Αυξημένο ποσοστό αναγνώρισης των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα εμφανίζουν τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου για τους πρώτους μήνες του 2017 (μέχρι τέλος Μαρτίου), με 41,6% των αιτήσεων που εξετάστηκαν στην κανονική διαδικασία να παίρνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.
Ωστόσο ο αυξημένος αριθμός αντανακλά περισσότερο τον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων και πολύ λιγότερο το πραγματικό ποσοστό των ανθρώπων που παίρνουν διεθνή προστασία.
Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου, ο τρόπος που υπολογίζει η Eurostat το ποσοστό αναγνώρισης ασύλου δεν συμπεριλαμβάνει τα αιτήματα ασύλου που απορρίφθηκαν με τη γρήγορη διαδικασία ως απαράδεκτα για την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες είναι ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία.
Αν στο σύνολο των 9.126 αιτημάτων ασύλου που εξετάστηκαν το 2017 συνυπολογιστούν τα 6.784 αιτήματα που απορρίφθηκαν στη γρήγορη διαδικασία, τότε το ποσοστό αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας είναι 18,2% (1.665 αιτήσεις), μικρότερο από το μισό του επίσημου και από μόνο του μάλλον πολύ χαμηλό με δεδομένο ότι αφορά τις αιτήσεις ανθρώπων που ήρθαν στη χώρα μας μετά τον Μάρτιο του 2016, μεσούσης της αυξημένης προσφυγικής ροής.
Τα ποσοστά
Ακόμη χαμηλότερο είναι το ποσοστό αναγνώρισης διεθνούς προστασίας το 2016, που μόλις ξεπερνά το 11% (2.712 αιτήσεις), αν συνυπολογίσουμε και πάλι τις 15.055 απορριπτικές αποφάσεις της γρήγορης διαδικασίας σε σύνολο 24.378 αποφάσεων που βγήκαν.
Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα αιτήματα ασύλου που διακόπηκαν ή από τα οποία παραιτήθηκαν όσοι τα υπέβαλαν για διάφορους λόγους, συχνά γιατί απελπίστηκαν από το μεγάλο χρονικό διάστημα που έπρεπε να περιμένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους.
Οι διακοπές και παραιτήσεις από τη διαδικασία αφορούν 1.565 αιτήματα το 2017 και 2.517 το 2016. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 12.000 που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά κράτη μέλη, όπου θα εξεταστεί εκεί το αίτημά τους για άσυλο.
Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου, ειδικά για τα νησιά, όπου υποχρεούνται να παραμείνουν υπό γεωγραφικό περιορισμό όσοι φτάνουν μετά τις 20 Μαρτίου 2016, από τις 14.526 αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν από τότε μέχρι τις 18 Απριλίου 2017, οι 7.865 έχουν παραπεμφθεί για να ολοκληρωθούν στην ενδοχώρα, καθώς αφορούν ευάλωτες περιπτώσεις ή περιπτώσεις για τις οποίες δεν θεωρήθηκε ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία.
Αλλες 2.191 αιτήσεις εντάχθηκαν στη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης και 381 αιτήσεις έγιναν δεκτές, ενώ 4.089 απορρίφθηκαν, είτε στη γρήγορη διαδικασία του απαράδεκτου είτε στην κανονική.
Σύμφωνα με πηγές της Αρχής Προσφυγών, έχουν κατατεθεί 3.319 προσφυγές στον δεύτερο βαθμό από τις οποίες έχουν κριθεί οι 1.707. Μόνο οι 424 ήταν θετικές, ενώ απορρίφθηκαν οι 1.283, από τις οποίες το ένα τρίτο αφορούσε αιτήματα που είχαν κριθεί στον πρώτο βαθμό απαράδεκτα με τη γρήγορη διαδικασία.
Από τις προσφυγές που υποβλήθηκαν μετά τις 21 Ιουλίου στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών, που λειτουργούν με τη συμμετοχή δικαστών μετά την αλλαγή της σύνθεσής τους από τον υπουργό Γ. Μουζάλα, έχουν κριθεί οι 1.197 προσφυγές. Μόνο 20 κρίθηκαν θετικές, αρκετές έχουν διακοπεί και 913 απορρίφθηκαν, από τις οποίες οι 43 αφορούσαν τη γρήγορη διαδικασία του απαράδεκτου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες επιτροπές απέρριψαν μέχρι στιγμής όλες τις προσφυγές Σύρων που είχαν κριθεί με τη γρήγορη διαδικασία του απαράδεκτου, αντιστρέφοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατούσε όταν λειτουργούσαν οι επιτροπές με την παλιά τους σύνθεση, οι οποίες είχαν κάνει δεκτές τις προσφυγές των Σύρων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99%.
Εκκρεμούν ακόμη αποφάσεις για 1.197 προσφυγές, ανάμεσα στις οποίες 750 Σύρων, προσφυγές που συζητήθηκαν, αλλά περιμένουν πρώτα να κριθεί στο ΣτΕ η προσφυγή Σύρων προσφύγων και οργανώσεων κατά της σύνθεσης των νέων επιτροπών και κατά της απέλασής τους στην Τουρκία.
Aπό efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.