Συμπληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες πέντε χρόνια από τη στιγμή που μια ναζιστική οργάνωση εισήλθε στην ελληνική Βουλή με τη μορφή κόμματος. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος μιλώντας σε οπαδούς του είχε ξεκαθαρίσει: «Θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε, αν θέλει ο Θεός.
Αυτός είναι ο σκοπός μας. Σας το λέω ευθέως. Και στην ορκωμοσία, στο δημοτικό συμβούλιο, τη στιγμή που παλάμιζα το Ευαγγέλιο και ο Καμίνης έλεγε “ορκίζομαι στο Σύνταγμα και τους νόμους”, εγώ μούγκα... Δεν την είπα αυτή τη φράση, γιατί δεν το πιστεύω αυτό το Σύνταγμα».
Με αυτόν τον στόχο, ο Μιχαλολιάκος επέλεξε τους βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης και τους «συνεργάτες» του μέσα στη Βουλή. Και με τον ίδιο στόχο οργανώνεται η «κοινοβουλευτική» δράση τους.
Βέβαια, όταν έρχεται η δράση αυτή στη δημοσιότητα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του βουβαίνονται. Ούτε μία λέξη δεν βρήκαν να ψελλίσουν για την αποκάλυψη που κάναμε το προηγούμενο Σάββατο σχετικά με τον βίο και την πολιτεία του «Χάρου», δηλαδή του εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλειου Αθανασόπουλου, που επί δεκαετίες βρίσκεται στη στενή ομάδα του Μιχαλολιάκου και που το 1995, δρώντας ως χρυσαυγίτης, τραυμάτισε βαριά μια αντιφασίστρια διαδηλώτρια, κλοτσώντας τη με μανία στο κεφάλι.
Ο Μιχαλολιάκος τον αντάμειψε προωθώντας τον υψηλότερα στην ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης, και τον Ιούνιο του 2012 τον έφερε δίπλα του στο Κοινοβούλιο.
Σήμερα η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει δύο βίντεο (στο efsyn.gr) με νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εξέχουσα θέση του Αθανασόπουλου στη ναζιστική οργάνωση. Πρόκειται για πλάνα από τις δύο ετήσιες φιέστες της Χρυσής Αυγής, δηλαδή αυτή των Ιμίων και των Θερμοπυλών το 2013, λίγο πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος της ηγεσίας της οργάνωσης.
Εχουμε ξεχωρίσει μόνο την άφιξη του Μιχαλολιάκου στον χώρο - άφιξη που για τη Χρυσή Αυγή, η οποία λειτουργεί με βάση τη χιτλερική «Αρχή του Αρχηγού» (Führerprinzip), αποτελεί βέβαια ξεχωριστή στιγμή στο τελετουργικό των εκδηλώσεών της, και τα παρευρισκόμενα μέλη πρέπει να... βαράνε προσοχή.
Οπως κάνει στις Θερμοπύλες υψώνοντας έναν πυρσό ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γεώργιος Πατέλης. Αυτός που ενεργοποίησε το τάγμα εφόδου που δολοφόνησε τον Φύσσα και που, κατά δήλωσή του, δεν κάνει τίποτα αν δε πάρει το «ΟK» από τον Λαγό και τον Μιχαλολιάκο.
Οι «Χάροι» της Βουλής
Κατά την άφιξή του ο «φίρερ» συνοδεύεται πάντα από ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Από βουλευτές, όπως οι Λαγός, Μίχος, Μπαρμπαρούσης, και από υψηλόβαθμους χρυσαυγίτες που αποτελούν τη «σωματοφυλακή» του και οι οποίοι συνήθως φορούν τα κόκκινα καπέλα του προσωπικού τάγματος εφόδου του Μιχαλολιάκου.
Ανάμεσά τους εντοπίζουμε τον Σωτήρη Δεβελέκο, αυτόν με τον οποίο ο Λαγός πανηγυρίζει ότι «τους μακελέψαμε» τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το βράδυ της επίθεσης στο Πέραμα. Αυτόν στον οποίο οι Λαγός, Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης δίνουν εντολή να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά εάν κληθεί να καταθέσει στη ΓΑΔΑ.
