29.4.17

Πορεία την Πρωτομαγιά με ανέβασμα στην Τσικάρα- Όχι στις εξορύξεις χρυσού

Πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στις νέες γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός που έχει ξεκινήσει στην περιοχή Τσικάρα, 5 χλμ από τις Σκουριές θα πραγματοποιηθεί την Πρωτομαγιά με ανέβασμα στην Τσικάρα και προσυγκέντρωση στην Ιερισσό στις 11π.μ. (φανάρια) και στην Μ. Παναγιά (θέση προσκύνημα) στις 11:30.

Διερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα, και όχι μόνο ...
Για τη νέες καταστροφικές για την περιοχή γεωτρήσεις στην Τσικάρα, το Συντονιστικό ενάντια στις εξορύξεις χρυσού σημειώνει ότι γίνονται "σε σημείο πολύ κοντά σε υδρευτικές γεωτρήσεις της Μ. Παναγίας απειλώντας τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του νερού" υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα, οι πηγές του Νεοχωρίου εμφάνισαν μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού, μετά από διερευνητικές γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός σε κοντινή απόσταση.
"Η Ελληνικός Χρυσός, αποδεδειγμένα και κατ΄επανάληψη, παραβιάζει όρους και νόμους, όπως έχει καταδειχθεί από ελέγχους, σε όλα τα υποέργα σε Σκουριές, Κοκκινόλακα και Ολυμπιάδα (για παράδειγμα παράνομες μεταφορές αποβλήτων, αργυλοληψίες, στεγανώσεις στο φράγμα του Κοκκινόλακα κ.α.).  Ταυτόχρονα, όλο το επενδυτικό σχέδιο τελεί υπό αίρεση, καθώς έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία. Παρόλα αυτά, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εκτελεί το επενδυτικό της πλάνο" επισημαίνει το Συντονιστικό
"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει παραπέμψει το εξορυκτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στη διαιτησία, αποδεχόμενο προφανώς ότι δεν πληρούνται όροι της σύμβασης, και συνεπώς ότι θα έπρεπε να το σταματήσει. Το γεγονός αυτό - ακόμη κι αν κανείς θελήσει να αγνοήσει τις επιστημονικά τεκμηριωμένες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες αυτού του έργου (πράγμα δύσκολο και επικίνδυνο) - καθιστά ακατανόητο το ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στην εταιρία να συνεχίζει να εκτελεί έργα που έχουν μη αντιστρεπτό χαρακτήρα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, τα νερά και το μέλλον της περιοχής". 
"Απ΄τη άλλη μεριά, η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες προστασίας στην πολυεθνική εταιρία που παρανομεί, καταστρέφει, και προσφάτως ενσωμάτωσε στο “κοινωνικό της προφίλ” και τη δικαστική δίωξη, μηνύωντας κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν για την υλοποίηση της διερευνητικής  γεώτρησης στην Τσικάρα" αναφέρει το Συντονιστικό Ιερισσού καταλογίζοντας μεγάλες ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αστυνομία οι οποίες "δεν παραγράφονται, και θα αποδοθούν".
"Εμείς θα είμαστε εδώ και θα αγωνιζόμαστε, μέχρι να σταματήσει, μια και καλή, αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό εξορυκτικό σχέδιο" καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Από alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.