίνωσε ότι θα τους μεταφέρει στην Υπατη Αρμοστεία. Τους επιβίβασε σε άσπρο βαν που συναντήθηκε με αυτοκίνητο και κατέληξαν σε χωράφι.
Ομάδα πέντε οπλισμένων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, που δεν έβγαλαν λέξη, τους οδήγησε στο ποτάμι, όπου τους περίμενε φουσκωτή βάρκα.
Οι μασκοφόροι τούς έδεσαν τα χέρια, τους ανέβασαν στη βάρκα και τους οδήγησαν πίσω στην τουρκική όχθη, κοντά σε φυλάκιο. Ο δημοσιογράφος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή και η οικογένεια κρατείται.
Καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για συστηματική πρακτική. Περισσότερες από δέκα επαναπροωθήσεις μετά τον Νοέμβριο του 2014 έχουν καταγγείλει οργανώσεις.
«Οι άτυπες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία ατόμων που ενδεχομένως δικαιούνται διεθνούς προστασίας όχι μόνο δεν έχουν τερματιστεί, αλλά φαίνεται ότι διενεργούνται συντεταγμένα, παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. [...] Η επαναπροώθηση προς τις τουρκικές αρχές ανθρώπων που κινδυνεύουν με βαρύτατες παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εφόσον διαπιστωθεί, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς δεν έγινε με πρωτοβουλία των αστυνομικών της περιοχής. Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και απαντήσεις για την τακτική που ακολουθείται στα σύνορα από τους αρμόδιους υπουργούς» σημειώνει η ΕΛΕΔΑ.
Από το περιβάλλον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός κινητοποιήθηκε άμεσα λόγω της σοβαρότητας της καταγγελίας και του γεγονότος ότι έγινε επώνυμα. Ο κ. Τόσκας διέταξε τους αρμόδιους αξιωματικούς να ελέγξουν το θέμα.
Αγνωστο παραμένει πάντως το αποτέλεσμα της έρευνας που είχε ανατεθεί στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. τον Οκτώβριο του 2015, όπως και της ΕΔΕ για δύο περιστατικά επαναπροώθησης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015, που είχε δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.» («Επίορκοι αστυνομικοί της αντίθετης όχθης», 6/10/2015, και «Βίαιες επαναπροωθήσεις σε θάλασσα και ξηρά;», 19/8/2015).

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.