Εντοπίζουμε ακόμα τον Ανδρόνικο Σίμο και τον Νικόλαο Λεμοντζή, πρωταγωνιστές των πρόσφατων επεισοδίων στο Εφετείο κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ξεχωρίζουμε επίσης τον Χρήστο Αθανασάκο, που έχει τατουάζ με τη σβάστικα στο μπράτσο, και βέβαια τον Χρήστο Ζέρβα, προφυλακισμένο πλέον για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη έξω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης.
Και οι πέντε προαναφερθέντες δεν είναι τυχαία στελέχη, είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα σε όλους αυτούς λοιπόν κεντρική θέση έχει, όπως βλέπουμε στα βίντεο, ο αστυνομικός Βασίλειος Αθανασόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον αρχηγό, όπως και οι υπόλοιποι «συναγωνιστές» του, με την ιδιότητα του επίλεκτου στελέχους της οργάνωσης.
Μάλιστα ο Μιχαλολιάκος έχει τον Αθανασόπουλο στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού του με το μικρό του όνομα: Βασίλης. Ο Λαγός πάλι προτιμάει το «Χάρος», ενώ ο Κασιδιάρης τον έχει με το υποκοριστικό «Χαρούλης». Ο Παναγιώταρος, από την άλλη, χρησιμοποιεί το «Βασίλης Αθανασόπουλος».
Παρ’ όλο που η περίπτωση του Αθανασόπουλου δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα διερεύνησε την ύπαρξη θυλάκων της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία, τελικά ο «Χάρος» έμεινε στο απυρόβλητο.
Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. διενήργησαν έρευνα στις 8.10.2013 στο δωμάτιο του Αθανασόπουλου στο Α.Τ. Μεσσήνης, όπου βρίσκεται η οργανική του θέση και όπου είχε γίνει το 2006 Διοικητής. Αρκέστηκαν όμως να ψάξουν απλώς κάτι ντουλάπες, παρουσία του ίδιου του «Χάρου», για να διαπιστώσουν ότι «ουδέν ανευρέθη σχετιζόμενο με την υπό διερεύνηση υπόθεση».
H συνέχεια είναι πια γνωστή. Ο Αθανασόπουλος, ο οποίος στις 27.9.2013 παύθηκε από την προσωπική φρουρά του Μιχαλολιάκου στο πλαίσιο της απόφασης Δένδια να αποσυρθούν τότε όλοι οι αστυνομικοί από τη φρουρά των χρυσαυγιτών, επανήλθε τον Οκτώβριο του 2015, αυτή τη φορά στη φρουρά του Κουκούτση. Και όταν ο τελευταίος αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα της οργάνωσης, ο «Χάρος» μετατέθηκε στη φρουρά του Μίχου όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Η επιβράβευση
Φυσικά ο Αθανασόπουλος δεν είναι ο μόνος από τον σκληρό ναζιστικό πυρήνα του Μιχαλολιάκου που βρέθηκε μέσα στη Βουλή, έστω και διά του τρόπου της απόσπασης στη φρουρά «συναγωνιστών» του.
Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που «διαπρέπουν» και αναδεικνύονται στην ιεραρχία της οργάνωσης, είτε μέσω της δράσης τους στα τάγματα εφόδου είτε μέσα από τον ναζιστικό φανατισμό που εκδηλώνουν στα γραπτά τους, επιβραβεύονται από τον αρχηγό τους με μια θέση στα ψηφοδέλτια της οργάνωσης που μπορεί να τους οδηγήσει στη Βουλή και αν τελικά δεν εκλεγούν, βρίσκουν την πλάγια οδό της εισόδου στη Βουλή ως μετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του Μιχαλολιάκου ή «επιστημονικοί συνεργάτες» των υπόλοιπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εξασφαλίζοντας έτσι και το μηνιάτικό τους.
