23.5.17

Μπαίνουν τίτλοι τέλους στο κέντρο προσφύγων στο Ελληνικό

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκκένωση του άτυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό, μιας από τις πρώτες δομές που δημιουργήθηκαν πέρσι για να καλύψουν πρόχειρα τις πιεστικές ανάγκες φιλοξενίας των εγκλωβισμένων προσφύγων μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κλιμάκιό του ξεκινά από σήμερα επισήμως την αναλυτική ενημέρωση των περίπου 900 προσφύγων που έχουν μείνει στο Ελληνικό σχετικά με τη διαδικασία της εκκένωσης και τη μεταφορά τους σε άλλη δομή, ενημέρωση που θα γίνεται ατομικά και θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις απορίες του καθένα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία ενημέρωσης θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν θα επιχειρηθεί εκκένωση της δομής πριν ενημερωθούν οι πρόσφυγες.
Τις τελευταίες ημέρες, η πληροφορία ότι τερματίζεται η λειτουργία των περισσότερων οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες στο Ελληνικό, εκτός των υπηρεσιών σίτισης και ιατρικής φροντίδας που παραμένουν, δημιούργησε ιδιαίτερη αναστάτωση μεταξύ των προσφύγων.
Οι περισσότεροι έχουν πληροφορηθεί ότι θα μεταφερθούν στη νέα δομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Θήβα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του μήνα, ωστόσο δεν έχουν ενημέρωση για τις συνθήκες της νέας δομής, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της μετακίνησής τους από το Ελληνικό με ιδιαίτερη αγωνία.

Οι φόβοι τους

Αρκετοί από τους πρόσφυγες ζουν στο Ελληνικό περισσότερο από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει δεσμούς με τη γύρω περιοχή και το κέντρο της Αθήνας, ενώ αρκετοί δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νομικής βοήθειας από εξειδικευμένο προσωπικό, υπηρεσίες που φοβούνται ότι θα διακοπούν αν μετακινηθούν εκτός της Αττικής.
Επείγουσα έκκληση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα απηύθυνε χτες η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας να διασφαλιστούν επαρκείς και ασφαλείς εναλλακτικές στέγασης παράλληλα με το κλείσιμο της δομής του Ελληνικού, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες των προσφύγων.
«Ενώ κανένας δεν θα θρηνήσει το κλείσιμο αυτών των απαράδεκτων και μη ασφαλών καταυλισμών, η αποτυχία των αρχών να ενημερώσουν τους διαμένοντες εκεί σχετικά με την επικείμενη εκκένωση οδηγεί στο να αυξάνονται οι φόβοι και τα άγχη τους. [...] Οι αρχές θα πρέπει επειγόντως να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών», σημειώνει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.