24.3.17

Θήβα: ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου ΣΦΗΝΑ

Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου της ΣΦΗΝΑΣ Θήβας για δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τους: 29/3 προβολή του “What Politica – a non political football story” και 1/4 παρουσίαση του περιοδικού ¨HUMBAZINE”.
-ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 στις 8 το βράδυ θα προβληθεί στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό – πολιτικό & πολιτιστικό χώρο «Η ΣΦΗΝΑ», Κάδμου 48, το ντοκιμαντέρ του Τάσου Αλευρά “What Politica – a non political football story”.
Με βάση τον γενικότερο προβληματισμό για την στάση των κοινωνικών σχηματισμών απέναντι στην οικονομικοπολιτική κατάσταση της χώρας κατά την τελευταία επταετία, η συλλογικότητά μας επιλέγει να ανοίξει την κουβέντα για την οργανωμένη προσπάθεια αποκοπής της οπαδικής κερκίδας από τα κόμματα και την πολιτική. Θεωρούμε ότι η επιλογή της Θύρας 7 για υιοθέτηση της «NOPOLITICA» στάσης με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ό,τι την ακολούθησε έχει άμεση σχέση με τον παραπάνω προβληματισμό, καθώς πρόκειται για την πιο χαρακτηριστική περίπτωση προσπάθειας πολιτικής «απονεύρωσης» ενός ακόμα χώρου μαζικής έκφρασης με λαϊκά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ:
¨Το ντοκιμαντέρ εξετάζει το ιδιότυπο πρόταγμα του «No Politica», όπως εκφράστηκε από τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, μιας ομάδας με ισχυρούς δεσμούς με την λαϊκή κοινωνία του Πειραιά και με μεγάλη επιρροή, τόσο στο πολιτισμικό όσο και στο πολιτικό κομμάτι της πόλης. Μπορεί μία κατά τα φαινόμενα αθώα προσπάθεια οπαδών να μείνουν εκτός γηπέδου τα κόμματα και η πολιτική να έχει εφαρμογή σε χώρους μαζικής έκφρασης και σε περίοδο έντονης πολιτικής όξυνσης; Τι θέση παίρνει μια «No Politica» κερκίδα μπροστά σε φαινόμενα ρατσισμού και πώς ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ιδιοκτητών της ίδιας ομάδας για μια δημοτική αρχή βασισμένη στην απήχηση και στα μέλη του σωματείου; Η απόσταση του «No Politica» από το «Super Politica» εκμηδενίζεται στο όνομα της ανώτερης αξίας και της ομάδας, και στην αφοσίωση σε ό,τι σχετίζεται με αυτήν;¨
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ δημιουργού και κοινού.


- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ "HUMBAZINE"
Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό – πολιτικό & πολιτιστικό χώρο «Η ΣΦΗΝΑ», Κάδμου 48, εκδήλωση παρουσίασης του περιοδικού ¨HUMBAZINE”.
Στα πλαίσια του ενδιαφέροντος για εναλλακτικές δράσεις και κινήσεις σε όλο το κοινωνικό φάσμα ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Η ΣΦΗΝΑ» παρουσιάζει το περιοδικό ¨HUMBAZINE”. Πρόκειται για μια τριμηνιαία έκδοση με αντικείμενο το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου, την οπαδική κουλτούρα και τον κόσμο της κερκίδας.
Βασικοί άξονες της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση του εγχειρήματος, ο προβληματισμός για το μέτρο της κάρτας φιλάθλου, όπου το συγκεκριμένο περιοδικό έχει αναπτύξει δράση, και το ευρύτερο ζήτημα της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής διάστασης των σπορ και της κερκίδας.
Πεποίθηση μας είναι ότι η κερκίδα, ως εν δυνάμει χώρος μαζικής έκφρασης, αποτελεί ένα σημαντικό, πλην όμως ανεξερεύνητο μέχρι σήμερα, πεδίο κοινωνικοπολιτικών αλληλεπιδράσεων και πολιτιστικών ρευμάτων. Επειδή, δε, οι αλληλεπιδράσεις αυτές και τα ρεύματα συναρτώνται άμεσα και με τις εξελίξεις σε όλο το κοινωνικό φάσμα, είναι χρήσιμο να ανακαλύψουμε την δυναμική της κουλτούρας της κερκίδας στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.