Κι επειδή λοιπόν η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα, όπως τα άλλα, το ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν καταλάβει «ταγματάρχες εφόδου» και φανατικοί ναζιστές που υποδύονται τους βουλευτές και τους συνεργάτες τους.
Ο ρόλος τους είναι να κάνουν μόνο αυτό που πραγματικά ξέρουν. Να στέλνουν στο ακροατήριό τους το μοναδικό πολιτικό τους μήνυμα, αυτό της βίας, μέσα από επεισόδια «χαμηλής έντασης» που προκαλούν στη Βουλή και με τα οποία προσπαθούν να υποκαταστήσουν την εγκληματική δράση της οργάνωσης στον δρόμο, που έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω της δίκης. Στη στρατηγική αυτήν εντάσσεται βέβαια και η πρoχθεσινή επίθεση του Κασιδιάρη στον Ν. Δένδια.
Ο ρόλος τους είναι να κάνουν μόνο αυτό που πραγματικά ξέρουν. Να στέλνουν στο ακροατήριό τους το μοναδικό πολιτικό τους μήνυμα, αυτό της βίας, μέσα από επεισόδια «χαμηλής έντασης» που προκαλούν στη Βουλή και με τα οποία προσπαθούν να υποκαταστήσουν την εγκληματική δράση της οργάνωσης στον δρόμο, που έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω της δίκης. Στη στρατηγική αυτήν εντάσσεται βέβαια και η πρoχθεσινή επίθεση του Κασιδιάρη στον Ν. Δένδια.
Από τους 17 βουλευτές που έχει σήμερα η τέταρτη σε έδρες Χρυσή Αυγή, οι 12 έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με τους υπόλοιπους πέντε να την έχουν γλιτώσει διότι δεν είχαν εκλεγεί τον Ιούνιο του 2012.
Ανάμεσα σε αυτούς που εξελέγησαν το 2015 βρίσκεται ο Ευάγγελος Καρακώστας, από τους πολυγραφότερους ναζιστές. Είναι αυτός που στη φιέστα για τα Ιμια του 2016 μιλούσε για «μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει έλθει» και έλεγε ότι «μέσα σε έναν κόσμο ερειπίων θα ανεμίσουν ξανά οι σημαίες της εθνικής και κοινωνικής μας πίστης και ο λαϊκός μας εθνικισμός θα θριαμβεύσει!». Οπου «κοινωνικής», βάλτε «σοσιαλιστικής» και όπου «λαϊκός εθνικισμός», βάλτε «εθνικοσοσιαλισμός».
Είναι ο ίδιος, από του οποίου το τραπέζι ξεκίνησε η επίθεση τριών ανδρών σε βάρος αντιφασίστα στη Θήβα (28.10.2015). Ανάμεσα στα κατηγορούμενα μέλη της συνοδείας του Καρακώστα ήταν και ο αδερφός του Ζαχαρίας, αστυνομικός εν ενεργεία με συνδικαλιστική δράση (πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας). Η επίθεση χαρακτηρίστηκε «πταίσμα» από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και τελικά παραγράφηκε.
Αλλά στις προσθήκες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής βρίσκεται και ο Χρήστος Χατζησάββας, ο οποίος έβριζε χυδαία στο Facebook τον δολοφονημένο από την οργάνωσή του Παύλο Φύσσα, αποκαλώντας τον «πουτανόσπερμα» (Αύγουστος 2016). Και βέβαια ο Ιωάννης Σαχινίδης, επικεφαλής (μαζί με τον Ιωάννη Τολιόπουλο) του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε τον Ιούνιο του 2012 στο καφενείο του αντιφασίστα Γ. Βραχνή στη Βέροια, κάνοντάς το λαμπόγυαλο και τραυματίζοντας έναν θαμώνα σοβαρά στο κεφάλι.
Ο Σαχινίδης τη γλίτωσε τότε για τον τυπικό λόγο ότι η πολιτική αγωγή δεν είχε καταβάλει το σχετικό παράβολο. Ο Τολιόπουλος, όμως, καταδικάστηκε πρωτόδικα για τον τραυματισμό του θαμώνα. Σήμερα είναι κι αυτός στο Κοινοβούλιο, όχι ως βουλευτής, αλλά ως «επιστημονικός συνεργάτης» του βουλευτή Γρέγου.
