4.4.17

Σήμερα, 4 Απρίλη: 24ωρη Απεργία στη Vodafone

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Vodafone πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Αιτία είναι οι συνεχιζόμενες απολύσεις στην εταιρεία καθώς και η μείωση μισθών με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικές ομάδες εργαζομένων που μεθοδεύει η εργοδοσία. Παράλληλα η απεργία γίνεται σε ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με αφορμή 7 απολύσεις οι εργαζόμενοι στην Victus, θυγατρική εταιρεία των Vodafone & Wind και οι οποίοι έχουν επίσης 24ωρη απεργία σήμερα.

Είναι προφανές ότι η εταιρεία έχει αποθρασυνθεί από το γενικότερο κλίμα και την πολιτική της κυβέρνησης και επιχειρεί αφενός να αντικαταστήσει τους επί χρόνια εργαζόμενούς της με νεότερους, φτηνότερους και χωρίς δικαιώματα νεοπροσλαμβανόμενους και αφετέρου να ξηλώσει ότι έχει κατακτηθεί από την τελευταία επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφεί στον χώρο πριν από 3 χρόνια.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στην Vodafone που απευθύνεται προς τους εργαζόμενους και καλεί σε συμμετοχή 
..................................................................................................


Συνάδελφοι

Η Διοίκηση της Vodafone έχει επιδοθεί σε μια συνολική, συντονισμένη και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στους εργαζόμενούς της. Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε:
την περικοπή κατά 60-70% (πραγματική μείωση στον καταβαλλόμενο μισθό) του επιδόματος stand by σε 136 συναδέλφους μας, μηχανικούς και τεχνικούς
8 απολύσεις συναδέλφων μας επινοικιαζομένων στο Χαλάνδρι, με την δικαιολογία της κατάργησης δραστηριότητας
απόλυση με την μέθοδο του εξαναγκασμού σε παραίτηση 16 συνάδελφων Vodafone, από τους τελευταίους εναπομείναντες Vodafone στον Κηφισό.
απολύσεις 2 εργαζομένων Vodafone στον Φοίνικα και 1 εργαζόμενης Vodafone στο Χαλάνδρι
συν οι απολύσεις και η έντονη ανακύκλωση προσωπικού στους επινοικιαζόμενους συναδέλφους μας με όλους τους τρόπους, με την μη ανανέωση συμβάσεων, κ.τ.λ.

Και αυτές είναι όσες μέχρι στιγμής έχουμε μάθει καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι πολύ περισσότερες.

Το κύριο χαρακτηριστικό των απολύσεων είναι ότι πρόκειται για συναδέλφους με χρόνια προϋπηρεσία στον χώρο όπου σπρώχνονται στον Καιάδα της ανεργίας σε μια πολύ δύσκολη –εργασιακά- ηλικία.

Στην καλύτερη περίπτωση, π.χ. στους συναδέλφους του Κηφισού, τους «προσφέρεται» ο εκβιασμός της παραίτησης και επαναπρόσληψης ως επινοικιαζομένων (όχι σε όλους, καθώς μερικοί θα μείνουν άνεργοι) χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, με μισθούς 30-40% χαμηλότερους από αυτούς που είχαν μέχρι τώρα.

Την ίδια ώρα στη Victus, από κοινού θυγατρική των Vodafone και Wind, έχουν ξεκινήσει απολύσεις –7 μέχρι στιγμής– παλαιών και έμπειρων συναδέλφων προκειμένου να αντικατασταθούν από νεότερους, φτηνότερους, χωρίς δικαιώματα, επινοικιαζόμενους ή και φοιτητές στην πρακτική τους, δημιουργώντας αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων.

Το κύμα των απολύσεων έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες πρόσφατες μειώσεις μισθών με την μέθοδο της σαλαμοποίησης, όπως συνέβη στους συναδέλφους που εργάζονται και με stand by και με την περικοπή του επιδόματος κλεισίματος ισολογισμού στο λογιστήριο.

Να μην αναφερθούμε στην τεράστια εντατικοποίηση και τις συνθήκες εργασίας.

Είναι προφανές ότι αυτό που αποθρασύνει την εργοδοσία μιας κερδοφόρας πολυεθνικής είναι η προοπτική του 4ου μνημονίου, το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία και η αίσθηση ότι τώρα μπορεί να μας τσακίσει χωρίς αντίσταση.

Ποντάρουν στους φόβους μας και την ανασφάλεια που προκαλεί η τεράστια ανεργία.

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αν δεν αντιδράσουμε δεν θα σταματήσουν το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και σε ό, τι θα έχει απομείνει από τις κατακτήσεις μας, αλλά και την τελευταία ΕΣΣΕ στον χώρο μας.
Δύο αγωνιστικά παραδείγματα

Είναι στο χέρι μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Οι συνάδελφοί μας στη Victus δίνουν το παράδειγμα. Μόλις έμαθαν για τις απολύσεις συναδέλφων ξεκίνησαν μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες διαρκείας που για αρκετές μέρες νέκρωσαν το κτήριο της εταιρείας στην Παλλήνη.

Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι σε μια άλλη πολυεθνική εταιρεία, στα καταστήματα H&M, όπου η εκεί εργοδοσία πρότεινε στους εργαζομένους απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις εκβιαστικά και με διορία λίγων ημερών. Παρότι δεν έχουν καν σωματείο, αντέδρασαν δυναμικά, αρνήθηκαν να υπογράψουν και με την κινητοποίηση αλληλέγγυων σωματείων και οργανώσεων που δημοσιοποίησαν το θέμα, πέτυχαν την υποχώρηση της εργοδοσίας και την αναστολή των νέων ατομικών συμβάσεων.
Συνάδελφοι

Το Σωματείο μας μόλις βγήκε από τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο οι εξελίξεις επιβάλλουν να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποίηση-απάντηση στην προκλητική στάση της εργοδοσίας.

Καλούμε σε μαζική, ενωτική 24ωρη απεργία με απεργιακές συγκεντρώσεις στα κτήρια της εταιρείας την Τρίτη 4 Απρίλη.

Στόχος της απεργίας είναι να συντονίσουμε τα βήματά μας με συναδέλφους μας στον κλάδο, όπως αυτοί της Victus, που βρίσκονται ήδη στον αγώνα και δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους.

Αυτή η απεργία πρέπει να έχει συνέχεια. Αν δηλαδή η εργοδοσία δεν σταματήσει τις απολύσεις και δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή αξιοπρεπούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, θα πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε συνεννόηση και συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου μας.

Παράλληλα θα ξεκινήσουμε ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ, στην κοινωνία και όπου υπάρχουν καταστήματα Vodafone πανελλαδικά, ώστε το κοινό να μάθει τι υπάρχει πίσω από το υποκριτικά φιλεύσπλαχνο πρόσωπο μιας πολυεθνικής που στις διαφημίσεις ενδιαφέρεται για τον χρόνο που αφιερώνουμε στην οικογένεια και στην πράξη διαλύει οικογένειες εργαζομένων της.

Δεν ξεχνάμε πως ό, τι έχουμε κατακτήσει το πετύχαμε με ενότητα και αγώνα.

Ενωμένοι στο Σωματείο μας συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε:
Σταμάτημα των απολύσεων
Άμεση υπογραφή αξιοπρεπούς επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας
Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου της «επινοικίασης» εργαζομένων, πρόσληψη των συναδέλφων από την Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται

Από net.xekinima.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.