Η έφοδος του Μπαρμπαρούση και του τάγματός του στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου το 2012, η οποία εξετάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατά τις προηγούμενες δικασίμους, δεν είναι βέβαια μια τυχαία ενέργεια. Η ναζιστική οργάνωση βλέπει τις λαϊκές και τα παζάρια ως κατάλληλο πεδίο για να υποδηλώνει στο ακροατήριό της την επιδίωξή της να υποκαθιστά, μέσω της βίαιης δράσης της, την αστυνομία και το ίδιο το κράτος.
Και παρόλο που εκ των υστέρων τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής αρνούνται τη συμμετοχή τους στα έκτροπα προκειμένου να γλιτώσουν από τις κατηγορίες της αντιποίησης αρχής, των φθορών και των βιαιοπραγιών, η «Εφ.Συν.» παραθέτει σήμερα όλα τα πειστήρια για τη διάθεση της οργάνωσης να διαπράττει τα αδικήματα αυτά με τρόπο οργανωμένο.
Γιατί βέβαια οι έφοδοι στις λαϊκές αγορές αποτελούν κεντρική επιλογή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και πραγματοποιούνται υπό τη φυσική παρουσία ηγετικών της στελεχών-βουλευτών.
Στη Ραφήνα
Ισως η πιο ενδεικτική για την τακτική που ακολουθεί η οργάνωση είναι η επίθεση τάγματος εφόδου με επικεφαλής τους βουλευτές Γεώργιο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο στους πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου του 2012 (η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί).
Εκεί οι χρυσαυγίτες έκαναν πρώτα έλεγχο στους μετανάστες μικροπωλητές, ζητώντας τους να τους δείξουν τις άδειές τους και στη συνέχεια έσπασαν πάγκους μεταναστών, καταστρέφοντας το εμπόρευμά τους.
Τα γεγονότα καταγράφονται φυσικά σε βίντεο, ως αποτέλεσμα της εγγενούς αντίφασης της Χρυσής Αυγής, από τη μια να αρνείται τη δράση της για να γλιτώσει τις νομικές συνέπειες και από την άλλη να τη διατυμπανίζει, αφού αυτή είναι βέβαια το ίδιο το «πολιτικό» της μήνυμα.
Ετσι, λοιπόν, κι εδώ οι Γερμενής και Ηλιόπουλος αρνούνται τη συμμετοχή τους στις βιαιοπραγίες, με τον ισχυρισμό ότι οι δράστες κινήθηκαν αυθόρμητα! Και συγκεκριμένα, ισχυρίζονται στις έγγραφες εξηγήσεις τους ότι «όλες οι ενέργειες των προσώπων που συμμετείχαν ήταν απολύτως αυθόρμητες, μη υποκινούμενες και χωρίς κανένα “σχέδιο” ή υπολογισμό».
Οσο για το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, που αφορά τους ελέγχους σε μικροπωλητές, ο Γερμενής αρνείται ότι έχει σχέση και με αυτήν την ενέργεια, ενώ ο Ηλιόπουλος, που δεν μπορεί να το αρνηθεί γιατί καταγράφεται ο ίδιος στο βίντεο να ζητά και να ελέγχει τις άδειες μεταναστών, ισχυρίζεται ότι διεξήγε «έρευνα» προκειμένου να αποδείξει ότι υπήρχαν στον χώρο παράνομοι μικροπωλητές.
Ελα όμως που ο Γερμενής έχει ομολογήσει τα πάντα! Μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα FM», το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, αν και ισχυρίζεται ότι οι χρυσαυγίτες δεν έκαναν έλεγχο μόνο σε μετανάστες, ομολογεί καθαρά τη διενέργεια των ελέγχων: «Κινηθήκαμε σε όλο το πανηγύρι και ζητήσαμε άδειες από όλους, όχι μόνο από τους παράνομους ή τους λαθρομετανάστες ή τους μη Ελληνες. Κινηθήκαμε σε όλους». Και βέβαια ομολογεί και τις βιαιοπραγίες: «Οι συγκεκριμένοι πάγκοι που εμείς απομακρύναμε από το πανηγύρι δεν είχαν χαρτιά. Δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε. Οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχανε χαρτιά». Και κάπως έτσι αποδεικνύεται ασφαλώς ότι οι ενέργειες αυτές μόνο «αυθόρμητες» δεν ήταν και ότι πραγματοποιήθηκαν και με σχέδιο και με υπολογισμό.