Ως υπάλληλο στη Βουλή ο Μιχαλολιάκος έχει διορίσει ακόμα τον σκληρό ναζιστή θεωρητικό της οργάνωσης Γιώργο Μάστορα (ψευδώνυμο του Μισιάκα), ο οποίος κυκλοφορεί με μπλούζα των Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ (SA) και εκφράζει τις ναζιστικές ανησυχίες του και μέσα από το χρυσαυγίτικο συγκρότημα Iron Youth, δηλώνοντας την πίστη του στη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας και αποκηρύσσοντας την ελληνική.
Εχει διορίσει ακόμα τον Απόστολο Γκλέτσο (απλή συγγένεια με τον δήμαρχο Στυλίδας), άλλον «καλλιτέχνη» με το ψευδώνυμο «Τόλης 88». (Οπου 88, βάλτε HH, δηλαδή Heil Hitler). Εχει διορίσει επίσης τον «σωματοφύλακά» του -για τον οποίο λέγαμε παραπάνω- Ανδρόνικο Σίμο και βέβαια τον προφυλακισμένο Χρήστο Ζέρβα, τον οποίο έσπευσε να απολύσει μόλις αντιλήφθηκε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είχε ξεκινήσει τον πειθαρχικό του έλεγχο.
Ως τότε η Χρυσή Αυγή υποστήριζε με πάθος ότι είναι «αθώος πολίτης» και έκανε την ανήξερη για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, γράφοντας στην εφημερίδα της ότι «όλα ξεκίνησαν όταν ένας φοιτητής βρέθηκε άγρια χτυπημένος από άγνωστο/αγνώστους κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες».
Διορισμένος στη Βουλή είναι και ο άλλος «σωματοφύλακας» του αρχηγού, ο Νικόλαος Λεμοντζής, ως «συνεργάτης» του Λαγού. Υπάλληλος στο Κοινοβούλιο ως «συνεργάτης» του Παναγιώταρου και ο δεύτερος θεωρητικός της οργάνωσης, Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, ο οποίος σε πρόσφατο πόνημά του συνοψίζει τις οικονομικές θέσεις της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιώντας τα κλασικά στερεότυπα της ναζιστικής παράδοσης.
Διορισμένος είναι ακόμα ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ηγετικό στέλεχος του πολύ στενού κύκλου του αρχηγού, o οποίος δεν επανεξελέγη βουλευτής κι έτσι ο Μιχαλολιάκος τού βρήκε νέα θέση στη Βουλή ως «συνεργάτη» του Αϊβατίδη. Υπάλληλοι στη Βουλή είναι ακόμα το άλλο ηγετικό στέλεχος, μέλος του πολιτικού συμβουλίου, Μιχαήλ Τσακίρης, η Ουρανία Μιχαλολιάκου (στην Ευρωβουλή), η σύζυγος του Παππά Γεωργία-Ειρήνη Δημοπούλου, η σύζυγος του Γερμενή Ευγενία Χρήστου, καθώς και έξι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι είναι συνήγοροι υπεράσπισης στη μεγάλη δίκη. Με άλλα λόγια, η ελληνική Βουλή πληρώνει και την υπεράσπιση κατηγορουμένων χρυσαυγιτών στο κακουργιοδικείο.
Λαθροκοινοβουλευτικός έλεγχος
Αλλά τι ακριβώς κάνουν στο Κοινοβούλιο όλοι αυτοί όταν δεν δέρνουν; Στην κορυφή του ενδιαφέροντος της Χρυσής Αυγής βρίσκονται φυσικά οι «λαθρομετανάστες». Από την είσοδό της στη Βουλή καταγράφονται 227 ερωτήσεις και αναφορές χρυσαυγιτών βουλευτών με τη λέξη «λαθρομετανάστης» στον τίτλο τους.
