Στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμη μια φορά η Μαρίν Λεπέν μετά τις δηλώσεις της για τις ευθύνες της Γαλλίας για την μαζική σύλληψη 13.000 Εβραίων, οι οποίοι κατέληξαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ακροδεξιά υποψήφιος για την γαλλική προεδρία αρνείται πως φέρει ευθύνες η Γαλλία.
Η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει προκαλέσει αρκετές φορές με αντισημιτικά σχόλια, δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τη νέα της δήλωση, η οποία θυμίζει στην Γαλλία μια από τις πιο μαύρες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.
Τον Ιούλιο του 1942, επί κυβέρνησης στρατηγού Πετέν, η γαλλική αστυνομία, υπακούοντας σε διαταγές των ναζί, συνέλαβε και συγκέντρωσε 13.000 Εβραίους στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο των Παρισίων, το velodrome d'hiver.
Η εξόντωση των Εβραίων του ποδηλατοδρόμιου έχει καταγραφεί στη γαλλική Ιστορία ως «η αρπαγή του Vel d'Hiv».
«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν (...) είναι αντίθετες με την ιστορική αλήθεια όπως έχει εκφρασθεί από τις δηλώσεις των προέδρων της Γαλλίας, που αναγνώρισαν την ευθύνη του κράτους για την τύχη των Γάλλων Εβραίων που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
Άμεση, όμως, ήταν και η αντίδραση των αντιπάλων υποψηφίων για την προεδρία, με λέξεις όπως «ανάξια», «σοβαρό παράπτωμα».
«Οποιος αμφέβαλε έως τώρα για το εάν η Μαριν Λεπέν είναι ακροδεξιά, έχει την απόδειξη» δήλωσε ο Μπενουά Αμόν.
«Η αλήθεια είναι ότι η αρπαγή του Vel' d'Hiv είναι ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από το γαλλικό κράτος, το καθεστώς του Βισί βέβαια, αλλά και από τη γαλλική διοίκηση που υποστήριξε και εκτέλεσε τις αποφάσεις» δήλωσε ο Φ.Φιγιόν.
«Δεν θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε τον ρόλο που παίζει σήμερα στη χώρα μας το Εθνικό Μέτωπο» αντέδρασε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ορισμένοι δείχνουν να ξεχνούν ότι η Μαρίν είναι κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν» συμπλήρωσε.
«Η Λεπέν έκανε όλη την πολιτική της παιδεία δίπλα στον πατέρα της που ήταν ο κύριος εκφραστής του αντισημιτικού λόγου» ο εκπρόσωπος του Ζ.Λ. Μελανσόν.
Σχολιαστές, πάντως, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ εκτιμούν ότι η δήλωση της Λεπέν έχει διττή σημασία.
Κατ' αρχές, να σημειωθεί ότι ο Ζακ Σιράκ, όταν ήταν πρόεδρος της χώρας, αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού κράτους για το περιστατικό αυτό. Ο μοναδικός πολιτικός, ο οποίος διαφωνούσε με τις τότε δηλώσεις του Ζακ Σιράκ ήταν ο Ζαν Μαρι Λεπέν, πατέρας της Μαρίν.
Τότε ο Λεπέν υποστήριξε ότι ο Σιράκ «ξεπλήρωνε το εκλογικό του χρέος απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα που τον είχε υποστηρίξει».
Τώρα αναλυτές εκτιμούν ότι η Λεπέν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις για να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι από τους αντιπάλους της και να τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Η δεύτερη εκδοχή σημειώνει ότι η Λεπέν, ενδεχομένως να επιθυμεί να διεκδικήσει την λεγόμενη «κληρονομιά του Ντε Γκωλ». Ο Ντε Γκωλ, την εποχή της σύλληψης των 13.000 Εβραίων, βρισκόταν στο Λονδίνο και υποστήριζε πάντα ότι εκείνος και η κυβέρνησή του αποτελούσαν την έκφραση της Γαλλικής Δημοκρατίας και όχι η κυβέρνηση Πετέν στο Βισί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.