Στο Μεσολόγγι
Τον Νοέμβριο του 2014 η Χρυσή Αυγή πανηγύριζε για την αθώωση του βουλευτή της Κων. Μπαρμπαρούση για την έφοδο στο Μεσολόγγι που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, μόλις την επόμενη μέρα από τα γεγονότα της Ραφήνας. Στη λαϊκή του Μεσολογγίου το τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης έκανε πάλι ελέγχους και, όπως καταγράφεται στο σχετικό βίντεο, διέλυσε πάγκους μεταναστών μικροπωλητών.
Αυτό όμως που αποκρύπτει η Χρυσή Αυγή είναι ότι ο Μπαρμπαρούσης και τα μέλη του τάγματός του δεν δικάστηκαν ποτέ για την κατηγορία της αντιποίησης αρχής, που αφορά τους ελέγχους, καθώς το αδίκημα είχε εν τω μεταξύ παραγραφεί.
Και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν τελικά για τις κατηγορίες της απρόκλητης φθοράς και της παράνομης βίας, σε μια δίκη όμως που πραγματοποιήθηκε χωρίς να καταθέσουν οι μετανάστες μικροπωλητές που από φόβο εξαφανίστηκαν στη θέα του τάγματος εφόδου και κατά των οποίων στρεφόταν η δράση της οργάνωσης.
Μια δράση την οποία έχει άλλωστε ομολογήσει ο ίδιος ο Μπαρμπαρούσης, δηλώνοντας: «Πολεμάμε το παρεμπόριο, ήρθαμε εδώ σήμερα να δούμε τη δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές να κάνουν ελέγχους και αφού κωλυσιεργούσαν το κάναμε εμείς».
Το καλύτερο όμως το έχει πει αργότερα σε τοπικό μέσο, όπου απειλεί ότι θα κάνει χειρότερα: «Να κοιτάξει το κράτος, η πολιτεία, να κάνει τους ελέγχους, να πάει η δημοτική αστυνομία να κάνει τους ελέγχους, γιατί είμαι έτοιμος σε ανύποπτο χρόνο να πάω να ξανακάνω ελέγχους. Και τους ελέγχους δεν ξέρω πώς θα τους κάνω. Και αυτή τη φορά ίσως να μην κλοτσήσουμε κάποια χαρτοκούτια – γιατί χαρτοκούτια κλοτσήσαμε εκεί πέρα. Τουλάχιστον να το ευχαριστηθούμε κιόλας, θα μας κατηγορούνε που θα μας κατηγορούνε».
Αλλά η Χρυσή Αυγή αποκρύπτει και κάτι άλλο. Οτι το ένα από τα κατηγορούμενα μέλη του τάγματος του Μπαρμπαρούση, ο Σπυρίδων Φλωροσκούφης, είχε τρεις μέρες μετά (11/9/2012) ξανακάνει έλεγχο στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου.
Η δίκη του Φλωροσκούφη έγινε λοιπόν την επόμενη μέρα και αυτή τη φορά καταδικάστηκε για το ίδιο ακριβώς αδίκημα, αυτό της αντιποίησης αρχής, το οποίο δεν είχε προλάβει βέβαια να παραγραφεί, όπως στην υπόθεση Μπαρμπαρούση.
Ειδικότερα η απόφαση λέει ότι οι Φλωροσκούφης και Βασίλειος Χατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 8 μήνες με αναστολή, «αντιποιήθηκαν την εξουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, του εν λόγω Δήμου, η οποία ήταν επιφορτισμένη για τη διενέργεια ελέγχου της Λαϊκής Αγοράς, ισχυριζόμενοι ότι είναι επόπτες της Λαϊκής Αγοράς και ότι τους κάλεσαν να διενεργήσουν έλεγχο στους παρευρισκόμενους μικροπωλητές».
Αναφέρει ακόμη ότι οι καταδικασθέντες πλησίασαν τον πάγκο μικροπωλήτριας και «επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε αυτήν, ζητώντας από την τελευταία να τους επιδείξει την άδειά της, χωρίς να έχουν σχετικό δικαίωμα προς τούτο».