Για το ποιόν των ερωτήσεων αρκεί να αναφέρουμε μια σχετικά πρόσφατη του βουλευτή Κιλκίς Χατζησάββα, σύμφωνα με την οποία «13.000 λαθρομετανάστες έχουν εξαφανιστεί από τους καταυλισμούς» και συνάγεται το ακόλουθο συμπέρασμα:
«Το ενδεχόμενο να πρόκειται για οικογένειες “φιλήσυχων” λαθρομεταναστών αποκλείεται, διότι αυτοί θα παρέμεναν σε καταυλισμούς προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένη την τροφή και τη στέγη για τα παιδιά τους, αλλά και να αναμένουν την ήδη υλοποιούμενη δωρεάν παραχώρηση διαμερισμάτων και οικιών στις πόλεις. Οπότε, λογικό προβάλλει το ενδεχόμενο οι εξαφανισμένοι αυτοί λαθρομετανάστες να χαρακτηρίζονται, κατά το επιεικέστερο δυνατό, πιθανοί κίνδυνοι για την Εθνική Ασφάλεια και τον Ελληνικό Λαό ως τρομοκράτες και τζιχαντιστές» (12.12.2016).
Από την αρχή του 2017 έχουν κατατεθεί ερωτήσεις με τίτλους όπως «Σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας υγιεινής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών» (5.1.2017), «Σχετικά με την παρουσία λαθρομεταναστών σε αρχαιολογικό χώρο στην Χίο» (5.1.2017), «Διερεύνηση της διαδικασίας κατά την οποία στηρίχθηκε η απόφαση εντάξεως τέκνων λαθρομεταναστών στο 1ο Δημοτικό Σχολείου Νέου Ικονίου Περάματος» (18.1.2017), «Η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί για κίνδυνο από ανήλικους λαθρομετανάστες» (2.2.2017), «Διασπορά χιλιάδων λαθρομεταναστών από το Ελληνικό σε Θήβα και Λάρισα» (15.2.2017), «Η FRONTEX θα αποτρέπει την έξοδο των λαθρομεταναστών από την χώρα μας» (1.3.2017), «Καταστροφική δραστηριότητα λαθρομεταναστών στη Μυτιλήνη» (17.3.2017), «Χωρίς καμία ενημέρωση εγκατασταθήκαν λαθρομετανάστες στο Γυμνάσιο Πεντέλης» (11.4.2017), «Στο έλεος λαθρομεταναστών εγκληματιών το κέντρο της Θεσσαλονίκης» (3.5.2017). Για να έχει κανείς μέτρο σύγκρισης, σημειώνουμε ότι στο ίδιο διάστημα των πέντε χρόνων, οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής που φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη «μνημόνιο» είναι μόλις πέντε και μάλιστα όλες αναφέρονται στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.!
Οι εφοπλιστές
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρει την «κοινοβουλευτική» ομάδα της Χρυσής Αυγής η οικονομία. Μόνο που το ενδιαφέρον της είναι εστιασμένο στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Από τους πρώτους μήνες της παρουσίας τους στη Βουλή, οι χρυσαυγίτες έδωσαν μάχες υπέρ των συμφερόντων των εφοπλιστών.
Μιλώντας τον Νοέμβριο του 2012 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Ηλίας Παναγιώταρος ζητούσε να μην υπάρξει καμιά φορολόγηση των εφοπλιστών: «Βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ.
Ε, το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο-τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες».
Και ο Γερμενής εξηγούσε στην ίδια συνεδρίαση: «Λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία του ελληνικού στόλου με βάση το τονάζ [...] Την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Και ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».
Τον Ιανουάριο του 2013, με άλλη ερώτηση, η οργάνωση διά του Ν. Κούζηλου ζητούσε να δοθεί «λύση στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών», και απαιτούσε «να δοθούν εγγυητικές επιστολές από το κράτος για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας οι ναυτιλιακές εταιρείες».
