4.3.17

Στοιχεία για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Μαθήματα σε δημόσια σχολεία παρακολουθούν, καθημερινά, 2.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, χιλιάδες παιδιά έχουν επιστρέψει στους χώρους του σχολείου, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της κανονικότητας. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΟΜ, 61 σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν καθημερινά 2.500 παιδιά σε 94 σχολικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κοντά σε κέντρα φιλοξενίας.
Μάλιστα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, περισσότερα από 1.000 παιδιά από έντεκα κέντρα φιλοξενίας εντάχθηκαν, με τη σειρά τους, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ ένας αρκετά μεγάλος αριθμός παιδιών που διαμένουν σε καταυλισμούς και αστικές περιοχές παρακολουθούν μαθήματα ανεπίσημης εκπαίδευσης.
Ο ΔΟΜ εξασφαλίζει τη μεταφορά και συνοδεία των παιδιών, με λεωφορεία, από τα κέντρα φιλοξενίας στα πλησιέστερα σχολεία. Σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ, η ελληνική αποστολή του ΔΟΜ, υλοποιεί το πρόγραμμα, και επιπλέον εφοδιάζει τα παιδιά με σχολικό εξοπλισμό όπως τετράδια, στυλό και μολύβια.
«Μετά την έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2016, η πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία έχει εμφανώς βελτιωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται αρωγός των ελληνικών αρχών, συμβάλλοντας στην εφαρμογή του προγράμματος και συγχρηματοδοτώντας τη μεταφορά των παιδιών και τη διανομή σχολικών ειδών, συνολικής αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος Εκτακτης Χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.