Στην Ιστιαία
Και βέβαια η απόλυτη ομολογία για τις διαθέσεις και για την οργανωμένη βίαιη δράση της Χρυσής Αυγής έρχεται από τον βουλευτή Νικόλαο Μίχο, ο οποίος έχει κάνει έφοδο με το τάγμα του στις 31 Αυγούστου 2012 στο παζάρι της Ιστιαίας στην Εύβοια και απειλεί ότι «θα χαλάσουμε το παζάρι».
Στο σχετικό βίντεο λοιπόν ο Μίχος λέει: «Και κανένας Ελληνας να μην έχει άδεια, δεν μας ενδιαφέρει, οι Ελληνες θα δουλέψουνε», ενώ άλλος χρυσαυγίτης νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει για όποιον δεν κατάλαβε: «Για τους αλλοδαπούς μιλάμε, αυτοί είναι και το πρόβλημα». Και ο Μίχος συνεχίζει: «Για να μη γίνουνε έκτροπα περιμένω από σας σε μισή ώρα, θα είμαστε εδώ, θα μας φέρετε τις άδειες εδώ, εάν δε μας φέρετε τις άδειες, είστε εσείς υποχρεωμένος να βάλετε την αστυνομία και να τους διώξει».
Στις Σέρρες
Δυο μήνες μετά (Νοέμβριος 2012), όταν οι εικόνες από τα γεγονότα της Ραφήνας και του Μεσολογγίου είναι πλέον πασίγνωστες, το χρυσαυγίτικο τάγμα των Σερρών εμφανίζεται στη λαϊκή αγορά της πόλης, αυτή τη φορά υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων. Παρ’ όλα αυτά, το στέλεχος του Πυρήνα Σερρών, Θεόδωρος Τζαμπάζης, δεν διστάζει να δηλώσει: «Οπως είδατε δεν υπάρχει κανείς αλλοδαπός, αλλά, αν υπήρχε, θα είχαμε προβεί σε ελέγχους.
»Δεν θέλουμε τους ξένους στην Ελλάδα, γιατί τα προϊόντα τα οποία διακινούν είναι προϊόντα λαθρεμπορίου». Αλλά και ο βουλευτής της οργάνωσης Αντώνης Γρέγος θα πει από την Κοζάνη (Φεβρουάριος 2013): «Ελεγχοι θα γίνονται παντού. Και στα πανηγύρια και στα νοσοκομεία και στις λαϊκές και στους δημόσιους οργανισμούς και στο ΙΚΑ. Παντού θα γίνονται έλεγχοι, παντού θα υπάρχει παρέμβαση της Χρυσής Αυγής».
Φυσικά και ο ίδιος ο υπαρχηγός Κασιδιάρης με δηλώσεις του σε κανάλια (Σεπτέμβριος 2012) έχει ομολογήσει τους οργανωμένους ελέγχους: «H έρευνα που έγινε αφορούσε τα προϊόντα τα οποία πωλούνταν από τους πάγκους, αν έχουν παραστατικά ή όχι», λέει στον ΣΚΑΪ, ενώ στην ΕΡΤ παραδέχεται ότι «αναποδογύρισαν κάποιοι πάγκοι», για να φτάσει τελικά να πει (ΣΚΑΪ) ότι «ώς τώρα οι βουλευτές είναι κλεφταράδες και απατεώνες, εντάξει, κάποιοι να είναι και τραμπούκοι, δε μας πειράζει και τόσο».
Και έχει ενδιαφέρον ότι από τη μια ισχυρίζεται ότι «δε σκοπεύουμε να παίξουμε το ρόλο της αστυνομίας», προσπαθώντας να γλιτώσει τα στελέχη της οργάνωσής του από την κατηγορία της αντιποίησης αρχής, και από την άλλη ισχυρίζεται ότι «μας καλούν πολίτες οι οποίοι έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία και η αστυνομία τούς έχει πει “δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα”.
»Υπάρχουν μάλιστα και αστυνομικοί στα τηλέφωνα Tμημάτων που τους λένε “αν θέλετε, πάρτε και τη Χρυσή Αυγή μήπως λυθεί το πρόβλημα”».
Αλλά έτσι ο Κασιδιάρης στέλνει στο ακροατήριό του ακριβώς αυτό το μήνυμα που υποτίθεται ότι διαψεύδει: ότι η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να υποκαταστήσει την αστυνομία. Και αυτό η ναζιστική οργάνωση το κάνει βέβαια μέσα από τη βίαιη δράση της.
Από efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.