Ενα μήνα αργότερα, τις μέρες που απεργούσαν οι ναυτεργάτες, ο Μιχαλολιάκος θα βρει ευκαιρία να επιτεθεί στους «εργατοπατέρες» που «δεν είναι αθώοι» και λίγες μέρες αργότερα ο Λαγός θα επιτεθεί στα «αριστερίστικα εργατικά σωματεία», διότι αυτά «φρόντιζαν τόσα χρόνια ώστε ο Ελληνας εργαζόμενος να χάσει όλα τα δικαιώματά του».
Το ίδιο καλοκαίρι, κλιμάκιο βουλευτών (Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος) θα επισκεφτεί τη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και θα δηλώσει ότι «πάμε μαζί με τους εφοπλιστές» και ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες» (8.8.2013). Θα ακολουθήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Αυτός ο συνδυασμός «κοινοβουλευτικής» και «εξωκοινοβουλευτικής» (διάβαζε εγκληματικής) δράσης θα χαρακτηρίσει την οργάνωση μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο διφυής χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, η οποία σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αποτελεί μια εγκληματική οργάνωση, αντιμετωπιζόταν με αμηχανία από τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα.
Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλευόταν αυτή την αμηχανία, ποζάροντας ως «εθνική δύναμη», όπως έκανε επιδεικτικά ο Κασιδιάρης στο Καστελόριζο πλάι στους εκπροσώπους του υπουργείου Αμυνας.
Στο εσωτερικό της Βουλής αυτή η αμηχανία εκδηλώνεται με την προθυμία των περισσότερων υπουργών να απαντούν στους χρυσαυγίτες βουλευτές, αδιαφορώντας για τις εμφανείς σκοπιμότητες της χρυσαυγίτικης προπαγάνδας. Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις. Ακολουθώντας την παράδοση που είχε εγκαινιάσει ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, υπάρχουν και στη σημερινή κυβέρνηση υπουργοί οι οποίοι αρνούνται να κάνουν τη στρουθοκάμηλο.
Αποχή από απαντήσεις
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαντά με τον εξής τρόπο σε όλες τις ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής: «Ενόψει εκκρεμούς δίκης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία ερευνάται η συμμετοχή και ένταξη της πλειοψηφίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, θα απέχουμε από απαντήσεις που μας τίθενται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για λόγους συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης».
Ο Γιάννης Μουζάλας είναι ακόμα σαφέστερος: «Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχοντας μελετήσει τα θεωρητικά κείμενα της Χρυσής Αυγής και έχοντας περιθάλψει, ως γιατρός, τραυματίες πρόσφυγες και μετανάστες από ενέργειες ομάδων των οποίων η θεωρία και οι πράξεις προσομοιάζουν με αυτές της Χρυσής Αυγής ή και φέρονται να κατευθύνονται από τη Χρυσή Αυγή, αδυνατεί για λόγους συνείδησης να μπει σε μια διαδικασία διαλόγου με αυτούς που χρησιμοποιούν την κοινοβουλευτική διαδικασία, για να διαχύσουν απόψεις ή την κεντρική ιδέα “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή”. Το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν συνδιαλέγονται με τον ρατσισμό. Επισημαίνεται δε ότι ο όρος “λαθρομετανάστες” προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν γίνεται δεκτός. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και πουθενά δεν υφίσταται επίσημα αυτή η ορολογία».
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την επίθεση του Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια, η Βουλή αναμένεται να αναθεωρήσει τη στάση αδιαφορίας και ανοχής απέναντι στη ναζιστική οργάνωση. Τη σχετική πρωτοβουλία έχουν ήδη αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
«Φάντασμα» ο φίρερ
Την πάγια τακτική της απουσίας από το εδώλιο ακολούθησε και χθες το πρωί ο Ν. Μιχαλολιάκος. Απέφυγε να παρουσιαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο και να αντιμετωπίσει την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» (άρθρο 184 Π.Κ.).
Στο δικαστήριο εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του, αλλά τελικά η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 2.11.2017, ενώ η πρόεδρος εντόπισε λάθη στην κλήτευση των μαρτύρων.
ΠΗΓΗ:ΕΦ.ΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.